H Tελευταία ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

xrei-epixeiriseon“Κόφτη” στους στρατηγικούς κακοπληρωτές επιχειρηματίες, δηλαδή σε όσους δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους κατ rsquo; επιλογή, αλλά και σε όσες
επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες κριθούν μη βιώσιμες, βάζει το σχέδιο νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, μέσω του οποίου επιδιώκεται να δοθεί η δυνατότητα στις βιώσιμες
επιχειρήσεις να κάνουν restart. Για να διασφαλιστεί αυτό, δηλαδή για να αποκλειστούν οι κακοπληρωτές, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.).
Το σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και θα παρουσιαστεί στους Θεσμούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να οδεύσει προς τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία ευκαιρία για 400.000 νομικά πρόσωπα (300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 70.000 μικρές επιχειρήσεις και 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις), τα οποία σήμερα εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμα ανοίγματα σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους. Από το σύνολο αυτών των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι περισσότερες από 80.000 δεν θα κριθούν βιώσιμες, άρα δεν θα μπουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τους και θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Σε ότι αφορά τη διάρκεια ισχύς του νόμου αυτή θα είναι περιορισμένη, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει αυτή να έχει διάρκεια δύο χρόνια και τους Θεσμούς το ένα έτος.
Ποιους αφορά ο νέος νόμος και τι προβλέπει
– Ο νέος νόμος, η βασική αρχή του οποίου είναι ότι κανένας πιστωτές δεν πρέπει να βρεθεί σε χειρότερη θέση από αυτή που θα βρισκόταν αν ρευστοποιούνταν η εταιρεία. θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.
– Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο ΚΥΣΟΙΠ, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
– Ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο (μεταξύ αυτών Ε9, καταθέσεις, ακίνητα, κλπ.
– Την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα την αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, στη περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη.
– Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των εργαζόμενων όσο και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.
– Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται σύμφωνα με αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ των μεγαλύτερων θα αξιολογείται από ανεξάρτητο εκτιμητή.
– Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.
– Επίσης ο νέος νόμος θα προβλέπει έμμεσα μία μέγιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δηλαδή μάξιμουμ τους 3 μήνες για τις μεγάλες και 1-2 μήνες για τις μικρές επιχειρήσεις.

capital.gr