Ομόφωνο ψήφισμα της έκακτης Συνόδου των Πρυτάνεων
Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό καθώς και διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας – Ο Αρ. Μπαλτάς είπε ότι θα εξαιρεθούν οι ΕΛΚΕ
Την εξαίρεση των Πανεπιστημίων από την νομοθετική ρύθμιση για τα ταμειακά αποθέματα ζήτησαν σήμερα , με ομόφωνη απόφασή τους οι Πρυτάνεις.
Στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο οι πρυτάνεις περιέγραψαν στον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, ο οποίος παραβρέθηκε στις εργασίες της Συνόδου, με μελανά χρώματα την κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Οι πρυτάνεις δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι τα κονδύλια για την έρευνα θα εξαιρεθούν από την νομοθετική ρύθμιση ενώ οι πρυτάνεις θεωρούν ότι εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας η κατάργηση των πρυτάνεων και οι εκ νέου πρυτανικές εκλογές με το νέο σύστημα.
Συγκεκριμένα, οι Πρυτάνεις αποφάσισαν ομόφωνα: «Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των μειώσεων των προϋπολογισμών και τη μη καταβολή δόσεων επιχορήγησης για το 2015. Η Πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα Πανεπιστήμια όπως τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και να τα εξαιρέσει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Ως εκ τούτου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Ειδικά όσον αφορά το ζήτημα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), δεχθήκαμε με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι οι ΕΛΚΕ θα εξαιρεθούν από την ΠΝΠ. Σύμφωνα με κοινή γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων των Πανεπιστημίων, η μεταφορά των διαθεσίμων των ΕΛΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν καταλογισμοί. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα περιμένει σχετική εγκύκλιο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη συνάντησή μας. Μέχρι τότε, καμία απόφαση μεταφοράς διαθεσίμων δεν θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων».
Σε ότι αφορά στο πολυνομοσχέδιο η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη συνεδρίαση της αρχικά συζήτησε επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε και ζήτησε διευκρινήσεις από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος παρευρέθη στη Σύνοδο. Η Σύνοδος διαπίστωσε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και επιχειρεί να ρυθμίσει μείζονος σημασίας θέματα.
Στην απόφαση που έλαβε η σύνοδος:
1. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο ο χρόνος που απαιτείται, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί και να τοποθετηθεί επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.
2. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην κατάργηση νομίμως εκλεγμένων μονοπρόσωπων οργάνων (Πρυτάνεις, Κοσμήτορες). Μία τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα Πανεπιστήμια σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
3. Θεωρεί ότι απαιτείται ενδελεχής μελέτη αναφορικά με τον τρόπο σύνθεσης των συλλογικών οργάνων διοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
4. Θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του θέματος αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης.
5. Κρίνει ότι απαιτείται προσεκτικότερος έλεγχος ώστε με τις εισαγόμενες αλλαγές να μη διαταράσσεται η συνεκτικότητα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Την αντίθεσή τους με το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν και φοιτητές που τοποθετήθηκαν στην αρχή της συνόδου, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης ζήτησαν χρόνο για να συζητήσουν τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο στα συλλογικά τους όργανα.
Ειδικά ως προς το θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, οι εξηγήσεις του υπουργού Παιδείας κρίθηκαν «μη πειστικές», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μέλος της συνόδου των πρυτάνεων.
«Ουσιαστικά μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε άμεσα σε εκλογές και εδώ εγείρεται θέμα συνταγματικότητας. Κι έπειτα πώς θα μπορέσουν να περάσουν εισηγήσεις για μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων ενώ συγχρόνως τελούν υπό αίρεση;» σημείωνε χαρακτηριστικά.
protothema.gr