Επίθεση K. Mαργέλη για την κατάργηση των μεταβατικών εδρών Πύλου, Κορώνης, Καρδαμύλης και Χατζή

margelis4Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, με ανακοίνωσή του επιτίθεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την κατάργηση των μεταβατικών εδρών Πύλου, Κορώνης, Καρδαμύλης και Χατζή του μονομελούς πλημμελειοδικείου Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων του, θα προβεί σε κάθε ενέργεια, προκειµένου να υπάρξει άµεση ακύρωση της απόφασης αυτής και διαµηνύει ότι δεν θα ανεχθεί µεθοδεύσεις και αποφάσεις που δημιουργούν εµπόδια στην άσκηση του λειτουργήµατος των µελών του, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και πλήττουν την εύρυθµη λειτουργία της.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

«Με µεγάλη κατάπληξη, πληροφορηθήκαµε την κατάργηση των µεταβατικών εδρών Πύλου, Κορώνης, Καρδαμύλης και Χατζή του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, καθώς και της μεταβατικής έδρας του Πταισματοδικείου Πύλου, µε τα άρθρα 39 και 38 αντίστοιχα του Ν.4274/14 (νόμος που ψηφίστηκε στις 8-7-2014 στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής). Η εν λόγω κατάργηση συνετελέσθη κατά τρόπο αιφνιδιαστικό, αυθαίρετο, αυταρχικό και αντιδηµοκρατικό, χωρίς να ζητηθεί η γνώµη της Ολομέλειας του Εφετείου Καλαμάτας, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και χωρίς την παραµικρή προηγούµενη ενηµέρωσή µας. Σηµειωτέον ότι µε τις ίδιες διατάξεις καταργήθηκαν όλες οι µεταβατικές έδρες των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, των περιφερειών των Πρωτοδικείων, καθώς και των Μονομελών, Πολυμελών Πρωτοδικείων και των Πλημμελειοδικείων, των περιφερειών των Εφετείων, εκτός από αυτά που λειτουργούν σε νησιά.

Θεωρούµε ότι µε τις ενέργειες αυτές από µέρους της Πολιτείας πλήττεται βάναυσα η αρχή της επικουρικότητας και αναγκάζεται πλήθος πολιτών του Νοµού Μεσσηνίας να υποβάλλεται σε δυσανάλογα έξοδα και μετακινήσεις από τη Πύλο, τη Κορώνη, τη Καρδαμύλη και το Χατζή στη Καλαμάτα.

Η ως άνω κατάργηση έγινε χωρίς καν οι αρμόδιοι φορείς να ζητήσουν τις απόψεις των άµεσα ενδιαφεροµένων φορέων, υλοποιώντας, εν κρυπτώ, τις αποφάσεις τους.

Οι μεταβατικές έδρες του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στη Πύλο, στη Κορώνη, στο Χατζή και στη Καρδαμύλη προσέφεραν τη δυνατότητα στους προσφεύγοντες στη Ποινική Δικαιοσύνη πολίτες, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν, παριστάμενοι και αυτοπροσώπως στην εκδίκαση των υποθέσεών τους και επιπλέον δεν υποχρέωνε τους παράγοντες της διαδικασίας (δικηγόρους και διαδίκους) να μεταβαίνουν σε άλλη πόλη, προκειμένου να τύχουν έννοµης προστασίας. Ειδικά και σχετικά με τη κατάργηση της μεταβατικής έδρας της Πύλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πύλος είναι έδρα 8 δικηγόρων, υπάρχει κτίριο, καθώς και γραμματέας, δεδομένης της λειτουργίας μόνιμου Ειρηνοδικείου και συνεπώς τα μηδαμινά ετήσια έξοδα μετακίνησης ενός δικαστή στη μεταβατική έδρα της Πύλου, θα έπρεπε να οδηγήσουν στην απόφαση για αύξηση των δικασίμων και όχι βέβαια στη κατάργηση της έδρας, δεδομένου ότι τώρα όλοι οι διάδικοι και οι δικηγόροι θα αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται, ερχόμενοι από τη Πύλο στη Καλαμάτα και μάλιστα διαμέσου επικινδύνου διαδρομής.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επισηµαίνει ότι η κατάργηση των µεταβατικών εδρών, αποσκοπεί, εν τέλει, στην αποστέρηση του δικαιώµατος του πολίτη να προσφεύγει στην Ποινική Δικαιοσύνη, η οποία, λόγω της υποστελέχωσής της σε Δικαστικούς Λειτουργούς και Γραµµατείς, απονέµεται, ήδη, µε τρόπο που στην πραγματικότητα, προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, τα όρια της αρνησιδικίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων του, θα προβεί σε κάθε ενέργεια, προκειµένου να υπάρξει άµεση ακύρωση της παραπάνω απόφασης και διαµηνύει ότι δεν θα ανεχθεί µεθοδεύσεις και αποφάσεις που δηµιουργούν εµπόδια στην άσκηση του λειτουργήµατος των µελών του, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και πλήττουν την εύρυθµη λειτουργία της.»