Παραμένει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης στο σχεδιασμό της περιφέρειας Πελοποννήσου; Υπάρχει και ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της περιφέρειας Πελοποννήσου με δεδομένη την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού να απορρίψουν σε κοινή συνεδρίασή τους το αίτημα της Περιφέρειας για τον αποχαρακτηρισμό ως μνημείου του κτηρίου της Χυμοφίξ. Αυτό ρωτάει με έπερώτηση της προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου, η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική” Δήμητρα Λυμπεροπούλου.
Αναλυτικά η επερώτηση αναφέρει:
«Μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του κόσμου – για πολλούς ίσως η σημαντικότερη – η Σπάρτη, κινδυνεύει να μείνει χωρίς τη δημιουργία ενός σύγχρονου και κατάλληλα διαμορφωμένου Αρχαιολογικού Μουσείου που θα αποτελέσει σημείο έλξης και αύξησης του τουρισμού, δίνοντας στην πόλη μας το σεβασμό και την αίγλη που της αρμόζει.
Η Περιφέρεια έχει υπογράψει με το ΥΠΠΟ την παράταση της προγραμματικής σύμβασης του 2012 για την εκπόνηση των μελετών και οφείλει να υλοποιήσει την προγραμματική σύμβαση τώρα που απερρίφθη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η ένσταση της Περιφέρειας για τον αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου κτίσματος του Χυμοφίξ. Αν υπάρχει εγγεγραμμένη η πίστωση που απαιτείται για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη.
Η απόφαση που είχε λάβει η Περιφέρεια το 2014 για την παράταση της προγραμματικής σύμβασης περιείχε το διατηρητέο.
Θεωρούμε ότι πρέπει να αναλάβει το ΥΠΠΟ το θέμα και να διερευνήσουμε την δυνατότητα τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να συμμετέχει και ο δήμος Σπάρτης με χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών που προβλέπονται σε αυτήν.
Το σχέδιο πόλης της Σπάρτης είναι του 1985. Με το σχέδιο αυτό εκτός από μερικές λειτουργικές αλλαγές στο σχέδιο πόλης του 1894, έγιναν εντάξεις και επεκτάσεις περιμετρικά του σχεδίου αυτού, στις περιοχές Χαρισίου, Καλογωνιάς, Πλατανιστά, Αγίας Ειρήνης και Χυμοφίξ. Άρα δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι το σχέδιο πόλης ήταν εκεί από το 1986, το διατηρητέο κτίριο ήταν εκεί από το 1997 (οπότε και κηρύχθηκε). Η εγκληματική εγκατάλειψη του κτιρίου, τόσο από την Εθνική Τράπεζα όσο και από το ελληνικό δημόσιο, δίνει και αυτή το παρόν της στον χώρο του Χυμοφίξ”.
Η δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη, είναι ένα ζήτημα που αποτελεί πάγιο, καθολικό αλλά και δίκαιο αίτημα του νομού Λακωνίας.
Στηρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας τις πρωτοβουλίες φορέων της Σπάρτης και της Λακωνίας αλλά και ενεργών πολιτών για την υλοποίηση επιτέλους ενός στόχου που θυμίζει σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.
Η Σπάρτη δικαιούται να στεγάσει αξιοπρεπώς τον πολιτισμό, την ιστορία και τον συμβολισμό της, πρόκειται για το μοναδικό αναπτυξιακό έργο στο Νομό που θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στον τουρισμό και στην δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, δεν πρέπει να υποστείλουμε την προσπάθειά μας, αλλά αντίθετα, ενωμένοι να αγωνιστούμε για τον κοινό και εύλογο αυτόν στόχο.
Η άμεση προώθησή & ευόδωση του κοινού μας στόχου, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων (ΥΠΠΟ, Περιφέρεια, Δήμος Σπάρτης, Βουλευτές κλπ).
Με δεδομένο ότι σήμερα πλέον δεν μιλάμε για αποχαρακτηρισμό και ότι το νέο Μουσείο δεν μπορεί να γίνει αλλού, η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στο ακίνητο όπου και το διατηρητέο κτίριο του Χυμοφίξ, είναι μονόδρομος για τη Σπάρτη και είναι κοινός στόχος όλων.
Για να συμβεί αυτό είναι ανάγκη να δρομολογήσουμε από κοινού πρωτοβουλίες ώστε πραγματικά να ξανανοίξει με ουσιαστικό τρόπο η συζήτηση για το θέμα και να δρομολογηθεί η επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος του Μουσείου της Σπάρτης. Να διαμορφωθεί ένας σαφής οδικός χάρτης με τα βήματα της διεκδίκησης. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της επερώτησης μας αυτής.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί αδήριτη ανάγκη πλέον για την πόλη της Σπάρτης. Είναι βέβαιη η πολιτισμική, τουριστική και οικονομική αναβάθμιση του τόπου που συνεπάγεται η ανέγερση του νέου μουσείου.
Επιτέλους να αποκτήσει η Σπάρτη – μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και σύμφωνα με όλα τα νέα δεδομένα – ένα Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της Ιστορίας της.
Η Περιφερειακή Παράταξη «Πελοπόννησος Οικολογική» βλέπουμε το έργο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης ως αναπτυξιακό εργαλείο για τη Λακωνία και για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί θεωρούμε τη διεθνή φήμη της αρχαίας Σπάρτης ως το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Ένα Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα ενταχθεί στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διάλογο και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, συμβολίζοντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.»