Στο πλαίσιο μιας βραδιάς με συγκινησιακή φόρτιση, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, επιδόθηκε το Βραβείο Ποίησης έτους 2018 στη μνήμη της Μαρίας Πολυδούρη στη Χρυσούλα Παπακυριάκου, φιλόλογο, για την ποιητική συλλογή «των γραμμάτων», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Παρασκήνιο – Λίθυρον». Το Βραβείο και το έπαθλο 2.000 ευρώ που το συνόδευε εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, επέδωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα Δήμαρχο. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Μπασακίδης επεσήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας συνεχίζει όσα ο αείμνηστος Γιώργος Τσαγκάρης, τότε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ και εισηγητής αυτού του Βραβείου ποίησης, θεμελίωσε, 10 χρόνια πριν.
Η κυρία Παπακυριάκου δέχθηκε το Βραβείο συγκινημένη, τονίζοντας πως αποκαλεί την Καλαμάτα πατρίδα της, καθώς ήταν κάτοικος της πόλης επί 25 χρόνια, ενός τόπου που αποτελεί τη γενέτειρα των παιδιών της. Η βραβευθείσα διάβασε ένα κείμενό της από τη βραβευμένη συλλογή, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί «λυρική πρόζα» και φέρει τον τίτλο «Της Καλαμάτας».
Ανέγνωσε, επίσης, το ποίημά της με τίτλο «Ανάσα».
Σημειώνεται πως η Χρυσούλα Παπακυριάκου είναι φιλόλογος, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει δοκίμια και ποιήματα. «Των γραμμάτων» είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή.
ΓΙΑΤΙ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ
Το σκεπτικό για την επιλογή της βραβευθείσας από πλευράς της επιτροπής, που υπογράφουν τα μέλη της Άγγελος Λάππας, φιλόλογος, Πρόεδρος Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, Βασίλειος Μπαζάνης, εκπρόσωπος Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Αντωνία Παυλάκου, φιλόλογος, εκπρόσωπος ΚΕ «Φάρις» Δήμου Καλαμάτας και Ελένη Κοφτερού, ποιήτρια, εκπρόσωπος ΚΕ «Φάρις» Δήμου Καλαμάτας, έχει ως εξής:
«Η Επιτροπή μετά την ανταλλαγή απόψεων, αποφάσισε ομόφωνα ν’ αποδώσει το βραβείο ποίησης «Μ. Πολυδούρη» στην Χρυσούλα Παπακυριάκου, στη πρώτη συλλογή της με τον τίτλο «Των γραμμάτων», από τις εκδόσεις «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» σειρά λίθυρον, η οποία ξεχωρίζει για την ευρηματικότητα στη σύλληψη και τη μετουσίωση σε ποιητικό λόγο του ενθουσιασμού, της απορίας, της αναζήτησης και του συναισθήματος.
Ο πυκνός, καίριος, υπαινικτικός λόγος, τα γοητευτικά εκφραστικά μέσα και το εύρος της θεματολογίας της αναδεικνύουν τον ψίθυρο των μικρών πραγμάτων. Ο λόγος της έχει ρυθμό και λιτότητα, χαρακτηριστικά μιας γνήσιας ποιητικής γραφής όπου κυριαρχεί ο συμβολισμός και η αλληγορία.
Η ποιήτρια εστιάζει στους φόβους και τους δαίμονές της, εγκιβωτίζοντας νησίδες παιδικής μνήμης και προσφέροντας στον αναγνώστη ένα έξοχο ποιητικό αποτέλεσμα. Γράφει για το πένθος και την τραγικότητά του χωρίς να διολισθαίνει ούτε στιγμή στον μελοδραματισμό.
Συνθέτει εικόνες ιδιαίτερης αισθητικής, εξαιρετικές σε σύλληψη, οι οποίες με την καθαρότητά τους βοηθάνε τον αναγνώστη να βυθιστεί άκοπα ώς το «σημαινόμενό» τους.
Η αγάπη της για την λογοτεχνία και οι αγαπημένοι της ποιητές και συγγραφείς σαλεύουν μέσα στο ποίημα. Αν και είναι αναγνωρίσιμες οι επιρροές από τον Καβάφη, τη Δημουλά και την Αργυροπούλου, η Παπακυριάκου πετυχαίνει να δημιουργήσει και να υποστηρίξει το δικό της προσωπικό ύφος».
ΤΑ Ι΄ ΠΟΛΥΔΟΥΡΕΙΑ
Η επίδοση του Βραβείου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ι΄ Πολυδούρεια». Η εκδήλωση διεξήχθη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και ήταν αφιερωμένη στο Γιώργο Τσαγκάρη, εμπνευστή του θεσμού και στη Ζωή Καρέλλη, με πρόγραμμα που παρατίθεται κατωτέρω. Τη διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.