Επιταχύνονται οι ρυθμοί και πυκνώνει το πρόγραμμα της Βουλής από αυτή την εβδομάδα, τόσο σε επίπεδο νομοθετικού έργου, όσο και ως προς τον ελεγκτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το Κοινοβούλιο έναντι της κυβέρνησης.
Το πρώτο νομοσχέδιο, το σχετικό με την αντιμετώπιση πτυχών της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας κυβερνητικών και κρατικών οργάνων εισέρχεται προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη, σε τρεις συνεδριάσεις. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιά μορφή θα έχουν, τελικώς, οι ρυθμίσεις για τη στήριξη προσώπων και νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Από τη σχετική συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την περασμένη εβδομάδα, έχουν καταγραφεί πολλά ερωτήματα ως προς το εύρος του εν λόγω προγράμματος, ενώ ανέκυψε και το πρώτο ζήτημα «καλής νομοθέτησης» για την νέα κυβέρνηση: Εως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής είχαν κατατεθεί επτά υπουργικές τροπολογίες – ορισμένες εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί «άσχετες» με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, ενώ έχει προαναγγελθεί και η κατάθεση ακόμα περισσότερων – ειδικά από το υπουργείο Υγείας, γεγονός το οποίο προκαλεί αρκετά επικριτικά για την κυβέρνηση σχόλια εντός του Κοινοβουλίου.
Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, η έναρξη της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου. Την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή ορίστηκαν συνεδριάσεις συζήτησης επικαίρων ερωτήσεων προς τα μέλη της κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να έχει δρομολογήσει ένα νέο προγραμματισμό: οι συζητήσεις θα γίνονται με «ομαδοποίηση» των ερωτήσεων, ώστε να ορίζονται συγκεκριμένες ημέρες για κάθε υπουργείο με στόχο την καλύτερη προετοιμασία όχι μόνο των βουλευτών αλλά και των υπουργών. Υπενθυμίζεται πως σε κάθε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπήρχαν ερωτήσεις προς διαφορετικούς υπουργούς. Σκοπός του νέου προγραμματισμού είναι να μην επαναληφθεί το αρνητικό για τη Βουλή φαινόμενο προηγούμενων περιόδων, όταν σε ημέρες επικαίρων ερωτήσεων πολλά μέλη των εκάστοτε κυβερνήσεων να απουσιάζουν. Πέραν τούτου, εντός των επόμενων 24ώρων αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η ημέρα που θα καλείται ο πρωθυπουργός να απαντά σε ερωτήσεις των μελών του Κοινοβουλίου. Ως γνωστόν, ως τώρα, η ημέρα αυτή ήταν η Παρασκευή – με τον έλεγχο, πάντως, να έχει ατονίσει τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της άρνησης κυρίως του προηγούμενου πρωθυπουργού να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που του έθετε η αντιπολίτευση.
Τέλος, «γεμίζει» και το πρόγραμμα των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται αυτή την εβδομάδα στους κ. Π. Λαφαζάνη και Ν. Κοτζιά: ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμμετέχει σε συνεδριάσεις που θα έχουν αντικείμενο τη ΔΕΣΦΑ (σήμερα το απόγευμα), τη ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ (αύριο Τρίτη), ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αύριο το μεσημέρι θα κληθεί να ενημερώσει την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις Επιτροπών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα αφορούν την έκφραση γνώμης, από τη Βουλή, σχετικά με τον διορισμό διοικήσεων στον τομέα των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (είναι γνωστό το ζήτημα που έχει ανακύψει εξαιτίας πρόσφατων δηλώσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας) και στο ΤΑΙΠΕΔ.
kathimerini.gr