Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα; «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.)»

ika1«Με τις δι­α­τά­ξεις του άρ­θρου 101 στον νό­μο 4172/2013 (ΦΕΚ 167, τ.Α΄, 23-7-2013) με τί­τλο «Φο­ρο­λο­γί­α ει­σο­δή­μα­τος, ε­πεί­γον­τα μέ­τρα ε­φαρ­μο­γής του ν. 4046/2012, του ν. 4127/2013 και άλ­λες δι­α­τά­ξεις.» θε­σμο­θε­τεί­ται α­πό την Κυ­βέρ­νη­ση, ως μνη­μο­νια­κή δέ­σμευ­ση, η ί­δρυ­ση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Κέν­τρου Εί­σπρα­ξης Α­σφα­λι­στι­κών Ο­φει­λών (Κ.Ε.Α.Ο.) που σκο­πό έ­χει «α) την εί­σπρα­ξη των λη­ξι­πρό­θε­σμων α­σφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών των Ορ­γα­νι­σμών Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης αρ­μο­δι­ό­τη­τας του υ­πουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης και Πρό­νοι­ας». Αυ­τό α­να­φέ­ρουν σε ε­ρώ­τη­ση τους προς τους υ­πουρ­γούς Οι­κο­νο­μι­κών

Ερ­γα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης και Πρό­νοι­ας, βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ με­τα­ξύ των ο­ποί­ων και ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας Θα­νά­σης Πε­τρά­κος και ση­μει­ώ­νουν;

 

 

«Στο Κ.Ε.Α.Ο. δι­α­βι­βά­ζον­ται οι λη­ξι­πρό­θε­σμες ο­φει­λές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ (α­πό 1/7/2013) και του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ (α­πό 1/1/2014), ό­ταν αυ­τές α­φο­ρούν πο­σά συ­νο­λι­κής ο­φει­λής ά­νω των 5.000 ευ­ρώ, κα­θώς και ο­φει­λές, οι ο­ποί­ες, ε­νώ εί­χαν εν­τα­χθεί σε ρύθ­μι­ση, δεν α­πο­δό­θη­καν έγ­και­ρα α­πό τους υ­πό­χρε­ους. Οι υ­πη­ρε­σί­ες του ΚΕΑΟ ε­νη­με­ρώ­νουν τον ο­φει­λέ­τη για τη ύ­παρ­ξη της ο­φει­λής και ό­πως ο­ρί­ζε­ται με την υ­π’ α­ριθ­μόν Φ.80000/οικ.25379/312 «Δι­α­δι­κα­σί­α εί­σπρα­ξης και η­λε­κτρο­νι­κής δι­α­χεί­ρι­σης των λη­ξι­πρό­θε­σμων α­σφα­λι­στι­κών ο­φει­λών εν­τός του Κέν­τρου Εί­σπρα­ξης Α­σφα­λι­στι­κών Ο­φει­λών (ΚΕΑΟ)» Α­πό­φα­ση του Υ­πουρ­γού Ερ­γα­σί­ας, κου Βρού­τση, που δη­μο­σι­εύ­θη­κε στο ΦΕΚ 2699, τ.Β΄ της 23-10-2013, ε­φό­σον ο ο­φει­λέ­της δεν προ­βή σε ε­ξό­φλη­ση ή ρύθ­μι­ση της ο­φει­λής, λαμ­βά­νον­ται μέ­τρα α­ναγ­κα­στι­κής εί­σπρα­ξης των λη­ξι­πρό­θε­σμων πο­σών «σύμ­φω­να με τον Κώ­δι­κα Εί­σπρα­ξης Δη­μο­σί­ων Ε­σό­δων (ΚΕΔΕ-Ν.Δ.356/1974)» σε χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα που δεν υ­περ­βαί­νει τον έ­να μή­να και εί­κο­σι η­μέ­ρες.

Στο άρ­θρο 1 του ΚΕΔΕ (ΦΕΚ 90, Α΄, 5-4-1974) α­να­φέ­ρε­ται ό­τι «2. Ως δη­μό­σια έ­σο­δα θε­ω­ρούν­ται και αι α­παι­τή­σεις ων κα­τέ­στη δι­και­ού­χον το Δη­μό­σιον εκ κα­θο­λι­κής ή ει­δι­κής δι­α­δο­χής.». Το εν λό­γω Νο­μο­θε­τι­κό Δι­ά­ταγ­μα, προ­κει­μέ­νου να ε­φαρ­μο­στεί εν έ­τει 2014, έ­χει υ­πο­στεί ε­πεμ­βά­σεις – τρο­πο­ποι­ή­σεις, οι πιο ση­μαν­τι­κές εκ των ο­ποί­ων έ­χουν προ­έλ­θει α­πό α­πο­φά­σεις του Γε­νι­κού Γραμ­μα­τέ­α Ε­σό­δων, κ Θε­ο­χά­ρη, με­τα­ξύ των ο­ποί­ων και η δυ­να­τό­τη­τα κα­τά­σχε­σης πο­σών α­πό τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς ο­φει­λε­τών χω­ρίς προ­η­γού­με­νη ε­νη­μέ­ρω­σή τους, μέ­τρο που προ­σφά­τως κρί­θη­κε ως αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κό α­πό το ΣΤ΄ Τμή­μα του ΣτΕ.

Με δε­δο­μέ­νη την εί­σπρα­ξη των ο­φει­λών προς τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ α­πό το ΚΕΑΟ, το ο­ποί­ο υ­πά­γε­ται δι­οι­κη­τι­κά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, συμ­πε­ραί­νε­ται ό­τι τα έ­σο­δά τους αυ­τά θε­ω­ρούν­ται Δη­μό­σια Έ­σο­δα και οι λη­ξι­πρό­θε­σμες ή κα­θυ­στε­ρού­με­νες ο­φει­λές των α­σφα­λι­σμέ­νων προς αυ­τά ως ο­φει­λές τους προς το Δη­μό­σιο.

Σύμ­φω­να με τον ν. 4172/13, «10. Με α­πο­φά­σεις του Υ­πουρ­γού Ερ­γα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης και Πρό­νοι­ας με­τά γνώ­μη των οι­κεί­ων Ορ­γα­νι­σμών ρυθ­μί­ζον­ται: (…) ο τρό­πος και η δι­α­δι­κα­σί­α ε­πί­δο­σης στους ο­φει­λέ­τες, η δι­α­δι­κα­σί­α εί­σπρα­ξης και η­λε­κτρο­νι­κής δι­α­χεί­ρι­σης του ΚΕΑΟ, (…) ο χρό­νος, ο τρό­πος και η δι­α­δι­κα­σί­α α­πό­δο­σης των ει­σπρά­ξε­ων στους οι­κεί­ους α­σφα­λι­στι­κούς Ορ­γα­νι­σμούς (…)».

Η δι­α­δι­κα­σί­α εί­σπρα­ξης ο­φει­λών μέ­σω του Κ.Ε.Α.Ο εί­ναι κοι­νω­νι­κά α­νάλ­γη­τη για τους μι­κρούς ο­φει­λέ­τες των α­σφα­λι­στι­κών τα­μεί­ων, ει­δι­κά για τους α­σφα­λι­σμέ­νους του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ οι ο­ποί­οι δεν αρ­νούν­ται, αλ­λά α­δυ­να­τούν λό­γω των συ­νε­πει­ών της μνη­μο­νια­κής πο­λι­τι­κής να εκ­πλη­ρώ­σουν τις ο­φει­λές τους α­πέ­ναν­τι στους α­σφα­λι­στι­κούς τους φο­ρείς, με α­πο­τε­λέ­σμα να στε­ρούν­ται οι ί­διοι και οι οι­κο­γέ­νει­ες τους ι­α­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής πε­ρί­θαλ­ψης και να τί­θεν­ται σε κίν­δυ­νο τ’ α­σφα­λι­στι­κά τους δι­και­ώ­μα­τα. Α­κό­μα, τα χρή­μα­τα που θα ει­σπρά­ξει με εκ­βι­α­στι­κό τρό­πο το Κ.Ε.Α.Ο α­πό τους α­σφα­λι­σμέ­νους δεν εί­ναι σα­φές αν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν υ­πέρ των α­σφα­λι­στι­κών τους τα­μεί­ων ή αν θα α­ξι­ο­ποι­η­θούν για την α­πο­μεί­ω­ση του δη­μό­σιου χρέ­ους, ό­πως συμ­βαί­νει με την ει­σφο­ρά αλ­λη­λεγ­γύ­ης υ­πέρ των α­νέρ­γων .»

Με βά­ση τα πα­ρα­πά­νω ε­ρω­τών­ται οι αρ­μό­διοι Υ­πουρ­γοί:

Ποι­ος δι­α­χει­ρί­ζε­ται τα χρή­μα­τα που ει­σπράτ­τει το Κέν­τρο Εί­σπρα­ξης Α­σφα­λι­στι­κών Ο­φει­λών (Κ.Ε.Α.Ο.);

Α­πο­τε­λεί το σύ­νο­λο των ε­σό­δων του ΚΕΑΟ πε­ρι­ου­σί­α των α­σφα­λι­στι­κών τα­μεί­ων ή α­πό τη στιγ­μή που χα­ρα­κτη­ρί­ζον­ται ως Δη­μό­σια Έ­σο­δα συ­νει­σφέ­ρουν στη χρη­μα­το­δό­τη­ση των τρε­χου­σών δρα­στη­ρι­ο­τή­των του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και ει­δι­κό­τε­ρα στην α­πο­μεί­ω­ση του Δη­μο­σί­ου Χρέ­ους, ό­πως συμ­βαί­νει με την ει­σφο­ρά αλ­λη­λεγ­γύ­ης υ­πέρ των α­νέρ­γων;

Προ­τί­θεν­ται να προ­βούν στην α­πο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση «ί­δι­ων ο­φει­λών» και να προ­χω­ρή­σουν ά­με­σα σε ρε­α­λι­στι­κές ρυθ­μί­σεις α­πο­πλη­ρω­μής ο­φει­λών των α­σφα­λι­σμέ­νων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ώ­στε α­φε­νός να δο­θεί λύ­ση στο α­δι­έ­ξο­δο των α­σφα­λι­σμέ­νων που στε­ρούν­ται τ’ α­σφα­λι­στι­κά τους δι­και­ώ­μα­τα και α­φε­τέ­ρου να ε­ξα­σφα­λι­στούν εισ­ρο­ές στα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α;

Υ­πάρ­χει συγ­κε­κρι­μέ­νο πο­σό το ο­ποί­ο η Κυ­βέρ­νη­ση έ­χει δε­σμευ­τεί να ει­σπρά­ξει ως Δη­μό­σια Έ­σο­δα μέ­σω του ΚΕΑΟ;

Με ποι­ον τρό­πο σκο­πεύ­ουν να ε­φαρ­μό­σουν την πρό­σφα­τη α­πό­φα­ση του ΣΤ΄ Τμή­μα­τος του ΣτΕ με την ο­ποί­α κρί­νε­ται αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κή η κα­τά­σχε­ση σε τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς ο­φει­λε­τών ε­άν προ­η­γού­με­να δεν έ­χει ε­νη­με­ρω­θεί ο ο­φει­λέ­της; Θα ε­πι­στρα­φούν τα κα­τα­σχε­θέν­τα στους δι­και­ού­χους; Θα προ­χω­ρή­σουν σε νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση κα­ταρ­γών­τας τις αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κές τρο­πο­ποι­ή­σεις του ΚΕΔΕ;

Ε­πί­σης οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ  υ­πέ­βαλ­λαν και αί­τη­ση κα­τά­θε­σης εγ­γρά­φων.

Στην αί­τη­ση α­να­φέ­ρουν:

Πα­ρα­κα­λού­με ό­πως μας κα­τα­θέ­σε­τε ό­λα τα σχε­τι­κά έγ­γρα­φα που α­να­φέ­ρουν:

Τον συ­νο­λι­κό α­ριθ­μό των ο­φει­λών που δι­α­βι­βά­στη­καν στο ΚΕΑΟ α­πό ί­δρυ­σής του, το συ­νο­λι­κό ύ­ψος αυ­τών και τους α­σφα­λι­στι­κούς ορ­γα­νι­σμούς α­πό τους ο­ποί­ους ε­στά­λη­σαν.

Τον α­ριθ­μό των προ­σκλή­σε­ων προς τα­κτο­ποί­η­ση ο­φει­λών που ε­στά­λη­σαν, τον α­ριθ­μό των ο­φει­λε­τών που έ­κα­ναν αί­τη­ση για έν­τα­ξη σε ρύθ­μι­ση με­τά την ει­σα­γω­γή τους στο ΚΕΑΟ και το πο­σό των ο­φει­λών στο ο­ποί­ο αν­τι­στοι­χεί ο α­ριθ­μός των ο­φει­λε­τών που εν­τά­χθη­καν σε ρύθ­μι­ση.

Τον α­ριθ­μό των πα­ραγ­γε­λι­ών κα­τά­σχε­σης εις χεί­ρας τρί­του που εκ­δό­θη­καν, τον α­ριθ­μό των πα­ραγ­γε­λι­ών κα­τά­σχε­σης κι­νη­τής και α­κί­νη­της πε­ρι­ου­σί­ας και το πο­σό στο ο­ποί­ο αν­τι­στοι­χούν συ­νο­λι­κά οι κα­τα­σχέ­σεις.

Το πο­σό των χρη­μά­των που έ­χει ει­σπρά­ξει μέ­χρι σή­με­ρα ο ΚΕΑΟ και τον α­ριθ­μό των ο­φει­λε­τών α­πό τους ο­ποί­ους τα έ­χει ει­σπρά­ξει.

Το πο­σό που έ­χει α­πο­δο­θεί στα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α α­πό τις ει­σπρά­ξεις του ΚΕΑΟ και τον κω­δι­κό στον ο­ποί­ο έ­χει εγ­γρα­φεί.