Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Κύριoι Υπουργoι,
Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες εβδομάδες ο καταρροϊκός πυρετός έχει πλήξει αιγοπρόβατα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει προ ημερών η αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία, έχουν ήδη διαπιστωθεί μολύνσεις σε αρκετά κοπάδια, ενώ πολλά περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση με ορατό τον κίνδυνο για περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.
Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα είναι επιβεβλημένη, καθότι τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο μπορούν να μετακινηθούν με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ήδη κοπάδια της Πελοποννήσου βρίσκονται σε καραντίνα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των παραγωγικών δυνατοτήτων των ζώων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, αλλά και με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας, σημαίνει τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για την ποιμενική κτηνοτροφία, αφού τα ζώα που δεν σταβλίζονται απειλούνται πολύ περισσότερο σε σχέση με ζώα που ζουν σε κλειστές εγκαταστάσεις.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα κοπάδια που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Η αρωγή επομένως που πρέπει να δοθεί στους κτηνοτρόφους αφορά αφενός την πρόληψη και αφετέρου τη διευκόλυνση και την ανακούφισή τους από τα επιπλέον κόστη που προκαλεί ο καταρροϊκός πυρετός. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, η εφαρμογή ψεκασμών, η δωρεάν παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών φαρμάκων στους κτηνοτρόφους, ο υγειονομικός έλεγχος κοπαδιών που μετακινούνται και ο κτηνιατρικός έλεγχος των κοπαδιών είναι βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.
Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση και την ανακούφιση των παραγωγών, πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει μέριμνα για τη χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους τα κοπάδια των οποίων έχουν μπει σε καραντίνα και δεν μπορούν να βοσκήσουν. Και βεβαίως, πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να εξετάσει πώς θα αποζημιώσει τους παραγωγούς, διότι οι επιπτώσεις είναι και βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Η νόσος, εκτός βεβαίως από τον θάνατο των ζώων, προκαλεί μειωμένη παραγωγή, αλλά και αποβολές σε ζώα που κυοφορούν, πράγμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο και σε παραγωγή.
Επειδή η επιδημία καταρροϊκού πυρετού πρέπει να ελεγχθεί άμεσα και επειδή οι κτηνοτρόφοι μας δεν διαθέτουν κανένα οικονομικό μέσο για να ανταποκριθούν σε τέτοιες καταστροφές χωρίς την αρωγή της πολιτείας, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Τι προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί για τον έλεγχο και τον περιορισμό της νόσου, ιδιαίτερα αναφορικά με τους προληπτικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα και με τον υγειονομικό, κτηνιατρικό έλεγχο κοπαδιών που μετακινούνται;
- Προτίθεστε να διαθέσετε δωρεάν φάρμακα στους κτηνοτρόφους για τον προληπτικό ψεκασμό ζώων και εγκαταστάσεων, κτηνιάτρους για τον έλεγχο των κοπαδιών τους, καθώς και ζωοτροφές σε παραγωγούς τα κοπάδια των οποίων είναι σε καραντίνα;
- Πώς προτίθεστε να αποζημιώσετε τους πληγέντες παραγωγούς για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, τη μειωμένη παραγωγή, καθώς και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στο εισόδημά τους;