Ερώτηση Σ. Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) για την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Την ανάγκη όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να επεκταθεί η προστασία των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους  ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ήταν διαχρονική η επιχείρηση κατάργησης των ΒΑΕ από τις προηγούμενες  κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ενώ τώρα επισπεύδεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με στόχο την κατάργηση των δικαιωμάτων, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Τέλος ερωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται με βάση το «ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο» για τη συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων, στο δικαίωμα κι ανάγκη τους όχι μόνο να μην καταργηθεί, αλλά αντίθετα να διευρυνθεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

«Ο νόμος για τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) διασφαλίζει μειωμένο ωράριο σε σχέση με τα άλλα επαγγέλματα, μικρότερο χρόνο παραμονής στην εργασία με χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, επίδομα των ΒΑΕ ή ανθυγιεινής εργασίας κ.ά., ως ελάχιστα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που απασχολούνται σε βαριές κι ανθυγιεινές εργασίες.

Η διαχρονική επιχείρηση κατάργησης των ΒΑΕ από τις προηγούμενες  κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τώρα επισπεύδεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με στόχο την κατάργηση των παραπάνω δικαιωμάτων, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των κλάδων κι επαγγελμάτων που κάνουν βαριές κι ανθυγιεινές εργασίες γίνεται σε συνθήκες αύξησης του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, σε συνθήκες επιστημονικών τεχνολογικών επιτευγμάτων, που απαιτούν τη διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή κι Ασφάλεια των εργαζομένων.

Η ελληνική κυβέρνηση διατυπώνει σε όλα τα επίσημα κείμενά της, ότι το παραπάνω πλαίσιο προστασίας των ΒΑΕ από 01/01/2018 θα εναρμονιστεί με «ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο».

Ερωτάται η επιτροπή: Πώς τοποθετείται με βάση το «ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο» για τη συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων, στο δικαίωμα κι ανάγκη τους όχι μόνο να μην καταργηθεί, αλλά αντίθετα να διευρυνθεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών;».