Ευχολόγια από τον επίτροπο Περιβάλλοντος για τις ελληνικές περιοχές Natura

natouraΗ απάντηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος σε ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα για την προστασία των περιοχών.

Την ανυπαρξία ειδικής διάταξης για τη δασική πολιτική στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες παραδέχθηκε ο επίτροπος Περιβάλλοντος και περιορίστηκε σε ευχές να μην υποβαθμίσει η Ελλάδα τις περιοχές του Δικτύου Natura.

Την ανυπαρξία ειδικής διάταξης για τη δασική πολιτική στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες παραδέχθηκε ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα σχετικά με την άμεση ανάγκη για τη συμπλήρωση και ενίσχυση της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αρμόδιος επίτροπος ανέφερε ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει κοινές αρχές και δασική στρατηγική, αλλά η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στην κατάρτιση της εθνικής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη και περιορίστηκε να εκφράσει την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει τους στόχους για την προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ένωσης, όπως συμφωνήθηκε στο 7ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον και θα συμμορφώνεται πλήρως με τη σχετική εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, ιδίως τις διατάξεις για την αποφυγή της υποβάθμισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Potočnik, στη Σοφία Σακοράφα και στην ερώτηση της για το πώς προτίθεται η Επιτροπή να συμπληρώσει και να ενισχύσει το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών NATURA, καθώς και με ποιο τρόπο η Επιτροπή προτίθεται να συμβάλει ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μη νομοθετήσει ρυθμίσεις που αντίκεινται στους στόχους των σχετικών κοινοτικών οδηγιών για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα και γενικότερα το περιβάλλον:

«Δεν υπάρχει ειδική διάταξη για τη δασική πολιτική στις Συνθήκες. Ωστόσο, η ΕΕ έχει θεσπίσει τη δασική στρατηγική της ΕΕ για τον καθορισμό κοινών αρχών της ΕΕ για τη δασοκομία που στοχεύουν στη διατήρηση και ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας των δασών, εφαρμόζοντας πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης των δασών. Τα κράτη μέλη ενέκριναν τη στρατηγική και τις κατευθυντήριες αρχές για την ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών στην ΕΕ.

Η αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των περιοχών που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000 είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2020 με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν μεγάλο ποσοστό των τοποθεσιών του δικτύου Natura 2000 και η Επιτροπή προωθεί ενεργά, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων διατήρησης για τους τόπους αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων διαχείρισης και του υπόλοιπου αναγκαίου χωροταξικού σχεδιασμού.

Η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στην κατάρτιση της εθνικής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, η Επιτροπή ελπίζει και αναμένει ότι οιαδήποτε νέα νομοθεσία που σχετίζεται με τη διαχείριση των δασών στην Ελλάδα θα ενισχύσει τους στόχους των εν λόγω στρατηγικών για την προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ένωσης, όπως συμφωνήθηκε στο 7ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον και θα συμμορφώνεται πλήρως με τη σχετική εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, ιδίως τις διατάξεις για την αποφυγή της υποβάθμισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους».

left.gr