Σπαταλούν οι υπάλληλοι της Ε.Ε. τα χρήματα των φορολογουμένων; Τα περισσότερα χρήματα σπαταλούνται στις χώρες-μέλη και όχι στις Βρυξέλλες, απαντά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην ετήσια έκθεσή του.
Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μέχρι το 2020, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε κατηγορήσει τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» για διασπάθιση δημοσίου χρήματος Όμως, η κατηγορία για σπατάλη δεν αποδεικνύεται εύκολα, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA), η ανεξάρτητη αρχή της Ε.Ε. που ελέγχει τη χρηστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων.
Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του, χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Βιτόρ Καλντέιρα δήλωσε: «Κομισιόν και χώρες – μέλη θα πρέπει να είναι πιο σχολαστικές στη διάθεση κοινοτικών πόρων. Θα πρέπει πρωτίστως να καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να πετυχαίνουν τα αποτελέσματα που αναμένουν από αυτές οι πολίτες της ενωμένης Ευρώπης».
Σύμφωνα με την έκθεση, για το 2013 από τα 148 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού μόλις 7 δισ. δεν διατέθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Το γεγονός αυτό δεν συνεπάγεται όμως ότι τα χρήματα αυτά πήγαν χαμένα, αλλά ότι δεν έπιασαν τόπο, δηλαδή ότι δεν είχαν θετική επίδραση στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.
Η ευθύνη στις χώρες – μέλη
Περίπου το 80% των ευρωπαϊκών προγραμμάτων συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Το 50% προέρχεται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το 50% από τις χώρες – μέλη. Σε τέτοιου είδους συγχρηματοδοτήσεις παρατηρούνται πολύ συχνά ατασθαλίες, υποστηρίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ινγκεμποργκ Γκρέσλε που ειδικεύεται σε ζητήματα προϋπολογισμού.
«Το λυπηρό είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των εκάστοτε χωρών-μελών θα έπρεπε να αποκαλύπτουν αυτές τις περιπτώσεις. Περίπου οι μισές περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν με απλούς ελέγχους επί τόπου. Συχνά διευκολύνουμε τις χώρες-μέλη όταν άκριτα και χωρίς στοιχειώδη έλεγχο αποδεχόμαστε την ενημέρωση που μας αποστέλλεται», υποστηρίζει η Γκρέσλε.
Ποια είναι όμως η τύχη των ατασθαλιών που διαπιστώνονται από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο; 14 περιπτώσεις απάτης εντόπισε η αρμόδια υπηρεσία πέρυσι. Οι υποθέσεις αυτές παραπέμπονται στην OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης και διαφθοράς.
Σε τι κόστος όμως ανέρχεται η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με τους περίπου 900 ελεγκτές για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο; 138 εκατ. ευρώ είναι για το 2015 ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας με έδρα το Λουξεμβούργο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,09% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2015.
naftemporiki.gr