Μέχρι πριν λίγες μέρες στην «αριθμητική της πολιτικής σκηνής» κυριαρχούσε το πρόβλημα κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί το 153 στην κυβερνητική σύμπραξη των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενόψει και των υπό κατάθεση ψηφοδελτίων του ασφαλιστικού και του φορολογικού.
Πλέον τις τελευταίες ημέρες το βάρος της δημοσιότητας άλλαξε στρατόπεδο και πέρασε στο χώρο αντιπολίτευσης, καθώς η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε αντιδράσεις και ζυμώσεις, ενώ παράλληλα αναζωπύρωσε συζητήσεις για το ενδεχόμενο ευρειών συμμαχιών στο χώρο του κέντρου, ως αντίρροπη δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πρώτα μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ
Τα πρώτα μέτωπα άνοιξαν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπου οι θετικές δηλώσεις του πρώην πλέον βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου, προς το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η κριτική του στην ηγεσία και προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά ότι δεν υπάρχει στίγμα στην πολιτική της, οδήγησαν στη διαγραφή του.
Στην ουσία αυτό που ενόχλησε ήταν οι δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου ότι προβλέπει προσχωρήσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το παρασκήνιο της διαγραφής είναι πλούσιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για τη διαγραφή του βουλευτή δεν ήταν ομόφωνη, αλλά διατυπώθηκαν ενστάσεις.
Το παρασκήνιο
Μάλιστα αντίθετοι σε αυτή την προοπτικοί ήταν κυρίως τα «βενιζελικά στελέχη» που ζήτησαν το θέμα να κλείσει με μια αποκήρυξη των δηλώσεων από πλευρά του κ. Γρηγοράκου και να μην οδηγηθούμε στην διαγραφή. Στην ουσία αυτή η παρέμβαση ουσιαστικά καθυστέρησε για δέκα λεπτά την ειλημμένη απόφαση της κ. Γεννηματά, με δεδομένη την απροθυμία του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή να αποποιηθεί τις δηλώσεις.
Πάντως στο ΠΑΣΟΚ κυκλοφορούν και οι πληροφορίες ότι η ενόχληση του κ. Γρηγοράκου με την κ. Γεννηματά δεν ξεκίνησε τωρα, αλλά όταν εκείνη επέλεξε για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον Δημήτρη Κρεμαστινό και όχι αυτόν.
Συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων στο κέντρο
Αυτό που τουλάχιστον διαρρέεται από κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι παρατηρείται μια διάσταση απόψεων των βενιζελικών στελεχών και του πυρήνα των συνεργατών της κ. Φώφης Γεννηματά.
Τα βενιζελικά στελέχη ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, θεωρούν ότι με δεδομένο και την παρελθοντική συγκατοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει στην παρούσα φάση, να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων στο κέντρο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Δράση), προκειμένου να συμπιεστεί όσο δυνατόν περισσότερο η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι αφοριστικές δηλώσεις της κ. Γεννηματά αμέσως μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στις ίδιες απόψεις, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κινείται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος και αυτός επιδιώκει άμεσα πρωτοβουλίες για την ανασύταση του χώρου της κεντροαριστέρας.
Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά, έχει το δικό της σκεπτικό και για αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που είχε ή θα έχει με τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ (Σημίτη, Βενιζέλο, πιθανότατα και Παπανδρέου), εμφανίζεται επιφυλακτική για πολιτική συμμαχία με τη ΝΔ, αντίθετα καλοβλέπει προσέγγιση με το Ποτάμι και επιδιώκει τις επόμενες ημέρες να έχει μία συνάντηση με τον Πρόεδρό του, Σταύρο Θεοδωράκη.
Στο Ποτάμι μετρούν τον κ. Μητσοτάκη και περιμένουν
Στο Ποτάμι, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από το ότι αντιμετωπίστηκε καλοπροαίρετα η εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης μάλιστα σε δηλώσεις αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της όποιας συνεργασίας με το να συμπίπτουν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις των κομμάτων.
«Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται σε μια αγορά που το Ποτάμι έχει καλές ρίζες», επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ και απαντώντας στο ερώτημα εάν φοβάται από την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για μεταρρυθμίσεις φωτίζει ένα δρόμο στον οποίο έχει εγκατασταθεί το Ποτάμι. Ωστόσο σχολίασε ότι «η ΝΔ έχει πολλά μεταρρυθμιστικά βαρίδια» και πρόσθεσε: «Τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο, θα σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες; Τι θα κάνει με την άρση της μονιμότητας που το Ποτάμι έχει προτείνει; Τι θα κάνει με την πρόταση για χωρισμό κράτους εκκλησίας;».
Στα εσωκομματικά το οποίο ενδιαφέρον περικλείεται στο συνέδριο που αναβλήθηκε για το Φεβρουάριο και εκεί θα συζητηθούν όλα. Στην παρούσα δεν υπάρχουν ενδοιασμοί να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στο χώρο του κέντρου και όποιες διαφορετικές απόψεις έγκεινται στο αν αυτές θα πρέπει να έχουν κεντροαριστερό ή κεντροδέξιο πρόσημο.
Μάλιστα στο Ποτάμι είχαν δεδομένο ότι αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης η Φιλελεύθερη Δράση του κ. Σκυλακάκη θα συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ζητούμενο είναι τι θα πράξουν βουλευτές που προέρχονται από αυτό το χώρο όπως η κ. Λυμπεράκη που μιλά θερμά για αυτόν και εξελέγη στις τελευταίες εκλογές.
huffingtonpost.gr