Η Ηλιάνα Δανέζη, της οποίας η σκηνοθετική πορεία θα συνεχίσει να μας απασχολεί, θα βρεθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να παρουσιάσει την βραβευμένη ταινία της, “Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης” στο φιλοθεάμων κοινό της Καλαμάτας το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο θα προβληθεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου2020, στις 8 μ.μ, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Από τις προθήκες ελάχιστων δισκάδικων που τον φιλοξένησαν έναν και μοναδικό δίσκο ενός συγκροτήματος τεσσάρων φίλων από το Ίλιον της Αττικής, ένα κομμάτι του μοναδικού δίσκου που κυκλοφόρησαν περί τα μέσα της δεκαετίας του ’70, «Κάποια μέρα στην Αθήνα», κέντρισε το ενδιαφέρον των ανθρώπων της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας και μερικά δευτερόλεπτα του κομματιού αποτέλεσαν το sample του «RunthisTown» που ερμηνεύει η Rihanna, o Jay Z και ο KanyeWest και που το 2010 απέσπασε βραβείο Grammy ως το καλύτερο χιπχοπ τραγούδι!
Tostory… Πριν περίπου μία δεκαετία ο Έλληνας μουσικός, Θανάσης Αλατάς, κάποτε μέλος του γκρουπ “Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης”, δέχθηκε ένα αναπάντεχο μήνυμα από εκπροσώπους της δισκογραφικής εταιρείας του Jay Z, οι οποίοι του ζητούσαν να τους παραχωρήσει άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν μέρος ενός από τα τραγούδια του μοναδικού άλμπουμ που έβγαλε το συγκρότημα «Κάποια μέρα στην Αθήνα» για να το εντάξουν σε ένα δικό τους κομμάτι! Ο Αλατάς είπε το ναι και κάποια δευτερόλεπτα της μουσικής του τραγουδιού ενσωματώθηκαν στο «RunThisTown» που τραγούδησαν οι Rihanna, Jay Z και KanyeWest το οποίο το 2010 πήρε Γκράμυ καλύτερου χιπχοπ τραγουδιού και λίγο καιρό αργότερα βραβείο του ΒΜΙ!
Αυτή την απίστευτη ιστορία μετέφερε στη μεγάλη οθόνη η «πρωτάρα» σκηνοθέτις Ηλιάνα Δανέζη, που απολαμβάνει τη δική της επιτυχία καθώς, μπορεί “Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης” να είναι η πρώτη σκηνοθετική της απόπειρα όμως τα μεγάλα πνεύματα -εν προκειμένω ταλέντα- συναντώνται και μοιραία δημιουργούν επιτυχίες!
Μια δημιουργική περιπέτεια, μία γοητευτική πρόσκληση κι ένας καινούριος δρόμος που οδήγησε σε happyend είναι το τετράπτυχο της ταινίας “Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης” που περιγράφει τον σύντομο βίο του ομώνυμου συγκροτήματος που έφτιαξαν τη δεκαετία του ’70 τέσσερις φίλοι στο Ίλιον της Δυτικής Αττικής, ο Θανάσης, ο Νίκος, ο Χρήστος και ο Μαρίνος.
Η πρώτη απόπειρα της Δανέζη στο σκηνοθετικό στερέωμα της χάρισε το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και μας ταξιδεύει στα middle 70s και στο ταξίδι από τη γέννηση του συγκροτήματος, στον έναν και μοναδικό δίσκο τους (παραγωγή της Venus), κι ύστερα στους χωριστούς δρόμους που σήμερα βρίσκει άλλον στην Ζάκυνθο, άλλον στην Ολλανδία.
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται φίλοι του συγκροτήματος, μουσικοί. Μία επιθυμία του Θανάση Αλατά που η εκτίμησε και τίμησε η νεαρή σκηνοθέτις και ταίριαξε απόλυτα στην αφήγηση στην ιστορία του συγκροτήματος. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν επίσης ο Μάκης Μιλάτος, μουσικοκριτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός και ο μουσικός Άγγελος Κράλλης των Chickn.
«Ο Θανάσης Αλατάς κάπου στα 50 του εν μέσω της οικονομικής κρίσης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που βραβεύεται με Grammy για το μουσικό θέμα που συνέθεσε στη νιότη του, σε ένα μικρό υπόγειο προβάδικο στο Ιλιον…
Η δημιουργία αυτής της ταινίας υπήρξε μια δημιουργική περιπέτεια. Μία γοητευτική πρόσκληση. Ενας καινούριος δρόμος. Με happyend . Ετσι θέλω να πιστεύω!» δήλωσε στο flix.gr τον Δεκέμβριο του 2019 η σκηνοθέτις, Ηλιάνα Δανέζη η οποία βρέθηκε στο πλευρό του σκηνοθέτη και «δάσκαλού» της Νίκου Τριανταφυλλίδη για τα γυρίσματατης σειράς «Τα Στέκια» στην ΕΡΤ και το ντοκιμαντέρ που άφησε πίσω για τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ και ύστερα πήρε την μεγάλη απόφαση… να σκηνοθετήσει!
Για την μεταπήδησή της από την αρχισυνταξία και την οργάνωση παραγωγής στην καρέκλα του σκηνοθέτη η ίδια σχολίασε σχετικά στο athensvoice.gr:«Ένας άνθρωπος που έχει κάτι να πει δε χρειάζεται διαπιστευτήρια. Αρκεί να αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων, όπως έγινε με την ταινία για Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης που είναι μία ταινία πολύ προσωπική και τρυφερή».