Συνέδριο για την επίδραση των απατών με χρήση καρτών πληρωμής (video)

apates me kartes0Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργάνωσε σήμερα (30-10-2015) το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Συνέδριο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίδραση των απατών με χρήση καρτών πληρωμής.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία είναι επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης «Αύξηση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της επίδρασης των απατών με χρήση καρτών πληρωμής σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο», στο πλαίσιο της προτεραιότητας EMPACT (European Multi – disciplinary Platform Against Criminal Threats) Cybercrime – Payment Card Fraud.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Ευάγγελος Κασαλιάς και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτριος Γκύζης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλειος Κορκίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος και στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αερομεταφορών και των αγορών μέσω καρτών πληρωμής.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των αστυνομικών Αρχών των είκοσι επτά (27) Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισαγγελικών και δικαστικών Αρχών, καθώς και διαφόρων κλάδων του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο την ενημέρωση των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών, καθώς και των παραγόντων του ιδιωτικού τομέα αναφορικά με απάτες, που γίνονται με τη χρήση καρτών πληρωμής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στις καινοτόμες δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως είναι η εφαρμογή «Cyberkid», που δημιουργήθηκε με σκοπό την καθημερινή ενημέρωση γονέων και παιδιών για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, καθώς και η εφαρμογή «FeelSafe», μέσω της οποίας οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στις εμπορικές συναλλαγές με τη χρήση καρτών πληρωμής.

Πιο αναλυτικά, το αντικείμενο του συνεδρίου αναπτύχθηκε σε τρεις (3) θεματικές ενότητες, που εστίασαν:

  • Στην ενημέρωση για τις επιπτώσεις των απατών με κάρτες πληρωμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις νέες τάσεις αυτών και τη σύνδεσή τους με άλλης μορφής αδικήματα.
  • Στις επιπτώσεις των απατών με κάρτες πληρωμής στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στον κλάδο των αερομεταφορών. Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για τις απάτες με κάρτες πληρωμής και τις επιπτώσεις αυτών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την καμπάνια ενημέρωσης καταναλωτών και εμπόρων «FeelSafe».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από εκπροσώπους αεροπορικής εταιρείας και ταξιδιωτικών γραφείων, όπου αναδείχθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και το σύνολο των αρμόδιων αστυνομικών Αρχών των αερολιμένων της χώρας, για την αντιμετώπιση των απατών με κάρτες πληρωμής στον κλάδο των αερομεταφορών, μέσω της καθημερινής λήψης ειδοποιήσεων αναφορικά με απατηλές συναλλαγές-κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού, έχει εκδοθεί ειδικό φυλλάδιο με συμβουλές προς τους επιβάτες για ασφαλή πραγματοποίηση των συναλλαγών τους.

  • Στην ενημέρωση, γνώση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα απατών με κάρτες πληρωμής. Ειδικότερα, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για αύξηση ενημέρωσης στο συγκεκριμένο τομέα, σε αστυνομικές αρχές, εισαγγελικές αρχές, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο κάθε χώρας, ως ένα μέσο για την αποτελεσματική καταπολέμηση των απατών με κάρτες πληρωμής.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση αναφορικά με τη δράση που αναπτύσσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές των αερολιμένων της χώρας, αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, με σκοπό την καταπολέμηση των απατηλών συναλλαγών-κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων. Ειδική αναφορά για τη συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε και στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης της EUROPOL για το οργανωμένο έγκλημα στο διαδίκτυο (IOCTA) το έτος 2015.