Η. Κανάκης: Γιατί δεν προχώρησε σε διαβούλευση ο Δήμος για την ανάπλαση του Μώλου της Κορώνης

kanakis ilias3Ο Επικεφαλής της ελάσσονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. Πύλου – Νέστορος Ηλίας Κανάκης εγκαλεί το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη γιατί δεν προχώρησε στον σχεδιασμό της παραλιακής ζώνης Πύλου και στη μελέτη για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Μώλου της Κορώνης, χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση ως όφειλε με την τοπική Κοινωνία η οποία μέσα από την βιωματική εμπειρία θα μπορούσε να αναδείξει τα επιμέρους προβλήματα και κρίσιμα ζητήματα του ζητούμενου σχεδιασμού ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με ουσιαστικό αλλά και πρακτικό περιεχόμενο που θα συνέβαλαν τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην δήλωσή του ο κ. Κανάκης αναφέρει:

«Κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιουνίου 2015 του Δήμου Πύλου Νέστορος δύο είναι τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων .Αφενός κατά την συγκεκριμένη Συνεδρίαση εξετάστηκε το Έργο της Βελτίωσης των Υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων της παραλιακής ζώνης Πύλου και αφετέρου η Μελέτη της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Μώλου της Κορώνης.

Τα δύο αυτά έργα αναμφισβήτητα θεωρούνται ως ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι το παραλιακό μέτωπο αποτελεί την «βιτρίνα » του Δήμου και πόλο έλξης των τουριστών. Σε όλα αυτά θα προσδιδόταν η αξία που αρμόζει εάν οι μελέτες δημιουργούνταν με προσεκτικό σχεδιασμό πληρώντας τις κατάλληλες προδιαγραφές και διαθέτοντας τα σωστά τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν επετεύχθη .

Στην πρώτη περίπτωση, με την από 11.07.2014 υπογραφείσα σύμβαση οριζόταν σύμφωνα με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα συνολική προθεσμία δώδεκα μηνών για την εκτέλεση του έργου με τίτλο « βελτίωση υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων της παραλιακής ζώνης Πύλου». Υπό κανονικές συνθήκες τον προσεχή Ιούλιο το συγκεκριμένο έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί . Αντί αυτού μετά λύπης διαπιστώνω ότι προκύπτουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του οι οποίες οφείλονται στις συνεχόμενες παρατάσεις που δίνονταν   από την Δημοτική Αρχή οι οποίες σταδιακά συνέβαλαν   στην διακοπή όλων των απαιτούμενων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου προτού καν αυτό να ξεκινήσει.

Βάση των προαναφερθέντων , καθήκον του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος είναι να απαντήσει δημόσια, πρωτίστως στους κατοίκους της Πύλου αλλά και στο σύνολο των δημοτών , τον λόγο για τον οποίον παρατηρείται η απίστευτη αυτή κωλυσιεργία , από τη στιγμή μάλιστα που η δημοπράτηση του έργου έχει πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.Ας αναλογιστούμε όλοι τις συνέπειες που η απραγία αυτή επιφέρει στην   τοπική οικονομία της Πύλου που όπως φαίνεται για ακόμα μια χρονιά παραπέμπεται στις καλένδες.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την «Μελέτη Ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Μώλου Κορώνης», η οποία αποτελεί μια μελέτη φτιαγμένη κυριολεκτικά στο «πόδι », που στερείται βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών τα οποία συμβάλλουν στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τοπίου της Κορώνης και φυσικά στην μη ανάδειξη του ξεχωριστού της χαρακτήρα το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.

Συγκεκριμένα κατά την παρούσα μελέτη διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών κυβόλιθων οι οποίοι βρίσκονται επι της παραλίας Κορώνης και αποτελούν στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς . Μετά λύπης διαπιστώνεται ότι απεναντίας προβλέπονται   εργασίες   κατάχωσης αυτών ,γεγονός το οποίο εάν τελικώς επιτευχθεί θα επιφέρει τον άδικο ευτελισμό αλλά και τον αφανισμό ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού μνημείου ,που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αποτελέσει πόλο έλξης προσδίδοντας παράλληλα υπεραξία στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, το μείζον θέμα της ηλεκτροδότησης αλλά και της υδροδότησης των σκαφών είναι ανύπαρκτο στην παρούσα μελέτη ενώ επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την δημιουργία κατάλληλων υποδομών καθέλκυσης που θα διευκόλυναν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα των σκάφων αναψυχής των επισκεπτών αλλά και των   επαγγελματιών ψαράδων της Κορώνης.

Ας μας απαντήσει ο κ. Δήμαρχος με ποια λογική προχώρησε στον σχεδιασμό αυτών των κρίσιμων για την περιοχή μελετών μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση ως όφειλε με την τοπική Κοινωνία η οποία μέσα από την βιωματική εμπειρία θα μπορούσε να αναδείξει τα επιμέρους προβλήματα και κρίσιμα ζητήματα του ζητούμενου σχεδιασμού ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με ουσιαστικό αλλά και πρακτικό περιεχόμενο που θα συνέβαλαν τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

Ο δημότης και μόνιμος κάτοικος της κάθε περιοχής είναι ο μόνος ο οποίος δικαιούται να παρεμβαίνει και να προσαρμόζει σύμφωνα με τις ανάγκες του τις εργασίες που θα πρέπει ανά περίπτωση να εκτελεστούν.Για τον λόγο αυτό οι απόψεις του δημότη θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιζητούνται να εισακούγονται και να αναδεικνύονται. Στην αντίθετη περίπτωση αυτόματα δίνεται σκυτάλη στην προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα η οποία απέχει μίλια από το βασικό ζητούμενο που σε κάθε περίπτωση είναι η Τοπική Ανάπτυξη και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών .»