Λόγω της χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε με ιδιαίτερη ένταση κυρίως στις τοπικές κοινότητες Σπηλιάς και Φαρακλάδας, επλήγησαν χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών καθώς και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και θερμοκηπίων. Με ανακοίνωση της Κ.Ο. Τριφυλίας του Κ.Κ.Ε. ζητάει να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στις υποδομές (θερμοκήπια, μηχανήματα, εργαλεία κλπ.), στο 100% της ζημιάς.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο αγροτικός κόσμος της Τριφυλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 7/9/2016, από την προχθεσινή (4/11/2016) βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που ήρθαν να προσθέσουν νέες καταστροφές στην παραγωγή εκατοντάδων αγροτών της περιοχής μας.
Εξ’ αιτίας της χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε με ιδιαίτερη ένταση κυρίως στις τοπικές κοινότητες Σπηλιάς και Φαρακλάδας, επλήγησαν χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών καθώς και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και θερμοκηπίων.
Και αν για τις καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή στο Δ.Δ. Κυπαρισσίας φταίει ένα ακραίο και μη αντιμετωπίσιμο καιρικό φαινόμενο (χαλαζόπτωση), στο Δ.Δ. Γαργαλιάνων οι αιτίες των καταστροφών έχουν ονοματεπώνυμο. Εδώ η υπαιτιότητα του «αμαρτωλού» έργου Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, είναι καταφανής. Ένα έργο που έγινε για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντα μιας μεγάλης καπιταλιστικής, τουριστικής επιχείρησης (Costa Navarino), το οποίο πέρα από το ότι απέκοψε την πρόσβαση στα κτήματα πολλών αγροτών γιατί δεν είχαν προβλεφθεί παράδρομοι, δημιουργεί σε κάθε βροχόπτωση πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται η παραγωγή και οι εγκαταστάσεις πολλών αγροτών κι επαγγελματιών της περιοχής.
Η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, παράλληλα με την κατασκευή του δρόμου, είχε ως επακόλουθο να πλημμυρίσει και τις δύο φορές και η Τ.Κ. Μαραθούπολης.
Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, των τοπικών αρχών και της Ε.Ε. , είναι εγκληματικές, αφού μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιότητας, στο όνομα των «έκτακτων αναγκών», της «δημοσιονομικής προσαρμογής», των μνημονίων και των «δυνατοτήτων της οικονομίας». Αυτό το δρόμο ακολουθούν κυβερνήσεις – περιφέρεια – δήμος.
Τα όποια έργα γίνονται, όπως ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, είναι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών – επιχειρηματιών και τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και όχι για να υπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες.
Η περιφέρεια και ο δήμος Τριφυλίας, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί παρακολουθούσαν κι εγκωμίαζαν ένα προβληματικό έργο, που έπασχε από την αρχή μελετητικά και κατασκευαστικά και δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα για να διορθώσουν αυτές τις ελλείψεις (παράδρομοι – αντιπλημμυρικά έργα).
Καλούμε τους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να οργανωθούν, να παλέψουν και να διεκδικήσουν μέσα από τους μαζικούς τους φορείς:
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στις υποδομές (θερμοκήπια, μηχανήματα, εργαλεία κλπ.), στο 100% της ζημιάς.,
Ο ΕΛΓΑ, χωρίς καμιά καθυστέρηση, να κάνει άμεσα την καταγραφή, γιατί βρισκόμαστε σε περίοδο ελαιοσυγκομιδής κι αν υπάρξει καθυστέρηση οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουν και τον υπόλοιπο καρπό που γλίτωσε από το χαλάζι. Οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα, ανεξαρτήτως από το αν ήταν δηλωμένες στον ΕΛΓΑ οι καλλιέργειες ή αν δεν είχαν πληρώσει οι αγρότες.
Να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων αγροτών σε Εφορία, τράπεζες, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ, χωρίς τόκους για δύο χρόνια και να τους δοθεί η δυνατότητα μετά την περίοδο χάριτος, να διακανονιστούν οι οφειλές τους σε μακροχρόνιες δόσεις. Το ίδιο να γίνει και από το δήμο με απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, τέλη ύδρευσης κλπ.
Η περιφέρεια και ο δήμος να δώσουν άμεση προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής που κατασκευάζεται ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανός. Να γίνουν ΤΩΡΑ τα αναγκαία έργα για τα όμβρια ύδατα, γιατί μπαίνει ο χειμώνας και οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής Μαράθου δε μπορούν να ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη νέων πλημμυρών και καταστροφών.
Απευθυνόμαστε στα λαϊκά στρώματα της περιοχής και τους λέμε ότι πρέπει να διεκδικήσουν όλα αυτά που δικαιούνται, για να μην καταστρέφονται οικονομικά με μια νεροποντή ούτε να κινδυνεύουν ακόμα και οι ζωές τους. Για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική ο αγώνας τους πρέπει να δένεται με την πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης από αυτόν που ακολουθούν σήμερα κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος. Να φωτίζει το δρόμο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στα πλαίσια αυτά ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών, για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές με προστασία του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.
Γι’ αυτόν το φιλολαϊκό και ελπιδοφόρο δρόμο που μόνο το ΚΚΕ προτείνει και αγωνίζεται, καλούμε όλα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας να τον ενισχύσουν.»