Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου  στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς και στηρίζει τα  αιτήματά της.

“Η Περιφέρεια και οι Δημοτικές αρχές διαχρονικά και με συνέπεια στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, συγκεντρώνει τη γη και παραγωγή σε λίγα χέρια”. Αυτό αναφέρει σε δελτίο τύπου η Λαϊκή Συσπείρωση και υπογραμμίζει:

“Δεν είναι μόνο τα επιμέρους, όπως το να γνωμοδοτούν θετικά για τα νέα τσιφλίκια, όπως αυτό που στήνεται στις Κολλίνες στην Αρκαδία, ή εισπράττουν κοντά μισό εκατομ. Ευρώ το χρόνο από τέλη βοσκής των κρατικών βοσκοτόπων στη Πελοπόννησο.

Έχουν διαλύσει τις υποδομές των εγγείων βελτιώσεων με ολέθριες συνέπειες στην άρδευση εύφορων εκτάσεων.

Έχουν δαπανήσει δεκάδες εκατομ. Ευρώ για το Φιλιατρινό φράγμα στην Τριφυλία, για τον ταμιευτήρα Τάκα στη Αρκαδία, για το φράγμα Δόξα στην Κορινθία και ακόμα δεν έχουν κάνει τις μελέτες για τα αρδευτικά δίκτυα. Τα νερά του Αναβάλου στην Αργολίδα χύνονται στη θάλασσα, ενώ κοντεύουν να ξεραθούν τα δέντρα στα βόρεια χωριά του Αργολικού κάμπου.

Προχωρούν όμως με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού για την Ερμιονίδα, για τις ανάγκες των σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων και των γηπέδων γκολφ. Το φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία έχει στοιχειώσει, ο προηγούμενος εργολάβος τσέπωσε 10 εκατομ. Ευρώ, χωρίς να κάνει έργο και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Τα φράγμα στη Κελεφίνα στη Λακωνία όλο μελετιέται και όλο τάζεται.

Κωλυσιεργούν και  ζητούν δεκάδες χαρτιά και δικαιολογητικά από τους κτηνοτρόφους για την νομιμοποίηση των στάβλων τους. Διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια για την τουριστική προβολή στους toursoperators, αλλά όχι όμως να πάει νερό και φως στα μαντριά, να ανοίξει και να συντηρηθεί το σμπαραλιασμένο οδικό δίκτυο.

Χαρακτηριστικότερο όμως παράδειγμα της αντιαγροτικής πολιτικής τους είναι η δακοκτονία, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας.

Αποδέχθηκαν την μείωση στο 1/3 των δαπανών για την δακοκτονία στα προ κρίσης επίπεδα, για να πανηγυρίζει η αρμόδια επί των οικονομικών αντιπεριφερειάρχης ότι «πιάσαμε τους στόχους των μνημονίων»!

Σπάνε το ενιαίο της δακοκτονίας με τα γνωστά αποτελέσματα. Ολόκληρες περιοχές όπως η Γορτυνία, η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, είναι εκτός προγράμματος. Αρκετές Δημοτικές αρχές εξαιρούν από την δακοκτονία ολόκληρες περιοχές, όχι μόνο χωριά.

Πρόσφατα σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ομόφωνα όλες οι παρατάξεις της Ν.Δ. , του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι imitationαυτών των κομμάτων που είναι στον Τατούλη, ψήφισαν ακόμα και να εξαιρέσουν και χωριά της Μάνης που είχαν πληγεί από τις φωτιές με το αιτιολογικό ότι το κόστος για την δακοκτονία σε αυτά τα χωριά θα είναι δυσανάλογο με το όφελος των παραγωγών. Πέρσι και πρόπερσι τους εξαιρούσαν γιατί είχαν καεί και δεν είχαν ανάλογη παραγωγή, τώρα τους εξαιρούν στη λογική του κόστους- οφέλους, αντί να τους στηρίζουν για να αντέξουν τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αντιμετωπίζουν τον αγρότη που βάζει το τρακτέρ του για την δακοκτονία σαν επιχειρηματία και τον φορολογούν ανάλογα. Αυτό σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές ανά δέντρο για την δακοκτονία, αποθαρρύνουν τους πραγματικούς αγρότες από το να συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας με την δουλειά να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε εργολάβους.

Ενώ οι ψεκασμοί πρέπει να αρχίζουν αρχές Ιούνη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι έτοιμα έως τέλος Μάη (προσλήψεις Γεωπόνων για επόπτες, φάρμακα, ανάδοχοι κλπ), κάνουν διαγωνισμούς ακόμα και τον Αύγουστο, προσλαμβάνουν προσωπικό ακόμα και το Σεπτέμβρη!

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, στηρίζουμε τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς για την δακοκτονία.

  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
  • Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση,  που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους,  με μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων”.