Να αυξήσει την απόσταση που χωρίζει τις δεσμεύσεις Βαρουφάκη για το ασφαλιστικό από το email Χαρδούβελη, φέρνοντάς το πιο κοντά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, επιδιώκει η ηγεσία του υπ. Εργασίας.
Οπως υπογραμμίζεται, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που οδηγούν σε μείωση συντάξεων, κύριων και επικουρικών, είναι έτοιμες και δεν αποκλείεται να κατατεθούν εντός της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή. Οσο για την προεκλογική δέσμευση καταβολής της 13ης σύνταξης σε περισσότερους από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, θα νομοθετηθεί το β΄ εξάμηνο και θα πληρωθεί στους δικαιούχους τον Νοέμβριο. Ζητούμενο, πώς θα παρουσιαστούν οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις στους εκπροσώπους των θεσμών και κυρίως εάν θα εγκριθούν.
Αναφορικά με το κείμενο της νέας συμφωνίας, μετά το πρώτο μούδιασμα, στο υπουργείο κάνουν λόγο για την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση ενός κειμένου που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν η αποτύπωση των συμπερασμάτων να οδηγήσει τελικά σε αποδεκτές λύσεις, χωρίς να ακυρωθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Το e-mail Χαρδούβελη ανατράπηκε», έλεγαν, παρότι το e-mail Βαρουφάκη περιέχει αρκετά κοινά θέματα, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι ενοποιήσεις ταμείων.
Στην πράξη, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση συζητούσε την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σταδιακά, μέχρι το 2019, ώστε να κλείσει η πόρτα εξόδου και κανείς να μη συνταξιοδοτείται πριν από το 62ο έτος, στο κείμενο που εγκρίθηκε από το Eurogroup, η κυβέρνηση δεσμεύεται να κλείσει τα… παράθυρα και να περιορίσει τα κίνητρα που αυξάνουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κυρίως σε τραπεζικό και δημόσιο τομέα. Αν και τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η νέα γραμμή είναι ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα ακουμπούν μητέρες με ανήλικα, άτομα με ειδικές ανάγκες και εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά. Μιλώντας στην «Κ» ο Γ. Ρωμανιάς επεσήμανε ότι η πρόβλεψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τα ταμεία, εφόσον π.χ. μπει «φρένο» στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, με τα οποία κυρίως οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση προσωπικού, με τεράστιο κόστος για τα Ταμεία.
Η πρόταση για ενοποιήσεις Ταμείων δεν είναι καινούργια, υπάρχει κατατεθειμένη στο κυβερνών κόμμα, και από το υπουργείο επισημαίνουν ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν κατόπιν διαλόγου και χωρίς να περιορίζουν ασφαλιστικά δικαιώματα.
«Τρύπα» 1 – 1,5 δισ.
Δύσκολη εξίσωση που προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου είναι αυτή της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, με εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες… Το πρόβλημα εκτιμάται κυρίως στον ΟΓΑ, στα ταμεία δικηγόρων και νομικών, καθώς και των δημοσιογράφων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για «τρύπα» 1 – 1,5 δισ. Σε δημόσιες δηλώσεις τους, πάντως, διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν δεσμευθεί ακόμη και για επαναφορά των κοινωνικών πόρων που καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οσον αφορά τη στενότερη σύνδεση των εισφορών και των εισοδημάτων, η πρόταση έχει τεθεί και από τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί σε διάλογο.
kathimerini.gr