Γράφει η Χριστίνα Καλέκα
Τη περασμένη Κυριακή (22/10ου) με σύμμαχο την ηλιόλουστη μέρα εξήντα πέντε φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” ξεκινήσαμε από τον Άγιο Φλώρο, εκεί που πηγάζει ο ποταμός Πάμισος, στον οποίο κατά την Αρχαιότητα απέδιδαν θαυματουργές και ιαματικές ιδιότητες. Εκεί πήγαιναν τα μικρά παιδιά που είχαν κινητικά προβλήματα, προκειμένου, να θεραπευθούν.
Σε τοιχογραφίες που βρέθηκαν ο Πάμισος έχει τη μορφή του ταύρου και απ τα ρουθούνια του βγαίνει το νερό, που σύμφωνα με τους σύγχρονους γεωλόγους προέρχεται από το Λύκαιον Όρος.
Διασχίζει τη ”Μακάρια Γη” μια περιοχή που ζήλεψαν οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες για την ομορφιά και την ευφορία της και εκβάλλει στην θάλασσα κοντά στην Μεσσήνη σχηματίζοντας πλέον ένα εύφορο δέλτα, που μπορούν, να καλλιεργηθούν τα πάντα.
Η πεζοπορία μας ήταν όμορφη, η οποία έγινε παράλληλα με τον ποταμό.
Είδαμε γεφύρια παλιά και νέα, καλλιεργημένες εκτάσεις, βοσκοτόπια και ζώα, δενδρώδεις καλλιέργειες κλπ.
Είδαμε τοπία μαγικά με νούφαρα !! Πανέμορφη χλωρίδα στις όχθες του, αχλαδιές, λωτούς, γκόρτσα, μάραθα, ασκοληπρους, αγριαγγινάρες και χόρτα.
Πρώτη στάση στο χωριό Ανεμόμυλος όπου μας οδήγησε η συνοδοιπόρος Χρυσοδήμη Μαχαίρα, μας περίμενε ο πρόεδρος Νικόλαος Μυλωνάς και μας προσέφεραν ωραιότατο καφεδάκι, τσίπουρο και λουκουμάκια !
Δεύτερη στάση στο χωριό μου στον Άρι και στο φράγμα του ποταμού, όπου μας καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γρηγόρης Κωστόπουλος και μας μίλησε για το ποτάμι, το φράγμα, τις δράσεις και τον τόπο μας. Ενώ οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Άριος μας προσέφεραν αναψυκτικά και εδέσματα κάτω απ την παχιά σκιά του τεράστιου πλάτανου όπου και ξαποστάσαμε.
Συνεχίσαμε την πεζοπορία μας παραποτάμια με την συντροφιά μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Άμμου, φτάνοντας έως το χωριό, εκεί μας ξενάγησαν στις εκκλησίες και στο Λαογραφικό τους Μουσείο.
Η πρόεδρος του ”Ευκλή” κα. Ελένη Οικονομοπούλου προσέφερε στην πρόεδρο του Πολιτιστικού κα. Διονυσία Κολλάτου – Ογεφούγκα μια βελέντζα και ένα παλιό υφαντό σεντόνι για το Μουσείο στην μνήμη των γονιών της Νικολάου και Φωτούλας.
Η επίσκεψη τελείωσε απολαμβάνοντας στην πλατεία και στον χώρο του καφενείου της Ειρήνης Μαραγκού, νόστιμους μεζέδες φτιαγμένους από τις κυρίες του συλλόγου και γλυκό καρυδόπιτα !
Ανυπομονούμε για την επόμενη εξόρμηση του συλλόγου μας, στις 5 Νοεμβρίου, στην Αρχαία Τίρυνθα.
Η Χριστίνα Καλέκα είναι παλαιό μέλος του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας “ΕΥΚΛΗΣ”