Toυ Παναγιώτη Αλευρά*
Ο αμπελοοινικός τομέας είναι δυναμικός κλάδος της Περιφέρειάς μας με ανοδική τάση και εξαγωγικό προσανατολισμό. Όμως η αναζήτηση ισοδύναμων σ΄αυτό τον τομέα και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στην ελληνική οινοπαραγωγή, θα επιφέρει μαρασμό στην αμπελοκαλλιέργεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις στην τοπική μας οικονομία αλλά και γενικότερα της χώρας.
Ήδη 3 εβδομάδες μετά την εφαρμογή των μέτρων, τα περισσότερα οινοποιεία δηλώνουν αδυναμία συνέχισης των εργασιών τους , λόγω της αποσπασματικότητας των σχεδιασμών και των διευκρινιστικών εγκυκλίων που εκκρεμούν.
Δημιουργείται έτσι ένα ζοφερό φορολογικό και διοικητικό τοπίο που οδηγεί σε αδιέξοδο τον κλάδο και τα μικρά οινοποιεία σε κλείσιμο.
Θεωρούμε ότι σε μια εποχή που ο κλάδος αναπτύσσεται ραγδαία και κατακτά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς, δεν πρέπει να εμποδίζουμε την προσπάθεια αυτή με την επιβολή Ε.Φ.Κ. που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.
Παράλληλα η γραφειοκρατία , η έλλειψη προσωπικού στα τελωνεία και στο νομικό πλαίσιο, καθιστούν ανέφικτη την άμεση εφαρμογή του.
Ήδη, εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις και κάθε εμπορική τους δραστηριότητα. Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν. Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου, ενώ διανύουμε περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού δανεισμού και τέθηκε παράλληλα θέμα επιβολής Ε.Φ.Κ. στις εξαγωγές.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σύνολο των κλαδικών οργανώσεων και των παραγωγικών φορέων, τα επιμελητήρια, ο ΣΕΒ οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί φορείς όπως COPA – CORECA και CEEN, δημοτικές και περιφερειακές αρχές αναγνωρίζουν ότι η απόφαση για τον Ε.Φ.Κ. είναι άδικη πλήττει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και για αυτό το λόγο συμπαραστέκονται στον αγώνα των οινοποιιών.
Εκφράζοντας έμπρακτα την συμπαράσταση μας στην αγωνία των οινοποιιών έθεσα το θέμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 18-1-2016 ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας ώστε να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης και να ληφθεί απόφαση για τη διεκδίκηση κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί.
Δυστυχώς ο κ. Τατούλης και η παράταξή του στην συνεδρίαση αυτή αλλά και στις 25-1-2016 που πάλι θέσαμε το θέμα, απέφυγε με διάφορα προσχήματα τη λήψη απόφασης για το φλέγον ζήτημα που απασχολεί οινοποιούς και αμπελοκαλλιεργητές.
Αποδεικνύεται στην πράξη λοιπόν πώς η Περιφερειακή Αρχή αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών και με ποιο τρόπο στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, τις μεταποιητικές μονάδες και τα πελοποννησιακά προϊόντα.
Θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο όταν έχει ξεσηκωθεί ένας ολόκληρος κλάδος και την μέρα που όλα τα οινοποιεία της χώρας παραμένουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας , την ίδια μέρα η «Πρωτοπόρος Περιφέρεια» να παρακολουθεί απαθής την ταλαιπωρία τους και να αρνείται την στήριξη του αγώνα τους.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τα οινοποιεία και τις αμπελουργικές εκτάσεις αλλά και κάθε φορέα που έχει ευθύνη για την πορεία αυτού του τόπου.
Η Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία για όλους αυτούς τους λόγους ζητά την απόσυρση του νόμου που επιβάλλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί.
Σε διαφορετική περίπτωση να γίνει αναστολή εφαρμογής ως τον Μάιο που λήγει η προθεσμία φορολογικής αποθήκης.
*Περιφερειακός Σύμβουλος – πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας