«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας» 

Με ιδιαίτερη επιτυχία και ανταπόκριση φορέων και κοινού διεξήχθη χθες, 19 Σεπτεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Elite City Resort στη Καλαμάτα η ημερίδα με θέμα «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας» την οποία διοργάνωσαν οι ειδησεογραφικοί όμιλοι «Ελευθερία» και «Πελοπόννησος» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν στοιχεία ερευνών και μελετών που αφορούν σε ζήτημα περιφερειακής ανάπτυξης. Τις μελέτες έχει εκπονήσει το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς οργανισμούς.

Στη αρχή της ημερίδας ο διευθυντής σύνταξης της “Ελευθερίας” και συντονιστής της εκδήλωσης Δημήτρης Πλεμμένος καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους τονίζοντας η ημερίδα  έχει στόχο να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση αλλά κυρίως να συμβάλει στην εξωστρέφεια και στην συνεργασία των Περιφερειών της Πελοποννήσου με τη Δυτική Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ήταν ένας από τους κεντρικούς Ομιλητές της ημερίδας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξήγησε ότι οι στατιστικοί δείκτες της Πελοποννήσου δεν διαφέρουν ουσιαστικά τόσο από τους δείκτες των υπόλοιπων Περιφερειών της Ελλάδας όσο και από τους αντίστοιχους των Περιφερειών της Νότιας Ευρώπης, ενώ επισήμαινε ότι οι οικονομικοί δείκτες επιβαρύνονται εξαιτίας τους δημογραφικού προβλήματος και της κλιματικής αλλά αν γίνουν οι σωστές κινήσεις συντονισμένα υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών Θεόδωρος Λουλούδης τόνισε τη δύσκολη αποστολή που θα έχουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές καθώς καλούνται να διαχειριστούν σύνθετα έργα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Αναλυτικά στοιχεία για τη Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σχολιάζοντας τα  ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στην ημερίδα με θέμα “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η θέση της στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας” για το  δημογραφικό πρόβλημα, τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), την καινοτομία και τις δεξιότητες των εργαζομένων. Το μόνο ενθαρρυντικό στατιστικό στοιχείο που παρουσιάστηκε αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 η οποία αγγίζει το 94% και αφήνει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για την αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου 2021 -2027.

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν επίσης ο κ. Νίκος Μπασακίδης, αντιδήμαρχος Δήμου Καλαμάτας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να γίνει η μεσσηνιακή πρωτεύουσα κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030.

Ο α’ αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης μίλησε για το έλλειμμα ειδικευμένου προσωπικού και ζήτησε να αξιοποιηθεί το κτήριο των πρώην σχολών «Παπαφλέσσα» για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.

Το έργο του «Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών» (ΠΠΠ) ή «Regional Policy Monitor» (RPM) παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Data Consultants Δημήτρης Άσπρος στο σύντομο χαιρετισμό του, ενώ τόνισε ότι οι δράσεις του έχουν ως άξονα τη σταθερή βιώσιμη, δίκαιη και συμπεριληπτική ανάπτυξη των Περιφερειών.

Τέλος, περισσότερες στοιχεία για τους βασικούς περιφερειακούς δείκτες  παρουσίασε επιστημονικός αναλυτής του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών Βασίλης Κασιώλας, τονίζοντας την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος την τελευταία δεκαετία, την επίδρασή του στο εργατικό δυναμικό της Περιφέρειας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολουθήσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης και Παναγιώτης Χειλάς και Δυτικής Μάνης Μάκης Κυβέλος.