Μηδενική θα είναι η ανοχή και η πίστωση χρόνου που θα έχει ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων από τους εκπροσώπους των δανειστών, «πληρώνοντας» επί της ουσίας τον μάλλον άκομψο τρόπο «παραίτησης» του Χάρη Θεοχάρη. Οι νεώτερες πληροφορίες κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της Κομισιόν κατά το κοινώς λεγόμενο είναι εκνευρισμένοι με τη στοχοποίηση του πρώην, πλέον, Γενικού Γραμματέα και υπενθυμίζουν με δηκτικό τρόπο ότι εάν η Τρόικα δεν είχε επιμείνει για τη δημιουργία αυτόνομης Γενικής Γραμματείας, ακόμα θα «σερνόταν» η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας ήτοι η είσπραξη φόρων και οφειλών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ειδικά στις Βρυξέλλες δεν... εκτίμησαν ιδιαιτέρως τις προσπάθειες κάποιων αξιωματούχων στην Αθήνα να υποβαθμίσουν το πρωί της Πέμπτης τις ανεπίσημες δηλώσεις δυσαρέσκειας από την Κομισιόν εν όψει της επικείμενης παραίτησης Θεοχάρη. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν, δε, ότι δεν είναι τυχαία η έκδοση επίσημης ανακοίνωσης από την Κομισιόν το απόγευμα της Πέμπτης, με την οποία αφενός εξέφρασε την ανησυχία της για την αλλαγή του Γ.Γ. Δημοσίων, αφετέρου προειδοποίησε την Αθήνα για τον τρόπο που θα κινηθεί όσον αφορά στον αντικαταστάτη του Χάρης Θεοχάρη.
Προειδοποιήσεις για κομματικούς δεσμούς
Στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν να παραιτείται ή μάλλον να ωθείται σε παραίτηση ένας υπηρεσιακός παράγοντας, που απολαμβάνει αυτονομίας και έχει συγκεκριμένη θητεία και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο επόμενος Γ.Γ. θα περάσει από «μικροσκόπιο», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει ή είχε τον οποιονδήποτε «δεσμό» με τους κομματικούς μηχανισμούς, κάτι που αποτελεί «κόκκινο» πανί για την Τρόικα.
Ποιοι θα είναι οι στόχοι του νέου ΓΓ Εσόδων
Όσον αφορά στους ποσοτικούς και ποσοτικούς στόχους που θα κληθεί να πετύχει ο νέος Γ.Γ., ο πήχης είναι ήδη πολύ ψηλά. Στελέχη μεγάλων εφοριών και έμπειροι ελεγκτές σημειώνουν ότι ο μηχανισμός μόλις που άρχισε να «ζεσταίνεται»- εξ ου και η αύξηση των ελέγχων το τελευταίο δίμηνο- κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης ή πειραματισμών, ειδικά από τη στιγμή που οι υπηρεσίες υποφέρουν από την έλλειψη προσωπικού. Κρίσιμος τομέας χαρακτηρίζεται, επίσης, αυτός της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς όπως προκύπτει από τα Επικαιροποιημένα κείμενα του Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην Τρόικα ότι θα αυξήσει την εισπραξιμότητα, βάζοντας στο στόχαστρο ειδικά εκείνους που εκπίπτουν των ρυθμίσεων οφειλών με δική τους υπαιτιότητα και χωρίς να υπάρχει εμφανής αδυναμία πληρωμής. Είναι ενδεικτικό ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 2 δισ ευρώ από τις παλιές οφειλές (περίπου 700 εκατ. ευρώ είχαν εισπραχθεί στο 4μηνο) και το 25% των νέων οφειλών που αυξάνονται με ρυθμούς 1 δισ ευρώ τον μήνα, αφορώντας κυρίως πρόστιμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είτε έχουν βάλει “λουκέτο” είτε φυτοζωούν...
iefimerida.gr