Θα έπρεπε να είναι δεδομένο εξαρχής ότι ο κ. Τσίπρας θα σεβαστεί την απόφαση του Σ.τ.Ε.

stauros-theothorakisΣτην πρόταση του Ποταμιού για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, την οποία θα καταθέσει αύριο το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Βουλής, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη λέγοντας: «Αν εφαρμοστεί η πρόταση μας, στα δημόσια ταμεία, σε βάθος δεκαετίας μπαίνουν 300 εκατομμύρια. Σημαντικό όμως είναι να υπάρχουν πολλές φωνές, πλουραλισμός και πολλοί εργαζόμενοι. Επίσης η πρόταση μας προβλέπει οι εργολάβοι και οι προμηθευτές του δημοσίου να μην έχουν δικαίωμα ιδιοκτησίας στην τηλεόραση, ενώ προτείνουμε ετησίως τα κανάλια να υποχρεώνονται να καταθέτουν στο ΕΣΡ όλα τα πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ότι φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά είναι υγιείς επιχειρήσεις».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνδέοντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι υπάρχουν κοινά σημεία των λαϊκιστών σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. «Μου έκανε εντύπωση ότι πήρε στον κύριο Τσίπρα μέρες έως ότου πει στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του ότι θα κάνει σεβαστή την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Θα έπρεπε αυτό να είναι δεδομένο εξαρχής. Και το συνδύασα με την παραδοχή του κυρίου Τραμπ ότι τελικά θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο λαϊκισμός περνάει κρίση καθότι και Τραμπ και Τσίπρας τελικά λένε ότι θα αποδεχτούν τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή τουλάχιστον ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να τις αποφύγει μέχρι να χτίσει το κομματικό κράτος όπως το έχει ονειρευτεί και τόνισε ότι σημασία έχει να λύνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι να συζητάμε το ενδεχόμενο εκλογών.

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στο Ποτάμι με τη διαγραφή του Βουλευτή Αχαΐας του Κινήματος, σχολίασε: «Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές -γι’ αυτούς- να αναζητήσουν τώρα σε μια περίοδο σύγκρουσης, μια περίοδο δύσκολη που τρέμουν τα πόδια τους, ασφαλέστερα λιμάνια. Ώρα τους καλή. Το Ποτάμι θα συνεχίσει με τους συμμάχους του, για το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει από τότε που γεννήθηκε: να αλλάξουμε τη χώρα, χωρίς να την γκρεμίσουμε», ενώ προσέθεσε ότι κανείς στο Ποτάμι δεν διαγράφεται για τις απόψεις του αλλά κάποιος που λέει ότι «το κόμμα τελείωσε, εγώ θα πάω στη ΝΔ» δεν μπορεί να έχει θέση στο Ποτάμι.

Αναλυτικά ο Επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε:

Για τα θέματα της κεντροαριστεράς:
«Είναι κοινή ανάγκη, και το λέμε όλοι, ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής για να μπορέσει να φύγει η χώρα μπροστά. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά προβλήματα και πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής που θα σαρώσει πολλά απ’ αυτά τα προβλήματα. Μακριά από λαϊκισμούς και γενικόλογες κουβέντες. Χρειαζόμαστε απαντήσεις. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, χρειαζόμαστε τομές. Και όχι να γυρίσουμε στο παρελθόν σε παλιές αποτυχημένες συνταγές. Εμείς λοιπόν προσπαθούμε να πείσουμε και άλλο κόσμο να μπει, γιατί έχουμε πεισθεί ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην χώρα, αν οι νέοι πολίτες δεν ασχοληθούν με τα πολιτικά πράγματα. Αυτή είναι η μεγάλη μας έγνοια. Η μεγάλη μας έγνοια δεν είναι να συνεργαστούμε με κάποιους κομματικούς μηχανισμούς: το ΠΑΣΟΚ-το Ποτάμι να τα βρούμε μεταξύ μας. Ο διάλογος δεν έχει επιτευχθεί γιατί έχουμε να κάνουμε και με μερικούς “βράχους” στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τους λαϊκιστές, με τους δημαγωγούς, άρα ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές δεν είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ και όσο και αν το ξεχνάμε. Αν θέλουμε όμως να κάνουμε μια δίκαιη απεικόνιση, η χρεοκοπία της χώρας έχει την σφραγίδα της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την κακή πολιτική. Συνεχίζει το κομματικό κράτος, συνεχίζει τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη αυτά όμως δεν εφευρέθηκαν το 2015. Υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια».

Για τη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου Κινήματος στο Κέντρο:
«Το Ποτάμι εξαρχής είναι υπέρ μιας μεγάλης ένωσης δυνάμεων στο προοδευτικό κέντρο -φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, άνθρωποι που πιστεύουν στις μεγάλες αλλαγές. Θα ήταν καλό – όχι μόνο για εμάς – αλλά για την κοινωνία, την ίδια ανάγκη να τη νιώσουν και όλοι οι άλλοι. Αυτή τη στιγμή, ο κατακερματισμός των δυνάμεων δε βοηθάει την προβολή λογικών μεταρρυθμιστικών θέσεων από την πλευρά του κέντρου. Θα ήταν καλό να ήμασταν όλοι μαζί αλλά με μια ηγεσία που θα είχε νέους ανθρώπους. Ο κόσμος όσο και αν έχει πρόβλημα με το παρόν δεν θέλει να γυρίσει στο παρελθόν. Θέλει νέους ανθρώπους. Και υπάρχουν νέοι και στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι και στα κινήματα του κέντρου και θα πρέπει να τους εμπιστευτούμε».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
«Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή τουλάχιστον ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να τις αποφύγει μέχρι να χτίσει το κομματικό κράτος όπως το έχει ονειρευτεί. Στο δημόσιο, στο στρατό, στην αστυνομία, μπορεί και στις μητροπόλεις γενικώς να αποκτήσει παντού δικούς του ανθρώπους, όπως προσπάθησε να το κάνει και στην δικαιοσύνη. Σημασία όμως έχει να λύνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι να συζητάμε τις εκλογές. Είναι δυσάρεστο που συνεχίζονται οι εκκρεμότητες με την Ε.Ε. με τους θεσμούς και τους συμμάχους μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτά τα λεφτά που έχει συμφωνήσει και αυτή η καθυστέρηση είναι μεγάλη ευθύνη των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφέρονται κυρίως για το εσωτερικό τους ακροατήριο, για το κομματικό τους ακροατήριο, και όχι για την χώρα».

Για τις τηλεοπτικές άδειες:
«Αν εφαρμοστεί η πρόταση μας, στα δημόσια ταμεία, σε βάθος δεκαετίας μπαίνουν 300 εκ. και μπαίνουν αμέσως στην πρώτη φάση 100 εκ. Το σημαντικό δεν είναι μόνο αυτό αλλά είναι να υπάρχουν πολλές φωνές, πλουραλισμός και πολλοί εργαζόμενοι. Επίσης η πρόταση μας προβλέπει οι εργολάβοι και οι προμηθευτές του δημοσίου να μην έχουν δικαίωμα ιδιοκτησίας στην τηλεόραση. Επίσης, προτείνουμε ετησίως τα κανάλια να υποχρεώνονται να καταθέτουν στο ΕΣΡ όλα τα πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ότι φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά είναι υγιείς επιχειρήσεις. Εάν ένα κανάλι μία χρονιά δεν καταθέσει τα χαρτιά που βεβαιώνουν ότι έχει σωστή νομική λειτουργία, αμέσως και αυτομάτως και χωρίς δεύτερη διαδικασία, η άδεια να χάνεται για το συγκεκριμένο κανάλι. Τις λεπτομέρειες όμως θα τις μάθετε αύριο που θα έχουμε την συνάντηση με τον κ. Βούτση».

Για το αν υπάρχουν «μεταναστεύσεις» στελεχών:
«Δεν υπάρχουν ούτε μεταναστεύσεις στελεχών, ούτε τάσεις φυγής γιατί το Ποτάμι δεν είναι οι 10 βουλευτές και τα 20 κεντρικά στελέχη. Το Ποτάμι έχει στελεχιακό δυναμικό σε όλη την Ελλάδα και σας διαβεβαιώ ότι ίσως περισσότερο τώρα παρά ποτέ αυτό το στελεχιακό δυναμικό είναι ενωμένο. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές -γι’ αυτούς- να αναζητήσουν τώρα σε μια περίοδο σύγκρουσης, μια περίοδο δύσκολη που τρέμουν τα πόδια τους, ασφαλέστερα λιμάνια. Ώρα τους καλή. Το Ποτάμι θα συνεχίσει με τους συμμάχους του, για το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει από τότε που γεννήθηκε: Να αλλάξουμε τη χώρα, χωρίς να την γκρεμίσουμε. Κανείς στο Ποτάμι δεν διαγράφεται για τις απόψεις του και ο καθένας μπορεί να προτείνει συνεργασίες με τον οποιονδήποτε πολιτικό χώρο. Όμως άνθρωποι οι οποίοι λένε «το κόμμα τελείωσε, εγώ θα πάω στη ΝΔ» ή αύριο μπορούν να πουν ένα άλλο κόμμα, όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε νοήμων πολίτης δεν μπορούν να έχουν θέση στο Ποτάμι. Αυτό που μας ενώνει είναι η διάθεση να συζητήσουμε, η διάθεση να αλλάξουμε, αλλά για κανένα λόγο δεν θα πουλήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μας ψήφισαν, γιατί εμάς ψήφισαν, το Ποτάμι, δεν ψήφισαν ούτε τη ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για την ανάρτησή του στο Τwitter όπου συνέδεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ:
Υπάρχουν κοινά σημεία των λαϊκιστών σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Μου έκανε εντύπωση ότι πήρε στον κύριο Τσίπρα μέρες έως ότου πει στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του ότι θα κάνει σεβαστή την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Θα έπρεπε κάτι να είναι δεδομένου εξαρχής. Και το συνδύασα με την παραδοχή του κυρίου Τραμπ ότι τελικά θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Και σχολίασα ότι ο λαϊκισμός περνάει μια κρίση καθότι και Τραμπ και Τσίπρας τελικά λένε ότι θα αποδεχτούν τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού».

Για το Ποτάμι και τις δημοσκοπήσεις:
«Είμαι εδώ στην Κρήτη από εχθές, πήγα σε πολλές περιοχές, έσφιξα πολλά χέρια, μίλησα με πολλούς ανθρώπους και δε νιώθω ότι αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνονται από εμάς. Νιώθω ότι είναι κοντά μας και μας υποστηρίζουν. Άλλωστε σήμερα, παρουσιάστηκε μια δημοσκόπηση στην Εφημερίδα των Συντακτών που κάθε άλλο από δική μας εφημερίδα είναι, η οποία δίνει δυνητική ψήφο στο Ποτάμι 9%. Θα το πάρουμε; Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά υπάρχει ένα 9% του κόσμου που λέει ότι το Ποτάμι είναι πολύ πιθανό να το ψηφίσει στις επόμενες εκλογές».