Θ. Πετράκος: «Nα ακυρωθεί  η μείωση  της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας» 

Nα ακυρωθεί  η μείωση  της στρεμματικής  ενίσχυσης της  κορινθιακής  σταφίδας    μέσω της ένταξης της  στο  καθεστώς  των συνδεδεμένων  ενισχύσεων ζητάει με επιστολή του, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, το μέλος της Π.Γ – υπεύθυνου Αγροτικής Πολιτικής της ΛΑ.Ε Θανάσης Πετράκος.

petrakos10Στην επιστολή του ο κ. Πετράκος αναφέρει:

   « Κύριε Υπουργέ

.     Η  ΛΑ.Ε. ενώνει τη  φωνή  της  με  την  κραυγή  αγωνίας  των σταφιδοπαραγωγών κορινθιακής  σταφίδας  και  των οργανώσεων  τους  και ζητά  από την  κυβέρνηση  να   ακυρώσει τις αποφασισμένες μειώσεις της στρεμματικής ενίσχυσης και να εντάξει  την μαύρη  σταφίδα στο  καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ώστε να ανακτηθεί στο ακέραιο  η μείωση της στρεμματικής  ενίσχυσης.

Σήμερα οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση . Πέραν των σκληρών αντιαγροτικών μνημονιακών   πολιτικών των τριών  μνημονίων  που αντιμετωπίζουν όλοι  οι αγρότες, οι  σταφιδοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα.  Το κόστος καλλιέργειας είναι  δυσβάστακτο για τον παραγωγό. Παράλληλα  η σημαντική  μείωση  της  στρεμματικής  ενίσχυσης     λόγω  της εγκληματικής  αδιαφορίας  της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου κατά τη σύνταξη του εθνικού φακέλου για τη ΚΑΠ 2014-2020 την 1/8/2014, να εξαιρέσουν  τη σταφίδα από τη μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης λόγω της νέας ΚΑΠ  όπως είχα ζητήσει  το  2013  και το 2014 με  αρκετές ερωτήσεις  μου  στους τότε υπουργούς κ.   Τσαυτάρη  και   κ. Καρασμάνη ,   και να την   εντάξουν  στο καθεστώς των  συνδεδεμένων ενισχύσεων  ,  σε συνδυασμό  με τις ζημιές και τις χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οδηγούν τους   σταφιδοπαραγωγούς σε αδυναμία    να συνεχίσουν  την  καλλιέργεια  και μιλούν ανοιχτά πλέον για εγκατάλειψη και εξαφάνιση μιας από τις πιο παραδοσιακές και δυναμικές καλλιέργειες του τόπου

Το μέλλον της σταφίδας δηλαδή η διατήρηση και η συνέχιση της καλλιέργειας εξαρτάται εκτός  από  την ανατροπή και  κατάργηση  των αντιαγροτικών  μνημονιακών  πολιτικών των προηγούμενων  και της σημερινής κυβέρνησης και   από την ακύρωση των αποφασισμένων μειώσεων της στρεμματικής ενίσχυσης μέσω της  ένταξη της  στο καθεστώς των  συνδεδεμένων ενισχύσεων   ώστε να δοθεί κίνητρο στους σταφιδοπαραγωγούς να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τη καλλιέργεια.

Είμαστε  ιδιαίτερα  ανήσυχοι κ. υπουργέ  γιατί  διαβάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια της κατάρτισης του εθνικού φακέλου για την αναδιάρθρωση της δομής των συνδεδεμένων ενισχύσεων που πρέπει να καταθέσει η χώρα μας μέχρι την 1/8/2016 και που θα ισχύσει από 1/1/2017,   διαπιστώνουμε  ότι για μια ακόμα φορά δεν γίνεται λόγος για την Κορινθιακή Σταφίδα.

Συνεπώς είναι  απόλυτη  ευθύνη  της  κυβέρνησης  σας και ιδιαίτερα δική  σας  να πάρετε   την πολιτική απόφαση και να ακυρώσετε τις αποφασισμένες μειώσεις της στρεμματικής ενίσχυσης και να εντάξετετην μαύρη  σταφίδα στο  καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ώστε να επανέλθει η στρεμματική ενίσχυση στο ύψος των 339  ευρώ /στρέμμα .  Διαφορετικά  κ. Υπουργέ  θα καταγραφείτε  ως ο μοιραίος Υπουργός στη συνείδηση των σταφιδοπαραγωγών  ο οποίος θα δώσει  τη χαριστική βολή στο   μοναδικό αυτό  προϊόν .

 Θέλω να σας  επισημάνω ότι η Κορινθιακή Σταφίδα δεν είναι απλά άλλο ένα αγροτικό προϊόν σε κρίση . Είναι το μοναδικό σχεδόν μονοπωλιακό αγροτικό  προϊόν που αφέθηκε να υποστεί κρίση από έλλειψη οργανωμένης και ασυνεπούς αγροτικής πολιτικής.

Για την ιστορία θα πρέπει να σας αναφέρω  ότι το πρώτο μεγάλο έγκλημα  έγινε το 2009, τότε δηλαδή που αποφασίστηκε η πλήρης αποδέσμευση από τη παραγωγή και το δεύτερο  και σοβαρότερο, κατά τη γνώμη μου, έγκλημα  έγινε σ τη κατάθεση του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 την 1/8/2014, που φτιάχτηκε αρχικά  από τον κ. Τσαυτάρη και  ξαναφτιάχτηκε  και κατατέθηκε από  τον   κ. Καρασμάνη ,  οι οποίοι παρά τις συνεχείς  μου παρεμβάσεις  το  2013  και το 2014 δεν έκαναν  τίποτα ώστε να εξαιρεθεί η σταφίδα από τη μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης όπως ζητούσα,με τη σύμφωνη  γνώμη σας τότε κ. Υπουργέ ,λόγω της νέας ΚΑΠ  και η ένταξη  της     στο  καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σας θυμίζω κ. υπουργέ

1)Ότι    η μελέτη της ΣΚΟΣ και του καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. ΒάιουΚαραθάνου προσδιορίζει με ακρίβεια ότι το κόστος παραγωγής είναι 471 ευρώ/στρέμμα .Είχαπροειδοποιήσει όπως θα θυμάστε ότι η μεγάλημείωση της στρεμματικήςενίσχυσης που αποφασίστηκε θα τελειώσει την καλλιέργειαδιότι οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.Μ δεδομένο ότι  πουλήθηκε πέρυσι 0.71 λεπτά /κιλό σημαίνει εισόδημα      170,4 ευρώ/στρέμμα (240 κιλά  ανά στρέμμα  η μέση παραγωγή  *0,71  λεπτά  το κιλό =170,4ευρω /στρέμμα  ) και με επιδότηση  φέτος 240 ευρώ /στρέμμα(339*ο,70=237,4) .

Η τραγική αυτή εξέλιξη σημαίνει έσοδα /στρέμμα 410  ευρώ και έξοδα 471 ευρώ άρα καταστροφή .Συνεπώς είναι ζήτημα ζωής η θανάτου να επανέλθει η στρεμματική ενίσχυση στο ύψος των 339 ευρώ που ήταν πριν τη μείωση. Άραδεν υπάρξουν  άμεσα  μέτρα  ενίσχυσης των παραγωγών  , η καλλιέργεια της σταφίδας θα τελειώσει για όλη την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, η οποία υπάρχει σήμερα και η οποία έχει μειωθεί από τους 38.000 τόνους στους 20.000 τόνους.

2)Κατά την επίσκεψη  που πραγματοποιήσαμε  μαζί  στην Πάτρα στα  γραφεία της ΣΚΟΣ Α.Ε στις 8/04/2015  μεταξύ  των  άλλων  τόνισα 

«Με δεδομένο ότι η σταφίδα είναι ένα από τα ιστορικότερα παραδοσιακά προϊόντα της πατρίδας μας και έχει πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, η μείωση της δραματικής ενίσχυσης που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στην διατήρηση προϊόντος, γι αυτό πρέπει να χαραχθεί από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μια σοβαρή κλαδική πολιτική για το προϊόν η οποία να περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ένταξη της μαύρης σταφίδας στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να ανακτηθεί ολόκληρη η μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης ενίσχυσης.
  2. Να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τα Υπουργεία Οικονομίας και Παιδείας, με στόχο να υπάρξει προβολή του προϊόντος στην εσωτερική αγορά, για να μάθουν οι Έλληνες να τρώνε σταφίδα, αφού πλέον είναι γνωστές οι θετικές ιδιότητες της σταφίδας για την προστασία της υγείας. Σ΄αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει αρκετά, αν ενταχθεί η σταφίδα στα προϊόντα που δίνονται στους μαθητές στα σχολεία.
  3. Να γίνει όλη η μαύρη σταφίδα προϊόν ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης)
  4. Να συγκροτηθεί ένας σοβαρός φάκελος και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για να προταθεί η σταφίδα να ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO».

Με  τις  προτάσεις  μου αυτές συμφωνήσατε  τότε  κ. Υπουργέ .Σήμερα τι  θα  πράξετε ώστε να μην εγκαταλειφθεί  η σταφιδοκαλιέργεια?»