Ανησυχητικά υψηλή ανεργία 23% μέχρι και το 2020, με ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την κοινωνία, την οικονομία και το Ασφαλιστικό προβλέπει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στην νέα έκθεση του για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2014, που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη από τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας Σάββα Ρομπόλη.
Στα σοκαριστικά και αποκαλυπτικά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία στοιχεία αναφέρεται ότι το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί κατά 41 δισ. ευρώ το διάστημα 2010-13, και έως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984, προστίθεται.
Τα στοιχεία της Έκθεσης καταδεικνύουν τη συνέχιση του αδιεξόδου για την ελληνική οικονομία, όσο συνεχίζονται οι ασκούμενες πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και της ανεργίας, τονίζει η ΓΣΕΕ.
Στην Έκθεση «τονίζεται η αναγκαιότητα άμεσης παράκαμψης της νεοφιλελεύθερης πορείας με ένα νέο μίγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς».
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία, εάν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Εκρηκτική ανεργία
Μαύρες είναι οι προβλέψεις της Έκθεσης για την ανεργία. Για το 2014 η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (λιγότεροι περίπου 80.000 άνεργοι) η οποία όμως κατά κύριο λόγο οφείλεται όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση.
Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22-23% του εργατικού δυναμικού (1.150.000 άτομα) με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Ήδη, στο διάστημα 2010-2013, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 20% ή 930.000 άτομα.
Στο ίδιο διάστημα ο μέσος πραγματικός μισθός συρρικνώθηκε κατά 21% έναντι του 2009.
«Για να γίνει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, δηλαδή να έχουμε 700.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, χρειάζεται το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8% ετησίως», τόνισε ο ο κ. Ρομπόλης, αναλύοντας τα στοιχεία.
Ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ακόμη ότι, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά την περίοδο 2010-2014, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώνεται, με αποτέλεσμα οι επιδοτούμενοι άνεργοι να αντιστοιχούν από το 1/3 του συνόλου των ανέργων τον Ιανουάριο του 2010, στο 10,3% τον Απρίλιο του 2014 και στο 8,3% τον Ιούνιο του 2014.
Επισήμανε τέλος ότι από το 2010 μέχρι το 2013 οι μισθωτοί στην Ελλάδα έχασαν ουσιαστικά 30 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 16% στο διάστημα 2009-2013 υπολογίζεται ότι μεταφράζεται μόνο κατά το ένα πέμπτο σε μείωση τιμών προϊόντων -και άρα αύξηση ανταγωνιστικότητας- και κατά τα υπόλοιπα τέσσερα πέμπτα σε ενίσχυση κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις.
«Το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα παραμένει στοχευμένη με προσήλωση στη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δεν θα βοηθήσει αλλά αντιθέτως θα επιδεινώσει εκτός των άλλων την κατάσταση στην πραγματική οικονομία» τονίζει η ΓΣΕΕ.
in.gr