ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ανεργία στο 23% το 2020, εξαερώνεται το εισόδημα των νοικοκυριών

xrei2Α­νη­συ­χη­τι­κά υ­ψη­λή α­νερ­γί­α 23% μέ­χρι και το 2020, με ό,τι αυ­τό αρ­νη­τι­κό συ­νε­πά­γε­ται για την κοι­νω­νί­α, την οι­κο­νο­μί­α και το Α­σφα­λι­στι­κό προ­βλέ­πει το Ι­ΝΕ/ΓΣΕ­Ε στην νέ­α έκ­θε­ση του για την Ελ­λη­νι­κή Οι­κο­νο­μί­α και την Α­πα­σχό­λη­ση 2014, που πα­ρου­σι­ά­στη­κε σή­με­ρα, Πέμ­πτη, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη α­πό τον ο­μό­τι­μο κα­θη­γη­τή του Παν­τεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου και Ε­πι­στη­μο­νι­κό Δι­ευ­θυν­τή του Ιν­στι­τού­του Ερ­γα­σί­ας της Συ­νο­μο­σπον­δί­ας Σάβ­βα Ρομ­πό­λη.

Στα σο­κα­ρι­στι­κά και α­πο­κα­λυ­πτι­κά για την κα­τά­στα­ση στην ο­ποί­α έ­χει πε­ρι­έλ­θει η ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νί­α στοι­χεί­α α­να­φέ­ρε­ται ό­τι το δι­α­θέ­σι­μο πραγ­μα­τι­κό ει­σό­δη­μα των νοι­κο­κυ­ρι­ών έ­χει συρ­ρι­κνω­θεί κα­τά 41 δισ. ευ­ρώ το δι­ά­στη­μα 2010-13, και έ­ως το τέ­λος του 2014 η μεί­ω­ση θα εί­ναι ε­πι­πλέ­ον 2 δισ. ευ­ρώ.

Η α­γο­ρα­στι­κή δύ­να­μη πα­ρου­σιά­ζει κα­θί­ζη­ση και εί­ναι χα­μη­λό­τε­ρη α­πό ε­κεί­νη του 1984, προ­στί­θε­ται.

Τα στοι­χεί­α της Έκ­θε­σης κα­τα­δει­κνύ­ουν τη συ­νέ­χι­ση του α­δι­ε­ξό­δου για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α, ό­σο συ­νε­χί­ζον­ται οι α­σκού­με­νες πο­λι­τι­κές της ε­σω­τε­ρι­κής υ­πο­τί­μη­σης, της λι­τό­τη­τας και της α­νερ­γί­ας, το­νί­ζει η ΓΣΕ­Ε.

Στην Έκ­θε­ση «το­νί­ζε­ται η α­ναγ­και­ό­τη­τα ά­με­σης πα­ρά­καμ­ψης της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης πο­ρεί­ας με έ­να νέ­ο μίγ­μα οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής που θα ε­νι­σχύ­ει την α­νά­πτυ­ξη, την α­πα­σχό­λη­ση και τους μι­σθούς».

Συγ­κε­κρι­μέ­να, ε­πι­ση­μαί­νε­ται ό­τι το Α­κα­θά­ρι­στο Ε­θνι­κό Προ­ϊ­όν μπο­ρεί να αυ­ξη­θεί και να μει­ω­θεί η α­νερ­γί­α, ε­άν σε βρα­χυ­χρό­νια διά­ρκεια μει­ω­θούν οι τι­μές των εγ­χώ­ρι­ων προ­ϊ­όν­των, αυ­ξη­θούν οι μι­σθοί και ε­άν σε μα­κρο­χρό­νια διά­ρκεια βελ­τι­ω­θεί η δι­αρ­θρω­τι­κή αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τα μέ­σω ε­νός ε­πεν­δυ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος τε­χνο­λο­γι­κής και πα­ρα­γω­γι­κής α­να­συγ­κρό­τη­σης.

Ε­κρη­κτι­κή α­νερ­γί­α

Μαύ­ρες εί­ναι οι προ­βλέ­ψεις της Έκ­θε­σης για την α­νερ­γί­α. Για το 2014 η ε­κτί­μη­ση εί­ναι ό­τι θα πα­ρου­σιά­σει ο­ρια­κή α­πο­κλι­μά­κω­ση (λι­γό­τε­ροι πε­ρί­που 80.000 ά­νερ­γοι) η ο­ποί­α ό­μως κα­τά κύ­ριο λό­γο ο­φεί­λε­ται ό­χι στη δη­μι­ουρ­γί­α νέ­ων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας, αλ­λά στη μεί­ω­ση του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού και στην προ­σω­ρι­νή και ε­πι­δο­τού­με­νη α­πα­σχό­λη­ση.

Η ε­κτί­μη­ση του Ιν­στι­τού­του Ερ­γα­σί­ας της ΓΣΕ­Ε εί­ναι ό­τι το 2020 η α­νερ­γί­α θα κι­νεί­ται στο 22-23% του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού (1.150.000 ά­το­μα) με ό­τι αυ­τό αρ­νη­τι­κό συ­νε­πά­γε­ται για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α, τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της κοι­νω­νι­κής α­σφά­λι­σης.

Ή­δη, στο δι­ά­στη­μα 2010-2013, ο α­ριθ­μός των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας στην Ελ­λά­δα μει­ώ­θη­κε κα­τά 20% ή 930.000 ά­το­μα.

Στο ί­διο δι­ά­στη­μα ο μέ­σος πραγ­μα­τι­κός μι­σθός συρ­ρι­κνώ­θη­κε κα­τά 21% έ­ναν­τι του 2009.

«Για να γί­νει αυ­τό που εί­πε ο πρω­θυ­πουρ­γός, δη­λα­δή να έ­χου­με 700.000 νέ­ες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας μέ­χρι το 2020, χρει­ά­ζε­ται το Α­ΕΠ να αυ­ξά­νε­ται κα­τά 8% ε­τη­σί­ως», τό­νι­σε ο ο κ. Ρομ­πό­λης, α­να­λύ­ον­τας τα στοι­χεί­α.

Ο κ. Ρομ­πό­λης α­νέ­φε­ρε α­κό­μη ό­τι, πα­ρά τη ση­μαν­τι­κή αύ­ξη­ση του α­ριθ­μού των α­νέρ­γων κα­τά την πε­ρί­ο­δο 2010-2014, ο α­ριθ­μός των ε­πι­δο­τού­με­νων α­νέρ­γων μει­ώ­νε­ται, με α­πο­τέ­λε­σμα οι ε­πι­δο­τού­με­νοι ά­νερ­γοι να αν­τι­στοι­χούν α­πό το 1/3 του συ­νό­λου των α­νέρ­γων τον Ι­α­νουά­ριο του 2010, στο 10,3% τον Α­πρί­λιο του 2014 και στο 8,3% τον Ι­ού­νιο του 2014.

Ε­πι­σή­μα­νε τέ­λος ό­τι α­πό το 2010 μέ­χρι το 2013 οι μι­σθω­τοί στην Ελ­λά­δα έ­χα­σαν ου­σι­α­στι­κά 30 δισ. ευ­ρώ, ε­νώ η μεί­ω­ση του μο­να­δια­ίου κό­στους ερ­γα­σί­ας κα­τά 16% στο δι­ά­στη­μα 2009-2013 υ­πο­λο­γί­ζε­ται ό­τι με­τα­φρά­ζε­ται μό­νο κα­τά το έ­να πέμ­πτο σε μεί­ω­ση τι­μών προ­ϊ­όν­των -και ά­ρα αύ­ξη­ση αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας- και κα­τά τα υ­πό­λοι­πα τέσ­σε­ρα πέμ­πτα σε ε­νί­σχυ­ση κερ­δο­φο­ρί­ας για τις ε­πι­χει­ρή­σεις.

«Το γε­γο­νός ό­τι η οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή στην Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει στο­χευ­μέ­νη με προ­σή­λω­ση στη μεί­ω­ση των δη­μο­σί­ων δα­πα­νών και την αύ­ξη­ση των ε­σό­δων α­πό τους μι­σθω­τούς και τους συν­τα­ξι­ού­χους, δεν θα βο­η­θή­σει αλ­λά αν­τι­θέ­τως θα ε­πι­δει­νώ­σει ε­κτός των άλ­λων την κα­τά­στα­ση στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μί­α» το­νί­ζει η ΓΣΕ­Ε.

in.gr