Και τώρα – κινδυνεύουν- να πληρώσουν τον Ριχάρδο … “χρυσό”

Όλοι οι νομικοί και δικαστικοί παράγοντες απαντούν μονότονα: Δεν έχει ξαναγίνει. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός κάθε κουβέντας στα δικαστήρια και γενικότερα στους χώρους δικαστικής λειτουργίας για την υπόθεση του χρυσού, η οποία καταλήγει όπως όλα δείχνουν σε βατερλό των διωκτικών μηχανισμών. Η αποτυχία όμως της θεσμικής λειτουργία είναι ένδειξη συνολικής δυσλειτουργίας και είναι προφανώς και πολιτική αποτυχία.

του Παναγιώτη Στάθη

Άλλωστε το νομικό φιάσκο, πριν ακόμα εξελιχθεί έτσι, είχε αποτελέσει πεδίο πανηγυρισμών για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν κατονόμασε τον Ριχάρδο, πριν καν καταστεί κατηγορούμενος. Ίσως γιαυτό το Μάξιμου έσπευσε χθες να κάνει …μετατροπή κατηγορίας και από “λαθρεμπορία” (η οποία σύμφωνα με την ΑΑΔΕ και την ανακρίτρια δεν υφίσταται) επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως δουλεύει “για λογαριασμό των συνηγόρων υπεράσπισης κλεπταποδόχων χρυσού”.

Χρυσός

Αυτή είναι η δεύτερη έκφραση προκαταβολικής ενοχής για τους συλληφθέντες. Και τα δυο συνιστούν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, σύμφωνα με νομικούς και δομεί δικαιώματα αποζημίωσης εκ μέρους των κατηγορουμένων. Πολλώ δε μάλλον όταν συμβαίνει το πρωτοφανές να συλλαμβάνεις 63 πολίτες, όπως τουλάχιστον αποδέχεται η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, για “ανύπαρκτο” αδίκημα, δηλαδή έχεις οικοδομήσει μια τεράστια σε υλικό κόστος και ηθική απαξία  για τους εμπλεκόμενους, επιχείρηση, πάνω σε μια λάθος παραδοχή. Και υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να συμβεί το μέχρι πρότινος αδιανόητο: Να αναγκαστείς να πληρώσεις “χρυσό” τον Ριχάρδο. Γιατί ο γνωστός ενεχυροδανειστής, όπως και όλοι οι άλλοι, κυρίως δε οι 8 που προφυλακίστηκαν, μπορούν να στραφούν κατά του δημοσίου για “παράνομη κατακράτηση”, “κατάχρηση εξουσίας” κλπ. Γιατί είναι άλλο πράγμα να συλληφθείς για αδίκημα που προέκυψε πως δεν έχεις διαπράξει κι άλλο να συλληφθείς για μη υφιστάμενο αδίκημα.

Η ΑΑΔΕ

Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνει η απάντηση της ΑΑΔΕ προς την ανακρίτρια βάση της οποίας κίνησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση των 8, μεταξύ των οποίων και ο Ριχάρδος.

Όπως λένε έμπειροι νομικοί αυτή είναι μια από τις εξαιρετικά σπάνιες, πιθανόν μοναδική, φορά που κινείται αυτεπαγγέλτως η διαδικασία αποφυλάκισης κρατουμένου στη νεότερη Ελλάδα. Επέλεξε όμως, αντί να προχωρήσει μόνη της όπως δικαιούται, προφανώς για λόγους συναδελφικότητας (επειδή η Εισαγγελία απήγγειλε το αδίκημα της λαθρεμπορίας) να ζητήσει σύμφωνη γνώμη από τους γνωμοδοτούντες εισαγγελείς:

“Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω. Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ”.

Προσφυγή

Η αποφυλάκιση όμως όπως φαίνεται σκόνταψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία ήταν αρμόδια για την άσκηση της δίωξης (επί ανύπαρκτης κατηγορίας λαθρεμπορίας σύμφωνα με την ΑΑΔΕ) η οποία  δεν προχώρησε στην συναίνεση για αποφυλάκισή τους, τουλάχιστον προς το παρόν.  Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Υπό αυτά τα δεδομένα οι 8 κατηγορούμενοι επί του παρόντος παραμένουν σε καθεστώς κράτησης σε αστυνομικά τμήματα  αφού ουδείς δεν μετήχθη σε φυλακές.

Μετά ταύτα οι συνήγοροι θα προσφύγουν σήμερα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζητώντας να αποφυλακιστούν οι πελάτες τους.

πηγή: capital.gr