Καλαμάτα, Παρίσι και Ζάγκρεμπ σε κοινή εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

20241010 094727 LargeΟ Δήμος Καλαμάτας εκπροσωπήθηκε, κατόπιν πρόσκλησης, στην θεματική συνεδρία που διοργάνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών 2024, η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες, 7 – 10 Οκτωβρίου 2024.

Η εν λόγω συνεδρία είχε θέμα τις «Δράσεις των πόλεων για έξυπνες επενδύσεις στην ανθεκτικότητα απέναντι σε καταστροφές και στην κλιματική αλλαγή», και πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Albert Borschette».

Στη συνεδρία αυτή είχαν προσκληθεί τρείς πόλεις, το Παρίσι, η Καλαμάτα και το Ζάγκρεμπ, με σκοπό να παρουσιάσουν, η κάθε μία τις δικές της πρωτοβουλίες και δράσεις σε σχέση με το θέμα της συνεδρίας, με ακροατήριο από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια, Παναγιώτα Κουράκλη, η οποία ανέπτυξε τα εξής θέματα:

  • πως η εμπειρία του Δήμου Καλαμάτας από τους σεισμούς του 1986 και την μεγάλου εύρους ανασυγκρότηση που ακολούθησε, τροφοδότησε το σχεδιασμό του Δήμου για ένα πιο ανθεκτικό μέλλον,
  • για την πιλοτική υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στον σχεδιασμό της ανάπτυξης και αναβάθμισης του παράκτιου μετώπου της Καλαμάτας και
  • για την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών σε όλους τους σχεδιασμούς για τα θέματα της ανθεκτικότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Η κα. Κουράκλη, επίσης, ως εκπρόσωπος του Δήμου συναντήθηκε με ομάδα στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τομέα Ελλάδας και Κύπρου.

IMG 0087

Τη συνεδρία συντόνιζε η κα Hanna Jahns, Διευθύντρια Στρατηγικής και Πολιτικής της Γενικής  Δ/νσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και τις Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις  (DG ECHO) και στο πάνελ παρευρέθηκε επίσης ο κ. Christoph Pusch,  Δ/ντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας σε θέματα αστικής ανθεκτικότητας.