Κατρούγκαλος: Θετικά και επιθετικά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Μιλώντας σήμερα στη ΔΕΘ ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως θα αποσταλεί το αμέσως επόμενο διάστημα εξατομικευμένη επιστολή σε κάθε συνταξιούχο του οποίου περικόπηκε η σύνταξη με ανάλυση των λόγων που συνέβη αυτό.

katrougkalos12“Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ξεκινά για πρώτη φορά θετικά και επιθετικά, για πρώτη φορά δε θα αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 81η ΔΕΘ, από κοινού με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τις δράσεις και τους στόχους για το επόμενο διάστημα.

“Ζητούμε την αναστροφή των απορρυθμίσεων με δική μας πρώτη διεκδίκηση την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σημαίνει και την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”, επισήμανε ο υπουργός, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν στην εθνική γραμμή της “μη διαπραγμάτευσης” με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής στον συνδικαλιστικό νόμο.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι “προσπαθήσαμε να αντιστοιχήσουμε εισφορές και παροχές στην αρχή ισονομίας, να δώσουμε αυτό που αντέχει σήμερα η οικονομία, αλλά και την υπόσχεση ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη -κάτι που θα είναι πολύ από την επόμενη χρονιά- η άνοδος της οικονομίας θα μεταφραστεί και σε άνοδο των συντάξεων”.

“Επιστολή στους συνταξιούχους με ανάλυση των μειώσεων”

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι στις αρχές του Οκτωβρίου κάθε συνταξιούχος που είχε μείωση στην σύνταξή του θα λάβει μία εξατομικευμένη επιστολή, όπου θα επεξηγούνται αναλυτικά το ποσό της και η αιτία της αναπροσαρμογής. “Σεβόμαστε κάθε πολίτη της χώρας και οφείλουμε να του εξηγήσουμε”, είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Σημείωσε δε ότι η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων ήταν της τάξης των 300 εκατ., ενώ “εάν είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είχε συμφωνήσει σε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ολόκληρο το έλλειμμα των 800 εκατ. θα πήγαινε στις επικουρικές συντάξεις και μόνο σε αυτές”.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος τονίζοντας ότι “οι μειώσεις που υπάρχουν , είναι μειώσεις που προέρχονται από παλιές δεσμεύσεις”, καθώς και ότι παρουσιάζεται μία εικόνα σφαγής, ενώ π.χ. 10-50 ευρώ έχουν χάσει το 7,5% , 90-100 ευρώ το 4,12%, 150-200 ευρώ το 0,04% και από 200 ευρώ και πάνω το 0,01%.

“Τηλεοπτικοί σταθμοί: Σκοπός μας να μη μείνει κανένας άνεργος”

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τύχη των εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. “Σκοπός μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη μείνει κανένας άνεργος”, είπε, εξηγώντας για την κυβερνητική παρέμβαση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι “μέριμνά μας είναι να απορροφηθούν, να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, όλοι οι άνεργοι στον κλάδο τον ΜΜΕ, που είναι από τους πιο δοκιμασμένους από την κρίση”. “Φροντίσαμε να υπάρχει ελάχιστη οργανική σύνθεση των νέων καναλιών, διπλάσια από αυτή που προέβλεπε η παλιά νομοθεσία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην υπάρξουν άνεργοι. Περιμένουμε τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στα κανάλια για τον αριθμό “, είπε, γνωστοποιώντας ότι αντίστοιχη προκήρυξη προετοιμάζεται και για τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: skai.gr