ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας: Πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση της Βιωματικής Ομάδας Εφήβων ηλικίας 13-14 ετών

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιστημονικού Προγράμματος, πραγματοποίησε τη τελευταία συνάντηση της Βιωματικής Ομάδας Εφήβων ηλικίας 13-14 ετών με θέμα: «Boys & Girls Plus». Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 5 δίωρων συναντήσεων και πραγματοποιήθηκε στις 13, 20, 27 Οκτωβρίου 2021 και στις 3, 17 Νοεμβρίου 2021, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης.

Σε ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας επισημαίνεται:

Στη διάρκεια των συναντήσεων οι έφηβοι με αφορμή την καθημερινότητα 9 εφήβων, που ήταν οι πρωταγωνιστές του εκπαιδευτικού υλικού «Boys & Girls Plus» είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν ένα νέο στη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών όπως η πίεση των συνομηλίκων, η μη αποδοχή του εαυτού, η μοναξιά, ο φόβος της αποτυχίας κ.τλ. Παράλληλα προσδιόρισαν τις συνέπειες που προκύπτουν από τις αρνητικές στάσεις ζωής όπως η απομόνωση, οι δυσκολίες στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, οι εξαρτητικές συμπεριφορές που αποδυναμώνουν το νεαρό άτομο σωματικά και ψυχικά. Επίσης, αναζήτησαν τους βασικούς παράγοντες προστασίας που βοήθησαν κάποιους από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας να υιοθετήσουν ή και να αλλάξουν συμπεριφορές ώστε να έρθουν πιο κοντά στους στόχους τους και στα όνειρά τους.

Στις συναντήσεις οι έφηβοι μέσα από συμμετοχικές και δημιουργικές διαδικασίες μοιράστηκαν τους φόβους τους, τα άγχη τους, τους στόχους τους, τις σκέψεις τους, όπως ότι στις δυσκολίες της ζωής υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που σε βοηθούν να διαμορφώσεις μια θετική αντίληψη για τη ζωή.