Τα κυβερνητικά μέτρα «ως σύνολο κινούνται στην αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία είναι αποφασισμένη να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων. Αυτό που «αλλάζει» είναι η διάρκεια της μεταβατικότητας, κατά δυο χρόνια, για την πλήρη εφαρμογή των ήδη γνωστών κυβερνητικών στόχων».
Παράλληλα, το ΚΚΕ εκτιμά ότι η φορολογική ελάφρυνση «δεν έχει αντίκρισμα, αν το αφορολόγητο ποσό είναι κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία και διατηρούνται», ενώ «μέτρα, όπως το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας στις πιο μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις».
«Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο ή μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα μέτρα που προταθήκαν, όπως η θέσπιση της κάρτας του αγρότη, οι συνεταιριστικές μορφές, είναι μέτρα που επιδιώκονται και εξυπηρετούν το τραπεζικό κεφαλαίο» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, προσθέτοντας ότι «τα ασαφή και χιλιοειπωμένα μέτρα, όπως προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προώθηση εξαγωγών, αειφορική διαχείριση της αλιείας κλπ., είναι διακηρυγμένοι στόχοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που υλοποιούσαν, όπως και η σημερινή, τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και την ΚΑΠ».
«Με τις ίδιες αοριστολογίες για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εννοούν την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μονοπωλιακών ομίλων, στην οποία δε θα έχουν θέση οι φτωχοί αγρότες» τονίζει το ΚΚΕ το οποίο εγκαλεί τον πρωθυπουργό για προσπάθεια εξαπάτησης του λαού «ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση προς όφελός του», ενώ «κρύβει ότι και στην καπιταλιστική κρίση υπάρχει πλούτος, υψηλά εισοδήματα, κερδοφορία, ενώ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα παραμένουν στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης».
Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες «να απορρίψουν τις ψευτοβελτιώσεις, γιατί είναι σε βάρος τους. Να οργανώσουν την πάλη τους και την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, βαδίζοντας στο δρόμο της διαμόρφωσης της λαϊκής συμμαχίας, της ρήξης και της ανατροπής, για την κοινωνία που ο μόχθος του αγροτοπαραγωγού δε θα συνθλίβεται από τα μονοπώλια και το κράτος τους».