Κορωνοϊός: Κρίνονται όλα το επόμενο δεκαήμερο για την Αττική -Γιατί δεν μπορεί να γίνει τοπικό lockdown

Στο «κόκκινο» βρίσκεται για μία ακόμα ημέρα η Αττική καθώς όπως έγινε γνωστό από τον ΕΟΔΥ τα 210 από τα 346 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ότι η επίδραση των νέων μέτρων θα εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την Αττική και ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και χθες, η επίδραση τους αναμένεται να εκτιμηθεί τις επόμενες δέκα ημέρες, καταρχήν από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Υπάρχει η λογική της αποφυγής των όποιων οριζόντιων μέτρων και εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων ανάλογα με το προφίλ που παρουσιάζει η επιδημία με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Μεγάλο ρόλο παίζει η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας συγχρόνως την αναμενόμενη απόδοση τους στον περιορισμό της επιδημίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Ο καθηγητής επικαλέστηκε την Αμερικάνο λοιμωξιολόγο Φάουτσι που είπε ότι οι περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία. Υπάρχουν προτεραιοποιήσεις που λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται.
Μαγιορκίνης: «Υστατο μέτρο το lockdown»

Ο κος Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ υπενθύμισε ότι το πρώτο κύμα είχε ραγδαία εξάπλωση οπότε το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης . Σήμερα όπως είπε, έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα μέσα στο καλοκαίρι που είχαν απόδοση και «θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο». Ο κ. Μαγιορκίνης, κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Χαρδαλιάς: Γιατί δεν μπορεί να γίνει τοπικό lockdown σε δήμους της Αθήνας

O Ν. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ερωτήθηκε για τις συζητήσεις περί lockdown, και αν πρόκειται να εφαρμοστούν ειδικά lockdown σε δήμους, σε γειτονιές. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν και διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων. Δεν υπάρχει καμία λογική και καμία δυνατότητα εφαρμογής, είναι ουτοπικό, είναι εξωπραγματικό», ενώ προσέθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας για το δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με το δήμαρχο και τις υπηρεσίες του, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Επιπλέον τόνισε ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις απόψεις και των επιδημιολόγων, άλλωστε τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη δική τους συμβολή, τις προτάσεις τους, τις αξιολογήσεις τους, τις αναλύσεις τους. Εμείς καθημερινά παίρνουμε υπ’ όψιν μας συγκεκριμένα κριτήρια, κριτήρια που αφορούν στα στοιχεία που αναλύουν οι επιδημιολόγοι και στα στοιχεία τα οποία έχουμε σε σχέση με τις αναλύσεις του EVA και τις αναλύσεις που έχουμε σε επίπεδο ιχνηλατήσεων. Παράλληλα επανέλαβε ότι έχουν ξεκινήσει κάποια μέτρα που θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα αποδώσουν ή όχι. «Αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο που αποτελεί τον βασικό μας κανόνα από την πρώτη μέρα της πανδημίας δεν χρειάζεται να πάρουμε παραπάνω μέτρα, αν όλοι μας φοράμε τη μάσκα, αν όλοι μας κρατήσουμε τις αποστάσεις, αν όλοι μας είμαστε προσεκτικοί στα θέματα υγιεινής είναι η καλύτερη απάντηση, το καλύτερο lockdown απέναντι στον ιό. Είναι η άμυνα απέναντι στον ιό», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι «όλα λειτουργούν κλιμακωτά. Έχουμε εργαλεία να μπορέσουμε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε έξαρση ή επέκταση του ιού, του ιικού φορτίου σε οποιεσδήποτε περιοχές, και από κει και πέρα το lockdown είναι η τελευταία λύση για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε κάτι το οποίο μπορεί να μην αποδίδει».

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις επιμέρους πολιτικές, τις επιμέρους δράσεις που έχουν λάβει σε πιο υπερτοπικό επίπεδο, σε επίπεδο δήμων σε συνεργασία με τους δημάρχους και σε επίπεδο ελέγχων που γίνονται στις περιοχές ώστε να είναι σίγουροι ότι τηρούνται τα μέτρα.

Κορωνοϊός: 200 δωμάτια για φιλοξενία μεταναστών μέσα στην εβδομάδα

Ερωτηθείς για το πώς θα ενημερώνονται όσοι δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από τον κορωνοϊό λόγω γλώσσας, για το πόσο εύκολη είναι η ιχνηλάτηση σε αυτούς τους ανθρώπους και για το εάν θα ανοίξουν ξενοδοχεία καραντίνας ξανά για νεότερους ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Μέσα στην εβδομάδα ανοίγουν 200 δωμάτια που αφορούν σε ξενοδοχεία καραντίνας για το κέντρο της Αθήνας. Ήδη ο δήμος Αθηναίων έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με μηνύματα σε 14 διαφορετικές διαλέκτους και θα πάρουμε μια πρωτοβουλία μέσα στην εβδομάδα να συναντήσουμε τους επικεφαλής, τους συνδέσμους των κοινοτήτων αυτών και ήδη έχουμε προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων αυτών ή όχι στις περιοχές, στις γειτονιές θα έλεγα και σε επίπεδο δημοτικής αστυνομίας και σε επίπεδο μηχανισμών δικών μας για την τήρηση των μέτρων. Αυτό σε συνδυασμό με κάποια άλλα μέτρα νομίζω θα μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στο covid19.gov.gr προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του για τον κορωνοϊό.

Πηγή: iefimerida.gr