Κορωνοϊός: 2.871 κρούσματα σήμερα – 96 στη Μεσσηνία

Αυξημένα παραμένουν τα κρούσματα της πανδημίας της COVID-19 στην Ελλάδα. Απότομη άνοδος στους ημερήσιους θανάτους. Η έκθεση του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη.

Τα κρούσματα σήμερα 01/09 είναι 2.871 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με εννέα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ οι σχεδόν 50 θάνατοι σε ένα 24ωρο, προαναγγέλλουν ένα δύσκολο φθινόπωρο.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 590.832 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες ενώ με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 185 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, μικρή άνοδος καταγράφεται και στους διασωληνωμένους που έφτασαν τους 346 με το 58,4% να αφορά άνδρες και η διάμεση ηλικία τους να είναι 65 έτη ενώ το 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 319 (92,2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27 (7,8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και των θανόντων τα 78 έτη.
Στην Πελοπόννησο παραμένει εκρηκτική η κατάσταση με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα:

Αργολίδα 19

Αρκαδία 17

Αχαΐα 162

Ηλεία 74

Κορίνθια 53

Λακωνία 16

Μεσσηνία 96

Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σήμερα Τετάρτη 1/9/2021 στην κλινική COVID 19 νοσηλεύονται εξήντα εννέα (69) ασθενείς εκ των οποίων δύο (2) διασωληνωμένοι.

Έγινε μία (1) νέα διασωλήνωση (γυναίκα, 41 ετών)

Έγιναν δέκα τρεις (13) εισαγωγές. Δόθηκαν δέκα (10) εξιτήρια.

Έγινε μία (1) διακομιδή διασωληνωμένου ασθενή στο Γ.Ν.Πατρών “Αγιος Ανδρέας”

«Τα κρούσματα θα αυξηθούν γιατί ανοίγουν τα σχολεία»

Για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα προειδοποιεί ο Ηλίας Μόσιαλος, με καθοριστικό παράγοντα την επαναλειτουργία των σχολείων.
«Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων γιατί ανοίγουν τα σχολεία, θα κολλήσουν περισσότερα παιδιά. Δεν θα είναι τόσο μεγάλη η επίπτωση στα ίδια τα παιδιά, άλλα θα το μεταφέρουν στο σπίτι και το ερώτημα είναι τι γίνεται στο σπίτι; Θα είναι εμβολιασμένοι οι γονείς; Θα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες;» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).
Σύμφωνα με τον ίδιο, μονάχα εάν αυξηθούν οι εμβολιασμένοι θα «τελειώσουμε» με την πανδημία της COVID-19 ενώ αξιολογεί ως μεγάλο το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους «γιατί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 40% του πληθυσμού θα είναι ακόμα ανεμβολίαστοι».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως δεν έχει φανεί το «αποτύπωμα» των διακοπών, το οποίο αναμένεται να φέρει ένα «αυξητικό κύμα» τον Σεπτέμβριο, καθώς η μαζική επιστροφή των εκδρομέων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά.
Συνέπεια αυτού θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ένας εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος 7.000 – 8.000 κρουσμάτων ημερησίως, κατά τα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Αυτό, όπως τόνισε, θα γίνει εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και εάν δεν τηρούνται με συνέπεια τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Από τις 21 Οκτωβρίου και έπειτα, προβλέπει πως υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε τους 60 νεκρούς την ημέρα, παρατηρώντας ότι θα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε τρεις ημέρες.
«Εξήντα άτομα την ημέρα είναι ένα πούλμαν που χτυπά και σκοτώνονται όλοι» είπε, παραλληλίζοντας την κατάσταση και με τη συντριβή ενός αεροσκάφους κάθε τρεις ημέρες.
«Είμαστε διατεθειμένοι σαν χώρα να βλέπουμε να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε τρεις ημέρες;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr