Το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να θέσει σήμερα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην έδρα του ΟΗΕ η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την συμμετοχή της στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, που πραγματοποιείται το τριήμερο 31 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2015, στη Νέα Υόρκη.
Η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων συγκαλείται στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Χθες, η κ. Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την άφιξη της στην Νέα Υόρκη μετέβη στον ΟΗΕ, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκινώντας σειρά επαφών με ομολόγους της.
Αργότερα παρεβρέθηκε και στην δεξίωση που παρέθεσε η αντιπροσωπεία του Βιετνάμ στον ΟΗΕ για την 70η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.
Στο περιθώριο της δεξίωσης σης η πρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις στο Real.grκαι στην ET3 είπε:
«Βρίσκομαι στην 4η Παγκόσμια Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης όπου συζητείται ως κεντρικό ζήτημα η εγγύηση της Δημοκρατίας και η σύνδεση της με την ανάπτυξη. Είναι κομβικής σημασίας τέτοιων διακοινοβουλευτικών γεγονότων να εκπροσωπείται η Ελλάδα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να ακούγεται η φωνή της ελληνικής κοινωνίας και σ’αυτή την κρίσιμη συγκυρία να ακουστεί ποια αντιδραστική διαδικασία επισπεύδεται το τελευταίο διάστημα προκειμένου να στραγγαλιστεί όχι απλώς η ελληνική κοινωνία αλλά και η Δημοκρατία στον τόπο μας και να επιβληθούν μέτρα αβίωτα στον ελληνικό λαό σε πείσμα της καθαρής εντολής του την 5η Ιουλίου».
– Τι μηνύματα πήρατε μετά την συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε την περασμένη Δευτέρα;
«Το μήνυμα , που αποτελεί πηγή εμψύχωσης, είναι ότι παρ’ όλη την λυσσαλέα προσπάθεια διαστρέβλωσης και του πολιτικού λόγου και της πολιτικής θέσης και της τοποθέτησης εκείνων των προσώπων που ενοχλούν, ο λαός και η κοινωνία και η ειδικά η νέα γενιά καταλαβαίνουν καθαρότερα από ποτέ τι συμβαίνει και αντιλαμβάνονται τη σημασία της συμμετοχής τους και της διεκδίκησης να έχουν λόγο για τη ζωή τους. Ήταν πολύ ενθαρρυντικά και πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα, ειδικά από τη νέα γενιά, η οποία δεν απελπίζεται, ενεργοποιείται και ξέρει πολύ καλά ότι το νέο δεν είναι η περιτυλιγμένη με νεανικό αμπαλάζ παρουσία, το νέο είναι το πραγματικό ριζοσπαστικό, αυτό που πρεσβεύει και την αντίσταση και την αξιοπρέπεια και την διεκδίκηση μιας αξιοβίωτης ζωής που κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει».
– Υπάρχει μια έντονη κριτική από τη Λαϊκή Ενότητα για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που της δίνουν χαμηλά ποσοστά.
«Είναι πολύ νωρίς να σχολιάζουμε δημοσκοπήσεις, αλλά και για να τις μεθερμηνεύουμε. Υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι το κόμμα που ενέπνευσε την διεκδίκηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαλύθηκε με ευθύνη του πρωθυπουργικού και κυβερνητικού επιτελείου που ανέλαβε αυτό το έργο. Δεύτερο, δυστυχώς, αυτό το ίδιο επιτελείο ανέλαβε και τη ευθύνη των εκλογών με υπερεπείγουσα διαδικασία προκειμένου να εκκαθαρίσει από τη Βουλή όλους και όλες όσους αντιστάθηκαν στην μνημονιακή λαίλαπα και εκβιασμό. Ο λαός θα εκπροσωπηθεί γνήσια και όχι εικονικά την επόμενη περίοδο. Νομίζω, ότι το δίδαγμα που πήραν ορισμένες δημοσκοπικές εταιρείες από το δημοψήφισμα θα έπρεπε να το επεξεργαστούν λίγο πιο έξυπνα. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το ζητούμενο είναι να μην παραιτηθεί η κοινωνία, το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί ότι η ελπίδα κρατιέται ζωντανή όταν εκείνοι που την υπηρετούν ενδυναμώνονται και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο και στην κοινωνία».
real.gr