Το κόμμα υποστηρίζει πως με την πολιτική της υποτέλειας στους δανειστές έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα που έχει ανάγκη η χώρα και η Κρήτη
Τον τόπο που εκλέχθηκε βουλευτής, το Ηράκλειο, επισκέπτεται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο, από την ημέρα δηλαδή της εκλογής του.
Επί αυτού, η Λαϊκή Νεότητα σχολιάζει πως «άργησε βέβαια να έρθει αλλά αυτό είναι ίσως το λιγότερο, αφού φρόντισε σε αυτό το διάστημα να αλλάξει κατεύθυνση και πολιτική».
«Έρχεται στον τόπο που στο δημοψήφισμα απάντησε με ένα βροντερό ΟΧΙ σε ποσοστό υψηλότερο του 70% και αντ’ αυτού εισέπραξε ως απάντηση ένα προσβλητικό, τεράστιο ΝΑΙ, με το 3ο φαρμακερό νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που ψηφίστηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί φυσικά με το υπόλοιπο μνημονιακό μπλοκ της βουλής (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ε.Κ.)».
Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη υποστηρίζει πως με την πολιτική της υποτέλειας στους δανειστές έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν μπορεί να λυθούν τα ζωτικά προβλήματα που έχει ανάγκη η χώρα και η Κρήτη:
• Ο πρωτογενής τομέας φθίνει και βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πιεσμένοι από τα προβλήματα που γεννούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, προηγούμενες και τωρινές, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
• Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γενικότερα κλείνουν η μία μετά την άλλη και ο μικρομεσαίος χώρος εξαφανίζεται.
• Τα έργα υποδομής έχουν βαλτώσει και προοπτική για σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.
• Η δημόσια περιουσία και στην Κρήτη απειλείται από την πολιτική που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ακόμα χειρότερο τρόπο.
• Τα εργασιακά δέχονται επιπλέον βολές με την απελευθέρωση των απολύσεων επί θύραις, όταν η ανεργία βαίνει αυξανόμενη, η πλειοψηφία των ανέργων δεν λαμβάνει ούτε επίδομα ανεργίας, ενώ στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης βρίσκονται παλιές και νέες συντάξεις και από τις αρχές του νέου έτους έρχονται περικοπές σε επιδόματα και ΕΚΑΣ.
• Οι κοινωνικές συνθήκες παράλυσης μέσα στις οποίες εγκλωβίζεται και η νεολαία έχουν βασικό τους μοχλό την υψηλή ανεργία στους νέους κάτω των 25, την αδυναμία εύρεσης εργασίας (45% των νέων που αποφοιτούν), τις συνθήκες χαμηλόμισθης, ελαστικής, επισφαλούς εργασίας που χαρακτηρίζουν το μεταμνημονιακό εργασιακό τοπίο.
Η Ελλάδα έχει γίνει χώρα καθαρής αποδημίας με κύριο τροφοδότη τους νέους επιστήμονες.
• Με την έκθεση της ίδιας της Κομισιόν για την παρακολούθηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, διαπιστώνει κανείς ότι η εφαρμογή της λιτότητας και των μνημονίων αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό για τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης αλλά και του πολιτισμού.
• Ετοιμάζονται χειρότερα.
Αυτό που ονομάζεται «έντιμος συμβιβασμός» θ’ αποτελέσει στην ουσία το 4ο μνημόνιο.
• Η Κρήτη των τεράστιων δυνατοτήτων έχει γίνει Κρήτη των τεράστιων προβλημάτων.
Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι η απάντηση στα προβλήματα της χώρας δεν είναι ο νεοφιλελευθερισμός των μνημονίων και η παράδοση της ανεξαρτησίας της χώρας στους τροϊκανούς αλλά υπάρχει άλλος δρόμος που ξεκινά με την ανατροπή των μνημονίων και την:
§ Κατάργηση της λιτότητας, καταπολέμηση της ανεργίας, στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων με αναδιανομή προς όφελος των εργαζόμενων τάξεων.
§ Στάση πληρωμών, μη αναγνώριση του χρέους με βάση και τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας και διεκδίκηση της διαγραφής του.
§ Εθνικοποίηση τραπεζών, «Σεισάχθεια» σε ιδιωτικά χρέη.
§ Προετοιμασμένη έξοδο από την ευρωζώνη και μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.
§ Ανυπακοή, σύγκρουση και ρήξη με τις πολιτικές και τις συνθήκες της ΕΕ.
Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, ανάκτηση του κοινωνικού πλούτου, παραγωγικού και οικολογικού, μετασχηματισμός με εθνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων, ενίσχυση της αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις που κλείνουν, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας.
§ Εξασφάλιση των κοινωνικών αναγκών σε υγεία-παιδεία-πολιτισμό.
Είναι ο οδικός χάρτης μιας μεγάλης λαϊκής ανατροπής για την εφαρμογή ενός μεταβατικού προγράμματος φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση, το οποίο περιλαμβάνει αλληλένδετους και ενιαίους στόχους που αλλάζουν τους συσχετισμούς, ανακουφίζουν τους εργαζόμενους, συμβάλλουν στον παραγωγικό σχεδιασμό εκ βάθρων της χώρας και αποτελούν αφετηρία για ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
bankingnews.gr