Μάχη ψήφο ψήφο για τους 180

samaras2Μάχη ψήφο ψήφο, με στόχο αρχικώς τις εντυπώσεις στην πρώτη ψηφοφορία, της 17ης Δεκεμβρίου, και κατά δεύτερον την επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας στις 29 τρέχοντος δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Δήμας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και ο κ. Στ. Δήμας έχει ήδη πραγματοποιήσει κύκλο -τηλεφωνικών κυρίως- επαφών, με πολλούς εκ των 24 ανεξαρτήτων της Βουλής.

Ενεργός εμπλοκή Σαμαρά

Το Μαξίμου, έχοντας ήδη θέσει το πολιτικό διακύβευμα της εκλογής, αναλαμβάνει κεντρικά πρωτοβουλίες προς εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας. Αυτό θα σηματοδοτηθεί με την άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού στις διαβουλεύσεις. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιδιώξει επαφή με τους βουλευτές που εμφανίζονται να προβληματίζονται για τη στάση που θα κρατήσουν. Δεν έχει, μέχρι στιγμής, αποφασιστεί εάν αυτό θα γίνει μέσω συναντήσεων ή, το πιθανότερο, διά τηλεφώνου, ωστόσο είναι σαφές ότι τις συνεννοήσεις, που μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε «αντ’ αυτού» η τριανδρία των Δ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη και Μ. Βορίδη και σειρά άλλων στελεχών κατά περίπτωση, αναλαμβάνει πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση επενδύει, επίσης, στην πλήρη κατάρρευση των προσχημάτων. Η συνεχιζόμενη πίεση στην οικονομία, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης, αλλά και το, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυξανόμενο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, θεωρείται ότι αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους που δεν θα παραγνωρίσουν οι «300». Προς τούτο, αλλά και μπροστά στο -για πολλούς εκ των βουλευτών σχεδόν αναπόφευκτο- σενάριο των εκλογών, οι κυβερνητικοί τόνοι παραμένουν στο «κόκκινο». «Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Λαφαζάνη δηλώνει ότι σε περίπτωση που κερδίσουν πιθανές εκλογές, δεν πρόκειται να πληρώσουν τα ομόλογα· αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία και χάος», ήταν μία από τις χθεσινές, ενδεικτικές, αναφορές της κ. Σοφίας Βούλτεψη. Σε αντίθεση με τον «κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Σαμαράς επιλέγει να ενισχύσει την εικόνα της κυβερνητικής σταθερότητας που πρεσβεύει, προγραμματίζοντας για τη Δευτέρα διαδοχικές συσκέψεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των κεφαλαίων με την τρόικα.

Τα μαθηματικά της εκλογής

Οπως έχει αναδείξει ήδη η «Κ», η μαθηματική άσκηση της προεδρικής εκλογής είναι δυσεπίλυτη για την κυβέρνηση. Κι αυτό, διότι για την εξασφάλιση των 180, απαιτείται όχι μόνον η συνδρομή των 14-15 εκ των 24 ανεξαρτήτων της Βουλής (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί και ανένταχτοι), αλλά και η θετική ψήφος τουλάχιστον 10 βουλευτών που σήμερα λειτουργούν στο πλαίσιο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση στοχεύει, κατά την ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης, σε ένα αποτέλεσμα περί τις 165 θετικές ψήφους, το οποίο πάντως δεν είχε «κλειδώσει» μέχρι αργά χθες. Τουναντίον, ανεξάρτητοι βουλευτές κεντροδεξιών πεποιθήσεων εμφανίζονταν άκρως επιφυλακτικοί. Το άθροισμα, δε, των αρνητικών ψήφων θα αποτελέσει την άλλη κρίσιμη παράμετρο. Προφανής στόχος είναι η αποτροπή του αριθμού ψήφων «121», που συνιστά την αποτρεπτική μειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Εφόσον ψηφίσουν οι 71 του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ και, χωρίς διαφοροποιήσεις, οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ, αθροίζονται ήδη 105 αρνητικές ψήφοι, χωρίς να υπολογίζονται οι αρνητικοί εκ των ανεξαρτήτων και, φυσικά, οι βουλευτές της Χ.Α., έγκλειστοι και μη.

kathimerini.gr