Μανιάτης: Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο παράκτιας ανάπτυξης της Ισπανίας

maniatis1Αυ­τό δή­λω­σε ο υ­πουρ­γός ΠΕ­ΚΑ, Γιά­ννης Μα­νιά­της, στο συ­νέ­δριο «C­o­u­ld B­l­ue G­r­o­w­th t­u­rn i­n­to G­r­e­en?» στο Γε­ω­πο­νι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Α­θη­νών.

«Η Ελ­λά­δα δεν πρέ­πει να α­κο­λου­θή­σει και δεν θα α­κο­λου­θή­σει το μον­τέ­λο πα­ρά­κτιας α­νά­πτυ­ξης της Ι­σπα­νί­ας και της Πορ­το­γα­λί­ας ή α­κό­μα, σε ο­ρι­σμέ­νες πε­ρι­ο­χές, της Ι­τα­λί­ας και της Γαλ­λί­ας, το ο­ποί­ο έ­χει ο­δη­γή­σει στην α­νε­πα­νόρ­θω­τη αι­σθη­τι­κή και πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή υ­πο­βάθ­μι­ση της α­κτο­γραμ­μής των χω­ρών αυ­τών, με προ­φα­νείς αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πει­ες στο του­ρι­στι­κό τους προ­ϊ­όν».

Ό­πως ε­πι­σή­μα­νε ο υ­πουρ­γός ΠΕ­ΚΑ, «η χώ­ρα δεν πρέ­πει να στο­χεύ­ει στη μα­ζι­κό­τη­τα του του­ρι­σμού της αλ­λά στη συ­νε­χή ποι­ο­τι­κή α­να­βάθ­μι­σή του και στην προ­ώ­θη­ση ε­νός μο­να­δι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­όν­τος» που συν­δυά­ζει, ό­πως α­νέ­φε­ρε, τη φυ­σι­κή ο­μορ­φιά, τον πο­λι­τι­σμό, την αυ­θεν­τι­κό­τη­τα, το κα­λό κλί­μα, τις κα­λές υ­πο­δο­μές, τον σε­βα­σμό στο πε­ρι­βάλ­λον και την κλί­μα­κα του το­πί­ου, κα­θώς και την α­σφά­λεια που ε­πι­τρέ­πει στον ε­πι­σκέ­πτη να κι­νη­θεί και αυ­τό­νο­μα, έ­ξω α­πό αυ­στη­ρά προ­δι­α­γε­γραμ­μέ­νες δι­α­δρο­μές και προ­ο­ρι­σμούς.

Ως πιο ελ­πι­δο­φό­ρους το­μείς της γα­λά­ζιας οι­κο­νο­μί­ας για την α­πα­σχό­λη­ση, ο κ. Μα­νιά­της α­νέ­φε­ρε αυ­τούς της θα­λάσ­σιας ε­νέρ­γειας, του του­ρι­σμού, της βι­ο­τε­χνο­λο­γί­ας, της α­λι­εί­ας και ι­χθυ­ο­καλ­λι­έρ­γειας και την ε­ξό­ρυ­ξη α­πό τον θα­λάσ­σιο βυ­θό. Το­μείς που συμ­πλη­ρώ­νουν τις θα­λάσ­σι­ες με­τα­φο­ρές και τις ναυ­πη­γι­κές δρα­στη­ρι­ό­τη­τες.

Το βα­σι­κό νο­μο­θε­τι­κό ερ­γα­λεί­ο που δι­α­θέ­τει η Ε­Ε για την προ­στα­σί­α των θα­λασ­σών της εί­ναι η Ο­δη­γί­α Πλαί­σιο για το Θα­λάσ­σιο Πε­ρι­βάλ­λον, της ο­ποί­ας στό­χος εί­ναι η ε­πί­τευ­ξη ή η δι­α­τή­ρη­ση «Κα­λής Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κής Κα­τά­στα­σης» στα θα­λάσ­σια ύ­δα­τα μέ­χρι το 2020, ε­νώ η α­να­βάθ­μι­ση της γνώ­σης για τον υ­πο­θα­λάσ­σιο χώ­ρο εί­ναι ε­πί­σης μί­α α­πό τις δρά­σεις της στρα­τη­γι­κής για τη «Γα­λά­ζια Α­νά­πτυ­ξη».

Μέ­σω του προ­γράμ­μα­τος «Ο­ρί­ζον­τας 2020» τα κον­δύ­λια που θα δι­α­τε­θούν ως το 2020 για τον σκο­πό αυ­τόν φθά­νουν τα 80 δισ. ευ­ρώ, ε­νώ στό­χο α­πο­τε­λεί μέ­χρι το 2020 η πλή­ρης χαρ­το­γρά­φη­ση του βυ­θού ό­λων των Ευ­ρω­πα­ϊ­κών Θα­λασ­σών.

Ση­μει­ώ­νε­ται τέ­λος, ό­τι σε ευ­ρω­πα­ϊ­κό ε­πί­πε­δο, η γα­λά­ζια οι­κο­νο­μί­α προ­σφέ­ρει δου­λειά σε πά­νω α­πό 5 ε­κα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους και συ­νει­σφέ­ρει με 500 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ στην Ευ­ρω­πα­ϊ­κή οι­κο­νο­μί­α. Ο στό­χος εί­ναι, μέ­χρι το 2020, να προ­σφέ­ρει 7 ε­κα­τομ­μύ­ρια θέ­σεις ερ­γα­σί­ας και 600 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ στην οι­κο­νο­μί­α.
s­k­a­i­gr