Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Οι προσπάθειες φίμωσης δεν πρόκειται να περάσουν»

«Αλίμονο εάν κάθε διατύπωση άποψης συνοδεύεται από ένα εξώδικο και αλίμονο εάν πρέπει κάθε δημοσιογράφος να τεκμηριώνει ωσάν σε δικαστήριο, κάθε λέξη που γράφεται σε κάθε άρθρο γνώμης». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς παρείχε πλήρη στήριξη προς τους δημοσιογράφους του «Θάρρους» και της «Ελευθερίας», μετά την «επίθεση» εξωδίκων που δέχθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), λόγω της δημοσίευσης άρθρων με τα οποία υπερασπίζονται την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας,.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαντάς στάθηκε ανοικτά στο πλευρό των εφημερίδων απέναντι στα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ, αποστέλλοντας σχετική Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, αλλά και ενημερωτική επιστολή προς τον αρμόδιο για θέματα Τύπου, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιο. Όπως σημειώνει ο βουλευτής, «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη δημοκρατική τάξη της χώρας, όταν ένα επαγγελματικό σωματείο χρησιμοποιεί εξώδικα προκειμένου να αναγκάσει τις αντίθετες φωνές να σωπάσουν. Ειδικά δε όταν αυτές οι φωνές αφορούν σε εφημερίδες και αρθρογράφους που έχουν αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι επιτελούν το έργο τους με συνέπεια εντός του πλαισίου της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Ο κ. Μαντάς επίσης σημειώνει ότι «αιτία για αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης δημοσιογράφων, αποτελεί η αμφιλεγόμενη και προβληματική απόφαση Αποστόλου του 2018 για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», με την οποία «τροποποιήθηκε φωτογραφικά ο Εθνικός Κατάλογος Ποικιλιών και εντάχθηκε ο όρος “Kalamata” στα συνώνυμα της ποικιλίας “Καλαμών”», ενώ είναι γνωστές οι θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ για κατάργηση του ΠΟΠ, όπως άλλωστε προσπάθησε να κάνει πράξη και με αίτησή της προς την ΕΕ το 2012. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντά, με την απόφαση Αποστόλου «και κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, τα αυθεντικά προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας έχουν σήμερα απολέσει τη μοναδικότητά τους και οι Έλληνες παραγωγοί έχουν χάσει σημαντικά μερίδια στις εγχώριες και διεθνείς αγορές».

Κλείνοντας ο βουλευτής Μεσσηνίας σημειώνει ότι «τέτοιες ενέργειες μόνο απαξία μπορούν να προκαλέσουν» και ότι «όλοι μας, οι κοινοβουλευτικοί, οι αυτοδιοικητικοί και οι θεσμικοί φορείς του τόπου μας, αλλά και σύσσωμος ο μεσσηνιακός λαός, δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά μας και οι φωνές υπεράσπισης της νομιμότητας και της κανονικότητας δεν μπορούν ποτέ να φιμωθούν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:   Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό

 

Θέμα: «Προσπάθειες φίμωσης του Τύπου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη δημοκρατική τάξη της χώρας, όταν ένα επαγγελματικό σωματείο χρησιμοποιεί εξώδικα προκειμένου να αναγκάσει τις αντίθετες φωνές να σωπάσουν. Ειδικά δε όταν αυτές οι φωνές αφορούν σε εφημερίδες και αρθρογράφους που έχουν αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι επιτελούν το έργο τους με τιμιότητα και ευθυκρισία, εντός του πλαισίου της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Αιτία αυτής της αναστάτωσης αποτελεί η ακραία και προκλητική ενέργεια της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) να αποστείλει εξώδικα προς τον τοπικό Τύπο της Μεσσηνίας (εφημερίδες «Θάρρος» και «Ελευθερία») για άρθρα γνώμης που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα. Η ΠΕΜΕΤΕ όμως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η δημόσια διατύπωση θέσεων και οι διαφορετικές απόψεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του δημοκρατικού διαλόγου, τον οποίο οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση. Αλίμονο εάν κάθε διατύπωση άποψης συνοδεύεται από ένα εξώδικο και αλίμονο εάν πρέπει κάθε δημοσιογράφος να τεκμηριώνει ωσάν σε δικαστήριο, κάθε λέξη που γράφεται σε κάθε άρθρο γνώμης.

Είναι φανερό σε όλους μας ότι αιτία για αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης δημοσιογράφων, αποτελεί η αμφιλεγόμενη και προβληματική απόφαση 331/20735 (ΦΕΚ 648/Β/26.2.2018), γνωστή ως απόφαση Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Όπως γνωρίζετε αναλυτικά από προηγούμενη Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που έχω καταθέσει υπόψη σας, με την απόφαση αυτή τροποποιήθηκε φωτογραφικά ο Εθνικός Κατάλογος Ποικιλιών και εντάχθηκε ο όρος «Kalamata» στα συνώνυμα της ποικιλίας «Καλαμών», καταστρατηγώντας όμως στην πράξη τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας ονομασιών προέλευσης, τους οποίους και η χώρα μας οφείλει να τηρεί.

Με τον τρόπο αυτό και για τρία και πλέον χρόνια, τα αυθεντικά προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας έχουν απολέσει τη μοναδικότητά τους και οι Έλληνες παραγωγοί έχουν χάσει σημαντικά μερίδια στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Κι αυτό γιατί με την απόφαση Αποστόλου κάθε προϊόν επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο παράγεται εντός ή εκτός Ελλάδας, αλλά και κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, εξισώνεται στα μάτια των καταναλωτών με τα προϊόντα ΠΟΠ, ενώ κάθε «Ελιά Καλαμών» γίνεται «Ελιά Καλαμάτας», καταργώντας έτσι στην πράξη την προστασία του ονόματος που μέχρι το 2018 υπήρχε.

Με την παρούσα αναφορά σας διαβιβάζω την Εξώδικη Διαμαρτυρία της ΠΕΜΕΤΕ, με την οποία ζητείται υπό την απειλή άσκησης άλλων ένδικων μέσων, η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας και ο δημοσιογράφος Θανάσης Λαγός να γνωστοποιήσουν «εγγράφως τις περιπτώσεις των μελών μας που επιδίδονται σε μεθόδους αρπαχτής όπως γράφετε, τις περιπτώσεις ελληνοποιημένου προϊόντος που έκλεισε σπίτια παραγωγών».

Ας γνωρίζουν όλοι ότι τέτοιες ενέργειες μόνο απαξία μπορούν να προκαλέσουν. Όλοι μας, οι κοινοβουλευτικοί, οι αυτοδιοικητικοί και οι θεσμικοί φορείς του τόπου μας, αλλά και σύσσωμος ο μεσσηνιακός λαός, δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά μας και οι φωνές υπεράσπισης της νομιμότητας και της κανονικότητας δεν μπορούν ποτέ να φιμωθούν.