Με τη συμμετοχή 140 εκπαιδευτικών ανοίγει τις πόρτες του το 1ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταύγετο

taugetos1Με τη συμ­με­το­χή 140 εκ­παι­δευ­τι­κών α­πό ό­λη την Ελ­λά­δα α­νοί­γει τις πόρ­τες του το 1ο Α­νοι­ξι­ά­τι­κο Σχο­λεί­ο της Φύ­σης στον Ταύ­γε­το, που το ορ­γα­νώ­νει η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.(εκ­παι­δευ­τι­κοί για το πε­ρι­βάλ­λον) σε συ­νερ­γα­σί­α με το Δή­μο Κα­λα­μά­τας και τη στή­ρι­ξη πολ­λών φο­ρέ­ων, το­πι­κών συλ­λό­γων και ο­μά­δων α­πό τη Μεσ­ση­νί­α και τη Λα­κω­νί­α. Οι εκ­παι­δευ­τι­κοί θα φι­λο­ξε­νη­θούν στις κα­τα­σκη­νώ­σεις της Αγ, Μα­ρί­νας. Σε τρεις βι­ω­μα­τι­κές η­μέ­ρες οι εκ­παι­δευ­τι­κοί θα ε­πι­λέ­ξουν ε­λεύ­θε­ρα σε ποι­α πε­ζο­πο­ρι­κή δι­α­δρο­μή θα πά­ρουν μέ­ρος και σε ποι­ο α­πό τα 30+1 βι­ω­μα­τι­κά ερ­γα­στή­ρια θα συμ­με­τέ­χουν, με βά­ση τα εν­δι­α­φέ­ρον­τά τους, που θα συν­το­νί­ζουν 50 εκ­παι­δευ­τές ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ.

Αυ­τά εί­ναι: ε­λεύ­θε­ρη πε­ρι­ή­γη­ση σε δι­α­μορ­φω­μέ­νη πε­ζο­πο­ρι­κή δι­α­δρο­μή, πε­ρι­βαλ­λον­τι­κό μο­νο­πά­τι στα πέ­τρι­να γε­φύ­ρια του πο­τα­μού Νέ­δον­τα και στους νε­ρό­μυ­λους, ε­ξε­ρευ­νή­σεις με ντό­πιους σε «μυ­στι­κές» δι­α­δρο­μές,πα­ρα­τή­ρη­ση, με­λέ­τη και σύγ­κρι­ση του δά­σους που α­να­γεν­νι­έ­ται με­τά α­πό την πυρ­κα­γιά και των με­σο­γεια­κών οι­κο­συ­στη­μά­των, α­να­κά­λυ­ψη του τό­που μέ­σω των αι­σθή­σε­ων, στις δι­α­δρο­μές των θε­ών και των νυμ­φών, ερ­γα­στή­ρια με υ­λι­κά της φύ­σης,ερ­γα­στή­ρια δη­μι­ουρ­γί­ας σβό­λων με σπό­ρους, γνω­ρι­μί­α με τα βό­τα­να της πε­ρι­ο­χής και τις θε­ρα­πευ­τι­κές τους ι­δι­ό­τη­τες, ερ­γα­στή­ρια γευ­σι­γνω­σί­ας, οι­κο­τε­χνί­ας,πα­ρα­γω­γής α­λοι­φών, σα­που­νιού και α­ρω­μα­τι­σμέ­νου λα­διού, δη­μι­ουρ­γί­α το­πι­κών συν­τα­γών με προ­ϊ­όν­τα και πα­ρα­σκευ­ά­σμα­τα που πα­ρά­γον­ται στην πε­ρι­ο­χή, πα­ρα­τή­ρη­σης των που­λι­ών, α­να­γνώ­ρι­σης της χλω­ρί­δας,α­στρο­νο­μί­ας και α­στρο­πα­ρα­τή­ρη­σης, φυ­σι­κής α­να­κύ­κλω­σης και κομ­πο­στο­ποί­η­σης,ερ­γα­στή­ρια κί­νη­σης, χο­ρού, Τά­ι Τσι Τσου­άν, δη­μι­ουρ­γι­κής γρα­φής και θε­α­τρι­κής έκ­φρα­σης,πα­ρα­μυ­θι­ών, φω­το­γρα­φί­ας και αυ­το­σχε­δια­σμών, ορ­γα­νω­μέ­νων δι­α­δρο­μών στα χω­ριά του Τα­ϋ­γέ­του και προ­σέγ­γι­ση του αν­θρω­πο­γε­νούς και του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λον­τος, της το­πι­κής λα­ϊ­κής κουλ­τού­ρας (το­ξω­τά γε­φύ­ρια, νε­ρό­μυ­λοι, μα­γι­ο­βό­τα­να,ι­στο­ρι­κά μνη­μεί­α, καρ­να­βά­λι της Νέ­δου­σας- αυ­θεν­τι­κό α­γρο­τι­κό δρώ­με­νο, μου­σι­κά όρ­γα­να, χο­ρούς και τρα­γού­δια) κ.λ.π.

Ό­πως το­νί­ζει στην α­να­κοί­νω­σή της η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.:

«Μα­ζί μας θα εί­ναι ως συν­το­νι­στές των ερ­γα­στη­ρί­ων ε­πι­στή­μο­νες, στε­λέ­χη της Π.Ε. και εκ­παι­δευ­τι­κοί με εμ­πει­ρί­α στην Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή Εκ­παί­δευ­ση, μέ­λη φο­ρέ­ων, το­πι­κών συλ­λό­γων και Μ.Κ.Ο. , που ε­θε­λον­τι­κά ΟΛΟΙ θα προ­σφέ­ρουν τις υ­πη­ρε­σί­ες τους.

Την προ­σπά­θειά μας την έ­χουν αγ­κα­λιά­σει δε­κά­δες συ­νά­δελ­φοι και για να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μας έ­χουν βο­η­θή­σει φί­λοι ε­θε­λον­τές, συ­νερ­γά­τες, φο­ρείς και σύλ­λο­γοι. Μας πρό­σφε­ραν με την καρ­διά τους, βο­ή­θεια, στή­ρι­ξη, ι­δέ­ες, προ­ϊ­όν­τα και πο­λύ εν­θάρ­ρυν­ση, στιγ­μές συν­τρο­φι­κές και αλ­λη­λέγ­γυ­ες σε και­ρούς που ό­λοι το α­πο­ζη­τού­με πε­ρισ­σό­τε­ρο.

 

Ελπίζουμε να συνεχίσει αυτή η προσπάθεια ανάδειξης, προστασίας και στήριξης του Ταυγέτου !