Μητσοτάκης: «Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής δεν αντικαθίσταται με εθνικό τσαμπουκά»

Με έκδηλη ανησυχία για Προσφυγικό και οικονομική κρίση αλλά και έντονες δόσεις ευρωσκεπτικισμού ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση του βιβλίου του επικεφαλής της Ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ.

mitsotakis5Του Σπύρου Μουρελάτου

Στην ένταση των πρωτοβουλιών του για να εκτονωθεί η εκτός ορίων κρίση, που πυροδοτεί στην ελληνική πολιτική σκηνή και κοινωνία το Προσφυγικό, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο εσωτερικό πεδίο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας , ωστόσο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα επιβεβαιώνουν -όπως λένε οι σχετικές πηγές- τους χειρότερους φόβους της λεωφόρου Συγγρού. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να αντικαταστήσουμε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης με ένα νέο, εθνικό, ευρωπαϊκό, τσαμπουκά. Θα μας οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε περαιτέρω απομόνωση από την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του επικεφαλής της Ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, «Η ασθένεια της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ που ανησυχεί μήπως η κυβέρνηση εισέρχεται εκ νέου σε μία τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, καυτηρίασε έτσι την απειλή της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) κατά κρατών-μελών της ΕΕ που καταφεύγουν σε μονομερείς αποφάσεις κατά της χώρας μας. Στενός συνεργάτης του εξηγεί πως το βέτο ως μέσο αποτροπής πιθανώς προσφέρει μία σειρά πλεονεκτημάτων, ως διεθνή πρακτική, όμως, επιφυλάσσει αρνητικές παρενέργειες που δεν μπορούν τώρα να χαρτογραφηθούν πλήρως.

«Πιστεύω ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Θα φανεί εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μία κρίση που την αφορά συνολικά», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης

Η ιδεοληπτική αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ιδίως κατά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει καταγραφεί και ήδη κρίνεται για τα ολέθρια της αποτελέσματα, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν παραλείπει να επικεντρώνει και στα φτωχά -ως συνήθως- ευρωπαϊκά αντανακλαστικά αντιμετώπισης μίας κρίσης που πλέον προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. «Πιστεύω ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Θα φανεί εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μία κρίση που την αφορά συνολικά», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας στο πλάι του τον κ. Φερχόφσταντ, ο οποίος νωρίτερα είχε προειδοποιήσει για τον αυξανόμενο εθνικισμό στην Ευρώπη, που συνδέεται με τον λαϊκισμό και εν μέρει τον αυταρχισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι αισιόδοξος ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει ρότα. Δεν θα σταματήσει πάντως να ασκεί πιέσεις ώστε να εμπεδωθεί η ανάγκη συλλογικής δράσης εις βάρος της ροπής αρκετών ευρωπαϊκών ηγεσιών σε εθνικές στρατηγικές απομόνωσης, όπως έκανε και προ δύο εβδομάδων στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. «Μας επιτρέπει αυτό το βιβλίο να θεωρούμαστε ευρωσκεπτικιστές για τη βελτίωση της Ευρώπης» σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, διαχωρίζοντας τη θέση από τις «ακροβασίες» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως ο ίδιος επισημαίνει, δεν πιστεύει πραγματικά στο όραμα μιας βιώσιμης και λειτουργικής Ενωμένης Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται να αρχίσει νέο κύκλο επαφών με ανώτατους και ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να συμβάλλει και αυτός στην ευόδωση της εθνικής γραμμής για το Προσφυγικό κατά τη διάρκεια της καθοριστικής έκτακτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Αλλωστε τα περιθώρια σκλήρυνσης της στάσης των Βρυξελλών, είτε έναντι της Τουρκίας που συστηματικά αθετεί τις συμφωνίες επανεισδοχής είτε έναντι κρατών-μελών της ΕΕ που παραβιάζουν συμφωνίες της, είναι μεγάλα και σε αυτά επενδύει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, η συντονίστρια εξωτερικών υποθέσεων και Αμυνας Ντόρα Μπακογιάννη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως «η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί στις 7 Μαρτίου», μιλώντας από το βήμα του 1ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς. Η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μη εφαρμογή των κανόνων επανεισδοχής και παρότρυνε την ΕΕ να μην στηρίζει χώρες εκτός της Ενωσης που τις καταπατούν. «Κακώς η Ευρώπη δεν πιέζει να επιβληθεί καθεστώς θεώρησης βίζας στις χώρες του Μαγκρέπ. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στην Τουρκία να κάνει τα στραβά μάτια και να επιτρέπει την αθρόα διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά της», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη, που κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με θάρρος και όραμα. Δανείστηκε, μάλιστα, και ένα στίχο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού για να στηλιτεύσει τις διαιρέσεις εντός της Ενωσης: «Αν μισούνται ανάμεσά τους, δεν τους πρέπει λευτεριά».

protagon.gr