“Η αλιεία θα πρέπει να είναι ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ένας δυναμικός πυλώνας του πρωτογενούς τομέα. Δυστυχώς, λόγω αυτού του απαρχαιωμένου νομικού πλαισίου, αυτό δεν συμβαίνει.
Επίσης, πολύ μεγάλη πρόκληση είναι πως θα πείσουμε περισσότερα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την αλιεία, να έρθουν στη θάλασσα και να συνεχίσουν τις δουλειές των πατεράδων τους, αλλά προσαρμοσμένη σε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του την προστασία των αποθεμάτων, έτσι ώστε η αλιεία να είναι πάντα βιώσιμη”.Τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην ιχθυόσκαλα Πειραιά, στο Κερατσίνι.
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:
«Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να επισκεφθώ την Κεντρική Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι και να μιλήσω με ψαράδες, με εμπόρους και να ενημερωθώ για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος της αλιείας, αλλά και ο κλάδος της εμπορίας ψαριών.
Δυστυχώς, το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει συνολικά την αλιεία, είναι ένα πλαίσιο απαρχαιωμένο, το οποίο δυσκολεύει πολύ τη δουλειά όλων όσων εμπλέκονται στον κλάδο.
Η αλιεία θα πρέπει να είναι ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ένας δυναμικός πυλώνας του πρωτογενούς τομέα. Δυστυχώς, λόγω αυτού του απαρχαιωμένου νομικού πλαισίου, αυτό δεν συμβαίνει.
Μία, επίσης, πολύ μεγάλη πρόκληση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι πως θα πείσουμε περισσότερα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την αλιεία, να έρθουν στη θάλασσα και να συνεχίσουν τις δουλειές των πατεράδων τους, αλλά προσαρμοσμένη σε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του την προστασία των αποθεμάτων, έτσι ώστε η αλιεία να είναι πάντα βιώσιμη.
Με πολύ μεγάλη χαρά, ενημερώθηκα για πρωτοβουλίες νέων παιδιών, που έχουν αναλάβει το δύσκολο και εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο της εκπαίδευσης νέων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να έρθουν στη θάλασσα και αυτή είναι μία εξαιρετικά ενθαρρυντική και αισιόδοξη πρωτοβουλία».