Μητσοτάκης και Λεβέντης «μπλοκάρουν» το βέτο του Τσίπρα

mitsotakis-leventisΤις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πάντα στο «οπλοστάσιο» της ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχόμενο βέτο στις αποφάσεις της προσεχούς Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, εάν τα συμπεράσματα δεν ικανοποιούν τηνΕλλάδα. Ωστόσο, δύο από τους πολιτικούς αρηχγούς εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους σε μια τέτοια ενέργεια, λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, καθώς δεν συναινούν σε εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό για βέτο στη Σύνοδο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει την έγκριση στον κ. Τσίπρα για βέτο. Ειδικότερα, εμφανίστηκε αντίθετος «σε μονομερείς ενέργειες, που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη και την εικόνα της χώρας» και αναφερόμενος στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είπε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταλήξουν σε κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  «Εύχομαι η συναίνεση που ζητά να μην είναι προσχηματική. Πιέζουμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή να σοβαρευτεί», υπογράμμισε.

Λεβέντης: Ηλιθιότητα το βέτο

Σε εξίσου σκληρούς τόνους, τοποθετείται και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος μάλιστα διαμήνυσε ότι «το να θέτουμε βέτο είναι κατ’ ελάχιστον ηλιθιότητα». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, σημείωσε πως «βέτο κάνουν όσες χώρες χάνουν το παιχνίδι. Τότε πρέπει να φύγει ο κ. Τσίπρας. Αν ζητήσει βέτο καλό είναι να τα μαζεύει. Διότι βέτο, όσοι θέτουν, έχουν χάσει το παιχνίδι της διπλωματίας».

«Όταν φτάσει η Ελλάδα να ασκήσει βέτο, ποιος χαίρεται, η Τουρκία, οι ευρωσκεπτικιστές, δηλαδή να έχεις σύμμαχο τη Μέρκελ -γιατί τώρα πια, μόνο η Μέρκελ μας έμεινε ως σύμμαχος, όπως ξέρετε- και να θέτουμε και βέτο, είναι κατ’ ελάχιστον ηλιθιότητα. Ελπίζω να μην το έχει βάλει ούτε στο νου του, ο Τσίπρας αυτό, διότι δείχνει, την προεξοφλημένη αποτυχία της διπλωματίας» επεσήμανε.

Συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη διπλωματική τακτική, πως κακώς ανακλήθηκε η πρέσβης από τη Βιέννη και εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει κίνδυνος «να μείνουμε μόνοι μας, εκτός Σένγκεν, να μειωθεί η περίμετρος του Σένγκεν, να αποδειχθεί ότι οι Αυστριακοί καλώς έπραξαν που συγκάλεσαν τις χώρες ατύπως και εξωθεσμικά και ότι η Ελλάδα δεν έκανε τα hotspot εγκαίρως, συζητούσε για το ΝΑΤΟ, αν θα μπει ή όχι, επί δύο μήνες, για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο».

newpost.gr