Σε συζητήσεις έχει προχωρήσει η Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζομένους σε ΔΕΗ Α.Ε, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ μετά από υποτυπώδη συζήτηση στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις αρχές Σεπτέμβρη στην Πτολεμαΐδα. Παρ’ ότι τα Σωματεία δεν έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους, μέσω διαρροών σε ΜΜΕ και από συνδικαλιστές, κυκλοφορούν σενάρια και φήμες με σκοπό να δημιουργηθεί κλίμα, να μετρηθούν «διαθέσεις» μεταξύ των Σωματείων και των εργαζομένων.
Η ισχύουσα ΣΣΕ λήγει στο τέλος Μαΐου 2015 και με την πάροδο της τρίμηνης μετενέργειας θα έχει ισχύ μέχρι τέλος Αυγούστου.
Γιατί τόση βιασύνη από μέρους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ;
Γιατί η υπογραφή της ΣΣΕ είναι πρώτη προτεραιότητα για τη Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ;
Στην σημερινή συγκυρία με την ρευστότητα των γενικότερων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, τη διαδικασία ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ να οδεύει στην τελική της φάση και την ψήφιση της «Μικρής» ΔΕΗ, βασική προτεραιότητα στη δράση του σ.κ. πρέπει να αποτελεί η ανάληψη πρωτοβουλιών ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Αυτό έχει υποβαθμιστεί για να μην πω ότι θεωρείται από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ζήτημα που έχει «κλείσει» ή «έχει πάρει» την πορεία του μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων.
Η ανάγκη διασφάλισης εργασιακών δικαιωμάτων που θα προκύψει, αν παρ’ ελπίδα δεν αποτραπεί το ξεπούλημα π.χ του ΑΔΜΗΕ, μπορεί να επιτευχθεί με ρυθμίσεις ΣΣΕ με τη Διοίκηση της εν λόγω Εταιρείας, έχοντας το ζήτημα αυτό ενταγμένο διεκδικητικά και βεβαίως με αγωνιστική στόχευση σε κάθε περίπτωση.
Πέρα από την γενικότερη συγκυρία πρέπει να μην ξεχνάμε – αν δεν λαμβάνεται υπ’ όψη δείχνει άλλα πράγματα – ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ παραμένουν σε καθεστώς επιστράτευσης και αυτό όσο και να δηλώνουμε και να δείχνουμε ότι δεν μας τρομάζει, είναι μια πραγματικότητα που ενδεχόμενα να δημιουργήσει δυσκολίες στην αγωνιστική παρέμβαση του σ.κ.
Το συνδ. κίνημα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο στους εργαζόμενους, στην κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ, ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις μνημονιακές αντεργατικές πολιτικές, δεν θα συμφωνήσει και δεν θα υπογράψει καμία μείωση μισθού.
Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχουν δεσμεύσεις από μνημονιακούς νόμους (υπέρβαση πλαφόν μισθοδοσίας της ΔΕΗ), αυτό αφορά τη Διοίκηση και τις επιλογές της και όχι το σ.κ. και τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί τρομακτικές μειώσεις μισθών, με τεράστιες ελλείψεις τεχνικού προσωπικού, που εργάζονται χωρίς να αμείβονται (πλαφόν) για την παροχή της εργασίας τους στην Επιχείρηση.
Εκτός όμως από το θέμα της ουσίας, υπάρχει και το θέμα της διαδικασίας. Δεν νοείται να γίνεται μια διαδικασία στα «μουλωχτά» ερήμην ακόμη και των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ακόμη περισσότερο χωρίς διαβούλευση με τα Σωματεία που θα κληθούν να υπογράψουν και χωρίς ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους.
Άρα η συζήτηση και κυρίως η υπογραφή νέας ΣΣΕ – όταν μάλιστα έχουμε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της σημερινής ΣΣΕ – πρέπει να ξεκινήσει σε «δεύτερο χρόνο» με ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των Σωματείων, των εργαζομένων και συνολικά του σ.κ.
Το διεκδικητικό πλαίσιο με το οποίο θα πάμε στον κατάλληλο χρόνο σε διαπραγμάτευση κατ’ αρχήν πρέπει να περιλαμβάνει: Επαναφορά σε ισχύ του μισθολογίου (χρονοεπιδόματα, άρση πλαφόν, κλπ). Διατήρηση σε ισχύ όλων των θεσμικών όρων των παλαιότερων ΣΣΕ και στις διεκδικήσεις μας να ενταχθούν όλα τα γενικότερα θέματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τη ΔΕΗ (οικονομικά – επιδόματα, προσλήψεις, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα ΔΕΗ, ασφαλιστικά, φορολογικά, κλπ).
Εκτός από το θέμα της ΣΣΕ υπάρχουν και θέματα ευρύτερων διεκδικήσεων των εργαζομένων τα οποία η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ συνειδητά τα υποβαθμίζει όπως επίσης και θέματα που αφορούν την προοπτική της ΔΕΗ τα οποία επίσης υποβαθμίζονται.
Μετά την επιδίωξη ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ και της «Μικρής ΔΕΗ», προωθείται από την κυβέρνηση το νέο Σύστημα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ – «Ρυθμιζόμενη προθεσμιακή αγορά ηλεκτρισμού»), ένα καταστροφικό για τη ΔΕΗ μηχανισμό, για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, βάσει του οποίου θα υποχρεούται η ΔΕΗ να ξεπουλά το 30% της προβλεπόμενης ισχύος σε ιδιώτες κάτω της τιμής του κόστους.
Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις αυξάνονται περαιτέρω οι προκλητικές επιδοτήσεις στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων, εξυπηρετώντας τους ομίλους των νέων μεταπρατών ενέργειας, καταστρέφοντας ταυτόχρονα την εναπομείνασα ελληνική βιομηχανία και οδηγώντας σίγουρα στην χρεωκοπία και την πλήρη διάλυση τη ΔΕΗ.
Μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα και να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης.
Έστω κι αν το Συνδικάτο μας έχει από καιρό τραυματισμένη την αξιοπιστία του στη συνείδησή μας, προ πάντων στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, κι είναι ευάλωτο σε κάθε είδους πιέσεις. Έστω κι αν αποφεύγει να εντάξει στην οπτική του το συνολικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται, η παρούσα πράξη του δράματος της ΔΕΗ.
Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε: ΓΙΑ 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλ. ενέργειας, στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού.
Να υπερασπιστούμε την ενέργεια και τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά που ιδιωτικοποιούνται. Να σταματήσει η λεηλασία της χώρας. Να απαλλαγούμε από τους χονδρέμπορους της κυβέρνησης, οι οποίοι δίνουν «γη και ύδωρ», προκειμένου να τους κρατήσουν τα αφεντικά τους στην εξουσία.
Η ανάγκη μιας νέας προοπτικής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με κάθαρση, σύνθεση και αποφασιστικότητα που θα έβαζε τέλος σε προηγούμενες λαθεμένες και εκφυλιστικές τακτικές και σε αδιαφανείς δραστηριότητες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα (ΟΚΔΕ – Κινητή Τηλεφωνία) δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί και μετά το πρόσφατο Συνέδριο του Ιουνίου με ευθύνη των παρατάξεων ΕΑΜΕ – ΔΑΚΕ.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε απαίτηση για αλλαγή πορείας. Για μια Ομοσπονδία που θα απαλλαγεί από τακτικές και «δράσεις» που συμβάλλουν στον εκφυλισμό και την απαξίωση του συνδ. κινήματος.
Μια ΓΕΝΟΠ που θα οργανώνει, θα συντονίζει και θα συντονίζεται με κάθε αγωνιστική διάθεση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των εργαζομένων και δεν θα εξαντλείται σε άσφαιρες «αγωνιστικές» κορώνες.
*Μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ορυχείων – Σταθμών Δ.Ε.Η Μεγ/λης
Μέλος της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»