Έναν υψηλής τεχνολογίας βιο-αισθητήρα για τον έλεγχο της ποιότητας του ελαιόλαδου, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε ισχυρό εργαλείο για τους παραγωγούς, τους διανομείς και τους καταναλωτές ανακάλυψε μια ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο UC Davis στις ΗΠΑ.
Ο αισθητήρας, που ακόμα δεν έχει επίσημη ονομασία και θα είναι σχετικά άμεσα διαθέσιμος και στο ευρύ κοινό, θα είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος για να ελέγχουν οι καταναλωτές αν το ελαιόλαδο είναι καθαρό και φρέσκο.
Οι πωλήσεις του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχουν τριπλασιαστεί στις ΗΠΑ τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος ελέγχου για το αν το ελαιόλαδο στο μπουκάλι είναι όντως «έξτρα παρθένο».
Περίπου το 70% του ελαιόλαδου που πωλείται είναι προϊόν νοθείας, παρόλα αυτά χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά παρθένο και φρέσκο, σύμφωνα με έρευνα του 2010 από το Κέντρο Ελαιολάδου του πανεπιστημίου UC Davis (http://2014.igem.org/Team:UC_Davis/Project_Overview).
Οι τωρινοί έλεγχοι για τον καθορισμό της ποιότητας ελαιολάδου είναι ακριβοί, δυσκίνητοι και δίνουν μόνο μια ακατέργαστη μέτρηση. Ο νέος αισθητήρας, ο οποίος μοιάζει με τσιπ υπολογιστή αλλά θα αναδιαμορφωθεί για τη διάθεσή του στο κοινό, μπορεί να καθορίσει την ποιότητα με περισσότερη ακρίβεια και πιθανόν θα πωλείται στα 60-80 δολάρια όταν κυκλοφορήσει στην αγορά σε περίπου ένα ή δύο χρόνια.
agronews.gr