Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να οριστεί τη Δευτέρα στις 20:00 συζήτηση-με βάση το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής-για να ενημερώσει το σώμα για ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
Ήδη ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί, αυτήν την ώρα, η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.
Οι πρώτες πληροφορίες για τη διαπραγμάτευση των μεταρρυθμίσεων
Κυβερνητικές πηγές έχουν ήδη διαρρεύσει πως στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία να μετατεθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα : «Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι “συνήθεις ύποπτοι” αλλά και οι “έχοντες και κατέχοντες”», όπως υπογραμμίζουν.
Όπως τονίζεται «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%».
Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για καταρχήν διαφωνία στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Οι κυβέρνηση επιμένει σε τρεις κόκκινες γραμμές και όπως τονίζεται δεν πρόκειται να κάνουν πίσω: Το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Στο φορολογικό «αγκάθι» παραμένει ο ΦΠΑ, ενώ συζητείται χωρίς να έχει πάρει ακόμα το πράσινο φως η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ΦΜΑΠ με εξαίρεση της πρώτης κατοικίας
Σχετικά με τις ιδιωτικοποίησεις η διαφωνία έγκειται στο διαφορετικό μοντέλο που επιθυμεί κάθε πλευρά με την ελληνική να επιζητά στρατηγικό ρόλο του δημοσίου.
Κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και προχωρούν ενώ η πρώτη ημερομηνία σταθμός είναι η Τετάρτη οπότε και θα πρέπει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι ίδιες πηγές πάντως ανέφεραν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα. Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.
Τί ορίζει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής
Όπως ειδικότερα ορίζει το άρθρο 142Α «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής»:
1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.
2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.
5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές – εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν τον λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.
8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας.
newpost.gr