ΝΔ: Κοινό μέτωπο απέναντι στη κατάργηση Γεωγραφικών Ενδείξεων

popΝα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αλλά και να συγκροτήσει κοινό μέτωπο με άλλα κράτη-μέλη, με κοινά με εμάς συμφέροντα, ώστε να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καλεί την ελληνική κυβέρνηση με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, την οποία συνυπογράφουν 20 ακόμη βουλευτές της ΝΔ. Στην ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Σκουρλέτη, ζητείται, επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ να θεωρηθεί «Μεικτή», και επομένως να χρειάζεται κύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά και η προώθηση ενός σχεδίου ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σε ΗΠΑ και Καναδά για την ασύγκριτη ποιότητα της γνήσιας ελληνικής φέτας.

Ως γνωστόν, η ΕΕ βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την επίτευξη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP). «Ωστόσο», όπως αναφέρει ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί από αμερικανικής πλευράς μια σειρά από ζητήματα τα οποία, εφόσον γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ, θα πλήξουν τόσο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όσο και κεκτημένες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος «ανάμεσα στις αμερικανικές αξιώσεις περίοπτη θέση κατέχει η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)». Μεταξύ των προϊόντων «που απειλούνται άμεσα από ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό είναι η ελληνική φέτα. Δυστυχώς, στις ΗΠΑ, όπως και στον Καναδά, πωλούνται ελεύθερα τυριά, τα οποία παρασκευάζονται εκεί από αγελαδινό γάλα, και φέρουν αυθαίρετα την ονομασία “φέτα”».

Το αποτέλεσμα θα είναι, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «αυτά τα τυριά να εισάγονται σε όλη την Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ως “φέτα”. ‘Ήδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ, με επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Malmstrom, έχει ζητήσει να αρθούν τα εμπόδια για την εισαγωγή “αμερικανικών τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα”! Κάτι τέτοιο είναι εύλογο ότι θα επέφερε έναν πραγματικό «Αρμαγεδδώνα» στην ελληνική κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, στην οποία δραστηριοποιούνται περί τους 90 χιλιάδες κτηνοτρόφοι, ενώ οι εξαγωγές τυριών αφορούν τη φέτα σε ποσοστό πάνω από 70% και η αξία τους ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ, με σταθερά αυξητικές τάσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στις χώρες εξαγωγής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι την ονομασία “φέτα” σφετερίζονται εταιρείες και εντός της Ευρώπης, όπως στην περίπτωση της δανέζικης “φέτας”, που δυστυχώς φθάνει να πωλείται ακόμη και στην Ελλάδα». Και η ερώτηση καταλήγει με την προειδοποίηση ότι «εάν δεν υπάρξει ταχεία και συντονισμένη αντίδραση, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών που πλήττονται από την επαπειλούμενη κατάργηση της γεωγραφικής ένδειξης- το “έγκλημα” μπορεί να συντελεστεί οποιαδήποτε στιγμή».

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές: Γεώργιος Κασαπίδης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Θεόδωρος Καράογλου, Γεώργιος Βλάχος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Βαγιωνάς, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βασίλειος Γιόγιακας, Γεώργιος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σίμος Κεδίκογλου, Τιμολέων Κοψαχείλης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γεώργιος Στύλιος, Στέφανος Γκίκας και Κωνσταντίνος Τασούλας.

agrocapital.gr