Ν.Δ: Συσπείρωση και επέκταση της επιρροής οι στόχοι του νέου αρχηγού

Στην σκιά δημοσκοπήσεων και συζητήσεων η κούρσα της διαδοχής

Nea Dimokratia«Η μάζα πάντα μαγεύεται από τη φαινομενικότητα της επιτυχίας» σύμφωνα με μια βασική ρήση του Μακιαβέλι και το ερώτημα πολλών είναι ποιος από τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας θα…«μαγεύσει» τους νεοδημοκράτες, όσοι αποφασίσουν να ψηφίσουν, και να τους δημιουργήσει την αίσθηση της μελλοντικής επιτυχίας.

Η κούρσα της διαδοχής εξελίσσεται στη σκιά και δημοσκοπήσεων, για τις οποίες γίνονται πολλές συζητήσεις, αφού κανείς δεν ξέρει ποιο πραγματικά θα είναι το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει σε αυτή την εσωκομματική εκλογή.

Η Ν.Δ. στο νέο πολιτικό κύκλο που άνοιξε και με εμφανή την αντιμνημονιακή ρητορική που προκαλεί αναφυλαξία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επιχειρεί να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα που πλήττουν περαιτέρω την ήδη βαριά τραυματισμένη πολιτική και ηθική της αξιοπιστία.

Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους και ο καθένας έχει τη δική του γραμμή. Απ’ όσα κανείς διαπιστώνει, στην εξελισσόμενη εσωκομματική διαδικασία ουδείς μπορεί με ασφάλεια να ισχυριστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να προωθήσει την αναγκαία ανασυγκρότησή της και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της.

Βέβαια, η πορεία στην αντιπολίτευση της δίνει, όπως παραδέχονται έμπειρα στελέχη, το περιθώριο για την αναγκαία πολιτική περισυλλογή, την κομματική ανασύνταξη και τον ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό της, αλλά και την χειραφέτησή της από την παράδοση του αρχηγισμού.

«Αυτές οι εσωκομματικές διαδικασίες μπορεί να ξενίζουν πολλούς, αλλά είναι απαραίτητες και περισσότερο ζωτικές, απ’ ότι νομίζουν οι ποικιλόνυμοι εραστές της εξουσίας και οι εναπομείναντες… ακτιβιστές του κομματικού μηχανισμού» τονίζει στο Βήμα κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ.

Για τη Ν.Δ. ο βασικός της στόχος δεν είναι κατά πολλούς να συσπειρώσει απλά τους ψηφοφόρους της, αλλά σταδιακά να επεκτείνει την επιρροή της και σε πολίτες που θα δουν στην πολιτική της ένα φερέγγυο εκφραστή ώριμων κοινωνικών αιτημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την εκκρεμότητα να είναι ανοικτή για το ποια εταιρεία θα αναλάβει τελικά την μηχανοργάνωση των εκλογών, αλλά και με άλλα ανοικτά θέματα, όπως π.χ. που θα στηθούν οι κάλπες και τι θα γίνει με τους εκλογικούς καταλόγους, η Ν.Δ. εισήλθε στον τελικό μήνα για την εκλογή του νέου αρχηγού της, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης, έχοντας ως σύμμαχο τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν πρώτο στο εκλογικό σώμα των νεοδημοκρατών που ψήφισαν τη Ν.Δ. τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμφανίζεται πιο ψύχραιμος και εμμένει να παραμένει στο θεσμικό του ρόλο, δηλ. να ασκεί αντιπολίτευση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Αυτό έπραξε και χθες επικρίνοντας την κυβέρνηση για την φορολογική της πολιτική αλλά και τα σχέδιά της για το ασφαλιστικό.

Πάντως, ο ίδιος μετά την επιστροφή του από την Μαδρίτη, όπου θα βρεθεί για το εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ, θα ξεκινήσει περιοδείες και ομιλίες στην περιφέρεια για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης με μια κίνηση πολιτικού ακτιβισμού ξεκίνησε αγώνα συλλογής υπογραφών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω διαδικτύου, κατά της υπερφορολόγησης. Αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις που κατά τον ίδιο δεν έχουν πέσει και πολύ μέσα τελευταία και εμμένει (Ρ/Σ/ Flash) ότι ουδείς γνωρίζει ποιοι και πόσοι θα πάνε τελικά να ψηφίσουν. Μάλιστα, θέτει και το δίλημμα: στασιμότητα ή πραγματική ανανέωση;».

Τις δημοσκοπήσεις αμφισβητεί και ο κ. Γεωργιάδης που εμμένει να δημοσιοποιεί μέσω διαδικτύου, φωτογραφίες από τις περιοδείες του, ενώ εμφανίζεται πιο σκληρός απ’ όλους έναντι της κυβέρνησης. «Είδαμε χιλιάδες κόσμο, ανταλλάξαμε απόψεις, κάναμε πολλές ομιλίες και θα δώσουμε την απάντησή μας εκεί που πρέπει. Στην κάλπη, στις 22 Νοεμβρίου»είπε με νόημα.

Δυναμική εμφάνιση έκανε στην Αθήνα ο κ. Τζιτζικώστας που παρουσίασε, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου και πολλών βουλευτών (Άννα Ασημακοπούλου, Γιώργος Στύλιος, Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Σκρέκας, κ.α.) και πρώην βουλευτών (Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Μαρκόπουλος, κ.α.), το στίγμα του για την ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση της ΝΔ. για την οποία είπε πως είναι προσηλωμένη στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» και προναήγγειλε συνέδριο επανίδρυσης της κεντροδεξιάς.

Ο 37χρονος κ. Τζιτζικώστας προέβαλε την αναγκαιότητα ανατροπής του παλαιού πολιτικού συστήματος, μέρος του οποίου είναι κατά τον ίδιο και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ενδιαφέρον είχαν οι απόψεις του για ανώτατη θητεία 8 ετών για τον πρόεδρο και όλα τα κομματικά όργανα, για την ανάδειξη του 50% των υποψήφιων βουλευτών από τη βάση, τη διενέργεια κομματικών δημοψηφισμάτων για κρίσιμα θέματα, την ονομαστικοποίηση των οικονομικών ενισχύσεων, κ.α.

Πηγή:tovima.gr