Ξεκίνησε η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) στη Μεσσηνία

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, από χθες, διαθέτει Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.), η όποια προσφέρει τις υπηρεσίες της, στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών.

kam messiniasΗ νέα Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.), θα επιχειρεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα των απομακρυσμένων περιοχών με σκοπό την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους σε καθημερινή βάση.

Στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ο θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) λειτουργεί ήδη στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας, με δύο Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, από τον Απρίλιο 2015 και τον Μάιο 2016, αντίστοιχα και στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας με μία Κινητή Αστυνομική Μονάδα, από τον Αύγουστο 2015.

Τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά, ενώ ανάλογη είναι και η ανταπόκριση των πολιτών και των Τοπικών Φορέων.

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, μαζί με αυτές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αρκαδίας και Κορινθίας, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΕΤΟΣ» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι, οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ένστολων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Η αποστολή τους συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών και ειδικότερα εστιάζεται:

  • στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων καθημερινού χαρακτήρα,
  • στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,
  • στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
  • στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας, καθώς και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λ.π. στους πολίτες,
  • στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,
  • στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,
  • στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.

Ως προς τη φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

  • διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,
  • συμπληρωματική – εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,
  • επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,
  • ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,
  • απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,
  • έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,
  • αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.

Σκοπός της λειτουργίας του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, είναι να ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής της, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.

Παρουσίαση

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (19.7.2016) στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας (Ηρώων Πολυτεχνείου, Καλαμάτα Μεσσηνίας), για την παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στη Μεσσηνία, μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Ταξίαρχος Αδαμάντιος Μητρόπουλος και ο Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Ταξίαρχος Σταύρος Τουφεξής.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

«Πανοσιολογιότατε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρία και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων, του Περιφερειακού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι.

Είναι χαρά μεγάλη για εμάς να σας έχουμε σήμερα κοντά μας στην έναρξη ενός πετυχημένου θεσμού, όπως είναι ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Σας είπε ο κύριος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, τη στόχευση και το πλαίσιο λειτουργίας, άρα δεν είναι απαραίτητο να τα επαναλάβω.

Θέλω όμως να σταθώ σε τρία σημεία, μίας και μου δίνεται η ευκαιρία, να κάνω μια μικρή αναφορά σε κάποια ζητήματα που χειριζόμαστε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η διαχείριση αποβαίνει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, γιατί είναι γνωστό σε όλες και όλους σας ότι η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα, διέρχεται τρεις μεγάλες κρίσεις, την ανθρωπιστική, με όλα όσα συμβαίνουν, την οικονομική και βέβαια και την κρίση ασφάλειας.

Κρίση ασφάλειας, η οποία χτύπησε χώρες, όπως είναι το Βέλγιο, όπως είναι η Γαλλία. Ευτυχώς η χώρα μας παραμένει ένας ασφαλής χώρος, μία ασφαλής χώρα, ένας ασφαλής προορισμός και αυτό βοηθάει για να έχουμε την επανεκκίνηση της προσπάθειας να βγούμε από το αδιέξοδο, να τονωθεί η εθνική μας οικονομία και βεβαίως οι επιμέρους τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται  στον τουρισμό.

Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια έρχεται η Ελληνική Αστυνομία να συμβάλλει με τα αξιόλογα στελέχη της, γυναίκες και άνδρες, που είναι στο πεζοδρόμιο και δίνουν την καθημερινή μάχη για να προσφέρουν υπηρεσίες, ποιοτικές υπηρεσίες, στον έλληνα πολίτη, που τόσο πολύ δοκιμάζεται και έχει ανάγκη να νιώθει ασφαλής και σίγουρος, τουλάχιστον στην καθημερινότητα του.

Όμως δεν θα ήθελα να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι δύσκολο το περιβάλλον που καλούμαστε να λειτουργήσουμε και αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιους εξορθολογισμούς, να παρέμβουμε θεσμικά, να βελτιώσουμε μία κατάσταση.

Ποια είναι αυτή; Πρώτον, δημοσιονομικά γνωρίζετε και αναφέρομαι περισσότερο στους κυρίους Δημάρχους και στον κύριο Περιφερειάρχη, τα έσοδα είναι περιορισμένα. Οι επιχορηγήσεις έχουν συμπιεστεί. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινοι πόροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν για να κάνουμε περισσότερα από αυτά που κάνουμε. Άρα τι προσπαθούμε; Προσπαθούμε να πάρουμε το μέγιστο δυνατό καλό αποτέλεσμα με τα μέσα που διαθέτουμε.

Προωθούμε καινούριες δράσεις, όπως είναι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα, η αστυνόμευση με ποδήλατα σε ιστορικούς – αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Ναύπλιο, τα Χανιά, το Ηράκλειο και κάποια στιγμή θα επεκταθεί θέλω να πιστεύω κύριε Δήμαρχε της Καλαμάτας και στην Καλαμάτα, γιατί και στην Καλαμάτα υπάρχει υποδομή. Ενθουσιάστηκα με τον πεζόδρομο που είδα και ειλικρινά αξίζουν συγχαρητήρια και στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε σας, αλλά και στην τοπική κοινωνία που έχει ενσωματώσει το ποδήλατο στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Γιατί όχι λοιπόν, να το αναπτύξουμε κι εδώ. Υπάρχουν επίσης οι ευρύτερες πεζές περιπολίες, οι οποίες στοχευμένα παρεμβαίνουν και δημιουργούν αυτό το κλίμα, αυτό το αίσθημα ασφάλειας.

Σας είπα ότι δεν θα ωραιοποιήσω κάποια πράγματα. Θα πω την αλήθεια, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι και όπως την βιώνω, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κοιτάξτε, η μεγάλη εγκληματικότητα έχει χτυπηθεί. Και έχει χτυπηθεί μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται σε  βάθος χρόνου. Σε κάποιες περιοχές, που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχουμε κάποια «τσιμπήματα» προς τα πάνω των δεικτών μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας. Μιλώ δηλαδή για διαρρήξεις, για διακίνηση ναρκωτικών.

Εδώ στην Μεσσηνία έχουμε επιτυχίες και θα πρέπει να συγχαρώ μέσω του Αστυνομικού Διευθυντή και του Γενικού, όλα τα παιδιά που δουλεύουν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Γίνεται πραγματικά  μία σημαντική προσπάθεια από όλα τα Τμήματα και τα Γραφεία και τις Διευθύνσεις και τις Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών.

Το τελευταίο τετράμηνο, όποιος παρακολουθεί τα αστυνομικά δρώμενα θα δει ότι έχουμε τεράστιες επιτυχίες. Επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν οφείλεται στην Πολιτική Ηγεσία, οφείλεται στη δουλειά, την ευσυνειδησία, τον επαγγελματισμό και την εργατικότητα αυτών των ανθρώπων. Εμείς προσπαθούμε μαζί με την Φυσική Ηγεσία, κάθε φορά, να κάνουμε τη σωστή ιεράρχηση, να δώσουμε τη σωστή προτεραιότητα.

Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι χρωστάμε ευγνωμοσύνη και στους Δημάρχους, στα Δημοτικά Συμβούλια και στους Περιφερειάρχες, για δύο λόγους. Ξεκινάω από τους Περιφερειάρχες, γιατί αρκετοί από τους κυρίους Περιφερειάρχες είχαν εντάξει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ αρκετές δράσεις, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε με τη βοήθεια και την προμήθεια και δράσεων και οχημάτων.

Σε αυτό το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουμε χτυπήσει την πόρτα των κυρίων Περιφερειαρχών και ζητάμε να έχουμε την ίδια συνεργασία. Αρκετοί έχουν ανταποκριθεί και θέλω να πιστεύω ότι με την συνεργασία και τη συνέπεια των δύο θεσμών, της Περιφέρειας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω, τα Δημοτικά Συμβούλια και τους Δημάρχους, που προσφέρουν στην Ελληνική Αστυνομία τη βοήθεια που χρειάζεται. Και μιλώ ακόμα για απλές επισκευές στα Αστυνομικά Τμήματα, στους Αστυνομικούς Σταθμούς, την προμήθεια αυτοκινήτων, την παραχώρηση δημοτικών κτηρίων για την στέγαση των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών, ο οποίος παρευρίσκεται και θέλω να τον ευχαριστήσω που μας κάνει την τιμή να είναι σήμερα μαζί μας, όπως και τα παιδιά, οι συνεργάτες μου, μέλη της τοπικής Ένωσης Αστυνομικών, των Αξιωματικών και των κατωτέρων, θα σας βεβαιώσουν ότι νιώθουμε την ανάγκη να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να στηρίζεται σε αυτές τις βοήθειες και μόνο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που μας δίνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όποιος παρακολουθεί τις δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαπιστώνει ότι κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και έχουμε απορροφήσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είτε πηγαίνουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, είτε για την βελτίωση και στη λειτουργία των Υπηρεσιών μας.

Συγχωρέστε με αν μακρηγόρησα, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, νομίζω φαίνεται.

Θέλω να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, για την παρουσία όλων σε αυτή την σεμνή αλλά ουσιαστική για εμάς εκδήλωση και να συγχαρώ από καρδιάς όλα τα στελέχη, από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή μέχρι τον τελευταίο τροχονόμο που είναι τώρα στο δρόμο και ρυθμίζει την κυκλοφορία και να τους πω ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν ξεχνά και όταν μπορέσει θα αποδώσει τα οφειλόμενα.

Σας ευχαριστώ πολύ.»                           

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

«Καλημέρα σε όλους σας, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ.

Όπως είναι γνωστό, από χθες (18.7.2016) η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, ξεκίνησε τη λειτουργία του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, η οποία κινείται σε τμήματα απομακρυσμένων περιοχών της Μεσσηνίας, παρέχοντας επιτόπια εξυπηρέτηση στους πολίτες των περιοχών αυτών.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα, είναι ειδικά διαμορφωμένο όχημα, με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνεται από μεικτό κλιμάκιο τριών ένστολων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Τόσο η λειτουργία των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων που ήδη υπάρχουν στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αρκαδίας και Κορινθίας από τον μήνα Απρίλιο και τον μήνα Αύγουστο του 2015, αντίστοιχα, η ενίσχυση της Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας με μία επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα από τον μήνα Μάιο του 2016, όσο και η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που ονομάζεται Α.Ε.Τ.Ο.Σ. «Αστυνόμευση, Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων».

Αποστολή τους είναι η συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες και ειδικότερα:

  • στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα και στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
  • στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή αστυνόμευσής τους,
  • στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λ.π. στους πολίτες,
  • στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν, καθώς και στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,
  • στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, σε εναρμόνιση με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Αστυνομικά Πρότυπα.

Ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

  • διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας , όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,
  • συμπληρωματική – εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,
  • επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,
  • ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,
  • απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,
  • έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,
  • αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.

Τα αποτελέσματα της λειτουργίας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, που ήδη υπάρχουν στην Αρκαδία και στην Κορινθία, εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά.

Το προσωπικό των Μονάδων αυτών εκτός των άλλων, συνέβαλε στην ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών. Έδωσε σε αυτούς τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές, για την πρόληψη έκνομων ενεργειών (όπως κλοπές, απάτες κ.τ.λ.), την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την αντιμετώπιση δυσμενών και ακραίων καιρικών φαινομένων και τη ρύθμιση θεμάτων ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος. Επίσης παρείχε πληροφορίες και υποστήριξη για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους όπως ενημέρωση σχετικά με δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών κατοχής όπλων, βεβαίωση ιδιόχειρου υπογραφής κ.α. .

Λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα θετικά αποτελέσματα του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, η πολιτική και φυσική Ηγεσία του Σώματος αποφάσισε την έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας και στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας.

Εκφράζω τη βεβαιότητά μου, για την επιτυχημένη δράση της Μονάδας αυτής.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, Ταξίαρχος Σταύρος Τουφεξής, ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

«Πανοσιολογιότατε, εκπρόσωπε του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας, κυρία και κύριε Βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα, κυρία Αντιπεριφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των κυρίων Δημάρχων, κύριε Γενικέ Περιφερειακέ Αστυνομικέ Διευθυντά, κύριοι Εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας, κυρίες και κύριοι – μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), κύριε Πρόεδρε της ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αγαπητοί Συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι.

Ιδιαίτερα χαρούμενη για την Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, η σημερινή ημέρα, γιατί έρχεται να διευρύνει ένα θεσμό, που αγαπήθηκε πάνω από όλα, από τους πολίτες και κατά δεύτερον υπηρετήθηκε με απόλυτη ευσυνειδησία από τους αστυνομικούς που αποτελούν τα πληρώματα των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.).

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, η οποία τιμά ιδιαίτερα τη σημερινή εκδήλωση και για το γεγονός ότι ο Νομός Μεσσηνίας συμπεριλήφθηκε στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.), δεσμεύομαι δε προσωπικά, ότι θα εποπτεύσω την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού επιχειρησιακού εγχειρήματος.

Με την έναρξη λειτουργίας της  Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.), διασφαλίζεται η εξωστρέφεια και ενισχύεται η αστυνομική παρουσία και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της Μεσσηνίας, με περαιτέρω ανάπτυξη της φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, καθώς και τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.), στους οποίους θα παραδώσω αυτή τη νέα κίνηση, για δημοσιογραφική κάλυψη.

Τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στη Μεσσηνία, διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

Α’ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχές Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας): Καλαμάτα – Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία – Λαδάς – Άνω Καρβέλι – Κάτω Καρβέλι – Περιβολάκια – Ελαιοχώριο – Καλαμάτα – Σωτηριάνικα – Αλτομιρά, (επιστροφή) Κάμπος – Κέντρο (επιστροφή) Σταυροπήγιο – Δολοί – Καλλιανέικα – Κιτριές – Σάντοβα –(επιστροφή Σταυροπήγιο) –  Προσήλιο – Τσέρια (επιστροφή) Καρδαμύλη – Εξωχώρι – Σαϊδόνα – Καστάνια – Καρυοβούνι- Μηλέα – Πλάτσα – Νομιτσί – Θαλάμες – Λαγκάδα – Αγ. Νίκωνας –επιστροφή Καλαμάτα.

Β’ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχές Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας Μεσσηνίας): Καλαμάτα – Βασιλικό – Κόκλα – Δώριο – Αγ. Γεώργιος – Κοπανάκι – Σιτοχώρι – Κεφαλόβρυσο – Πλατάνια (επιστροφή) – Αυλώνα – Σιδηρόκαστρο – Βανάδα – Πρόδρομος – Αγαλιανή – Βλασάδα – Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Αρμένιοι – Περδικονέρι – Πλάτη – Χριστανούπολη – Φιλιατρά – Κυπαρισσία – Βρύσες – Μουριατάδα – Σελά – Αετός – Δώριο (επιστροφή Καλαμάτα).

Γ’ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχές Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας): Καλαμάτα – Πεταλίδι – Καλαμάκι – Αχλαδοχώρι – Μαθία – Γαμβριά – Κόκκινο – Αγνάντι – Λύκισσα – Κακκόρεμα – Χράνοι – Επισκοπή – Αγ. Ανδρέας – Λογγά – Ανδριανή – Μηλίτσα – Εξοχικό – Ζιζάνι  – Καπλάνι – Υάμεια – Ακριτοχώρι – Βασιλίτσι.

Δ’ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχές Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας Μεσσηνίας), θα ακολουθηθούν κατά περίπτωση δύο (2) διαδρομές:

Πρώτη διαδρομή: Καλαμάτα – Μεσσήνη – Τρίοδος – Αμφιθέα – Ανδρούσα – Κλήμα – Τρίκορφο – Δραΐνα –  Κορομηλιά – Παλαιόκαστρο (επιστροφή Μεσσήνη) – Βελίκα – Νεοχώριο – Στρέφι – Διόδια – Αριστομένης  – Πλατανόβρυση – Κάτω Βούταινα – Βούταινα – Μάκραινα – Παλαιά Βρύση – (επιστροφή Πλατανόβρυση) – Κεφαλόβρυσο – Κουλκάδα

και δεύτερη διαδρομή: Καλαμάτα – Θουρία- Πολιανή  (επιστροφή Θουρία) – Πήδημα – Αρφαρά – Σταματινός – Βρωμόβρυση – Πελεκητός.

Ε’ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχές Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας Μεσσηνίας): Καλαμάτα – Διαβολίτσι – Καρνάσι – Δασοχώρι – Άνω Μέλπεια – (οικ. Διμάνδρα) – Σύρριζο – Στάσιμο – Κακαλέτρι – Οικ. Μαρίνα (Επιστροφή Διμάνδρα) – Ψάρι – Χρυσοχώρι – Χαλκιάς – Κούβελα (επιστροφή Χρυσοχώρι ) – Κοπανάκι – Αγριλιά – Καμάρι – Γλυκορίζι – Κυπαρισσία – Φιλιατρά .

ΣΤ’ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχές Δήμου Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης Μεσσηνίας): Καλαμάτα – Καζάρμα – Πετρίτσι – Χατζής – Κούμαρο – Βλαχόπουλο – Οικ. Τουλούπα Χάνι – Μανιάκι – Παπαφλέσσας – Φλεσιάδα – Ποταμιά – Παλαιό Λουτρό (επιστροφή Τουλούπα Χάνι) – Μεταμόρφωση- Χώρα – Μυρσινοχώρι – Ίκλαινα – Κρεμμύδια – Κουκουνάρα – Στενωσιά – Κυνηγός – Πήδασος – Χωματάδα – Καλλιθέα – Κάτω Αμπελόκηποι – Λύκισσα – Μάθια – Αγνάντι – Κακόρεμα – Χράνοι.

Σας ευχαριστώ.»

Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, οι Βουλευτές Μεσσηνίας κα Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, κ. Πέτρος Κωνσταντινέας και κ. Δημήτριος Κουκούτσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δημάρχων Μεσσηνίας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας και μέλη των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων.