Το προσφυγικό, η ευρωπαϊκή στρατηγική και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης που είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ στο Βερολίνο.
«Η Ελλάδα έσωσε την τιμή της Ευρώπης, διασώζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στα θαλάσσια σύνορά της το 2015. Το ίδιο κάνει και η Γερμανία, υποδεχόμενη 1.000.000 πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης μετά τη συνάντηση με τον κ. Ροτ. Τόνισε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, και εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες στα κέντρα υποδοχής των προσφύγων («hotspots»).
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην καθυστέρηση με την οποία η Ευρώπη αντιλήφθηκε το προσφυγικό ζήτημα και στην διαπίστωση της έλλειψης των απαραίτητων εργαλείων, ενώ και οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι το κυριότερο σήμερα είναι να επιτευχθεί έστω και προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Συρία ώστε να δοθεί στους κατοίκους της περιοχής ένα πρώτο θετικό μήνυμα. Επίσης ανέδειξαν το ζήτημα του μηχανισμού μετεγκατάστασης και επανεισδοχής των προσφύγων.
«Η Τουρκία έχει λάβει όχι μόνο οικονομική, αλλά και τεράστια πολιτική, στήριξη από την ΕΕ και πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, επισημαίνοντας ότι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής είχε τα προηγούμενα χρόνια καταστεί ουσιαστικά αδρανής.
Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής, διατύπωσε ωστόσο επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το νομικό καθεστώς της εν λόγω δύναμης, και ειδικά το υπό συζήτηση δικαίωμά της να αναλαμβάνει δράση ακόμη και χωρίς ή παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κάθε φορά κράτους-μέλους.
«Ζητούμε να ληφθεί σοβαρά υπ” όψιν το θέμα της εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι σκέψεις που διατυπώνονται αγγίζουν τον πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε κατά το προηγούμενο διάστημα επίμονα την βοήθεια της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, για να λάβει όμως μόνο ένα μέρος της.
Ο κ. Ξυδάκης παραδέχθηκε την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έκανε λόγο και για την σημασία αντιμετώπισης της δράσης των διακινητών προσφύγων στο Αιγαίο. Εξέφρασε ωστόσο την απορία του σχετικά με τις επανειλημμένες δημόσιες παραινέσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης για «καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», εξηγώντας ότι ουδέποτε διατυπώθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση ως προς το πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να επιτευχθεί. Αντίστοιχα, ο υπουργός σημείωσε ότι ουδέποτε διατυπώθηκε πρόταση εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν. «Συμφωνώ σε αυτό με την Καγκελάριο Μέρκελ – διάλυση της Σένγκεν συνεπάγεται διάλυση και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε: «Αν κάτι στέκει και βοηθάει, γιατί να το αλλάξεις;», για να προσθέσει ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο και να σημειώσει ότι με αυτόν τον τρόπο «απλώς θα επέτεινε κανείς το χάος». Η ανθρωπιστική διαχείριση της κατάστασης συνίσταται, συνέχισε ο υπουργός, αφενός στην ασφαλή, σταθερή και νόμιμη δίοδο για όσους πράγματι δικαιούνται άσυλο, και αφετέρου στην άσκηση από την Ευρώπη όλης της οικονομικής και διπλωματικής επιρροής της, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
paraskhnio.gr