Ο τρόπος επιλογής των Γενικών Γραμματέων σεΥπουργεία και δημόσιους φορείς θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.
Το υπουργικό συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα το νομοσχέδιο του Χριστόφορου Βερναρδάκη για τη Δημόσια Διοίκηση και ήδη πολλά στελέχη της κυβέρνησης έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το τρόπο που επιλέγονται πρόσωπα από τα ανώτατα κλιμάκια του Δημοσίου. Το σχέδιο νόμου συζητήθηκε και σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας και συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του ελληνικού Δημοσίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισηγείται στο νομοσχέδιο, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων αλλά και ευρύτερα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης να μην προέρχονται από τον πολιτικό και κομματικό «σωλήνα» της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά να επιλέγονται στελέχη από την υψηλότερη βαθμίδα των Δημοσίων Υπαλλήλων, που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του κράτους και έχουν τα απαράιτητα προσόντα.
Στόχος, όπως λένε αρμόδιες πηγές του υπουργείου, είναι να επιλέγονται πρόσωπα με αξιοκρατία, ώστε να υπάρξει «αποπολιτικοποίηση» του Δημοσίου. Η ανάγκη αυτή επιτάθηκε μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια στην κυβέρνηση με κομματικά στελέχη, συγγενείς και ημετέρους που έχουν τοποθετηθεί σε υψηλόβαθμες θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες, γεγονός που έγινε θέμα μέχρι και στον γερμανικό Τύπο!
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, που ναι μεν αποδέχονται τη λογική του κ. Βερναρδάκη, αλλά εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα μπορέσει ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος που θα καταλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα, να είναι αρρρωγός της κυβέρνησης, εάν διαφωνεί πολιτικά με αυτήν.
Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που εκφράζουν το φόβο, κάποιοι που θα ανήκουν σε αντίπαλα κομματικά στρατόπεδα, να βάζουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική ή ακόμη και να υπάρξει «σαμποτάζ» στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση, αλλά και να υλοποιήσεις το πρόγραμμά της.
usay.gr