Οι δύο γραμμές στη ΝΔ για τις μεταρρυθμίσεις

Να αλλάξει το κλίμα στις δημοσκοπήσεις θέλει η ΝΔ, χαράζοντας νέα στρατηγική αντιπολίτευσης, ψηφίζοντας ότι πιστεύει πως υπηρετεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

samaras-koinobouleutiki-omadaΝα χαράξει μία σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του «μνημονιακού» της παρελθόντος και των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και να επιδείξει μια στιβαρή αντιπολιτευτική στάση, ώστε να αλλάξει σταδιακά και το κλίμα για τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.

Η θέση της ΝΔ είναι πως θα πράττει, θα κινείται και θα ψηφίζει ότι θεωρεί πως υπηρετεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και δεν ακυρώνει την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία.

Στο εσωτερικό της ΝΔ και κυρίως στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά έχει γίνει εκτενής συζήτηση και λέγεται πως θα υπάρξει και ευρύτερη ανάλυση στην πρώτη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, (το οποίο θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή) ώστε να χαραχθεί και η νέα αντιπολιτευτική γραμμή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να κρατήσει αποστάσεις από νέα μέτρα που θα υπερβαίνουν τα όρια της συμφωνίας που είχε σχηματοποιηθεί στα τέλη του 2014

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να κρατήσει αποστάσεις από νέα μέτρα που θα υπερβαίνουν τα όρια της συμφωνίας που είχε σχηματοποιηθεί στα τέλη του 2014 ή οφείλονται στα πρόσφατα διαπραγματευτικά παίγνια, όπως λέει και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας η κυρίαρχη άποψη στη ΝΔ είναι ότι το βάρος της έγκρισης της όποιας συμφωνίας θα πρέπει να σηκώσει η πλειοψηφία της συμπολίτευσης στη Βουλή, πίνοντας «γουλιά γουλιά», όπως λένε συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το πικρό ποτήρι των συνεπειών της εξαπάτησης».

Επί του θέματος υπάρχει σύγκρουση δυο διαφορετικών σχολών στο εσωτερικό της ΝΔ: Από τη μια βρίσκονται μετριοπαθή στελέχη, όπως π.χ. οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Βρούτσης που εκτιμούν ότι η ΝΔ πρέπει να μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και να στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης, εφόσον – φυσικά – είναι προς την κατεύθυνση των ουσιαστικών αλλαγών.

Από την άλλη είναι τα πιο σκληρά στελέχη, όπως οι Μάκης Βορίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Αδωνις Γεωργιάδης που θεωρούν ότι η ΝΔ δεν πρέπει να προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στον ΣΥΡΙΖΑ και πως ο Αλ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να στηριχθεί στη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα και στους ΑΝ.ΕΛ.

Για την ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι σαφές ότι θέλουν να εξασφαλίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την ηθική ή πολιτική δικαίωση του κόμματος τους

Για την ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι σαφές ότι θέλουν να εξασφαλίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την ηθική ή πολιτική δικαίωση του κόμματος τους και κατ’ επέκταση και του Αντ. Σαμαρά, με τελικό στόχο την πλήρη δικαίωση μέσα από κάλπες.

Γι’ αυτό και από τη Συγγρού παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί και διατηρούν αποστάσεις από τα διάφορα σενάρια περί κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ή «εθνικής σωτηρίας», παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγή στάσης, αν και η αρχική θέση ήταν περί «καθαρών λύσεων» μέσω εκλογών.

Πότε θα υπάρξει αλλαγή στάσης της ΝΔ; Μόνο στην περίπτωση που ο ανακύψει μείζων εθνικός κίνδυνος, οπότε και όλα συζητούνται μόνο που ενδεχόμενη συμμετοχή της ΝΔ σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα σημαίνει για τον Αντ. Σαμαρά πως ο Αλ. Τσίπρας δεν θα είναι Πρωθυπουργός.

thetoc.gr